Tamamlayıcı Diyet Oluşturmanız İçin Rehber

Tamamlayıcı Diyet Oluşturmanız İçin Rehber

Son Güncelleme: 04 Aralık, 2018

Bir bebeği beslemek kolay görünür, ama gerçekte öyle değildir. Başlangıçta, bir bebeğin beslenmesi sadece sütü temel alır. Vermeniz gereken tek karar, bebeğinizi anne sütü mü yoksa mama ile mi besleyeceğinizdir. Altı ay sonra, eğer istenirse, tamamlayıcı bir diyete başlanır. Bu, daha iyi bir beslenme sağlama, bebeğinizi su ile tanıştırma ve herhangi bir gıdaya alerjisinin olup olmadığı konusundaki endişelerinizin başladığı dönemdir.

Tamamlayıcı diyet

Bebekler gelişmek ve büyümek için (yaşamın ilk yılında) anne sütü veya mamaya ihtiyaç duyarlar. Bebekler ilk 6 ay boyunca anne sütü içmelidirler (bu noktadan sonra, anne sütüne tamamlayıcı bir diyet eklenebilir). Tamamlayıcı diyet altıncı aydan sonra başlanmalı ve kesinlikle dördüncü aydan önce başlanmamalıdır.

Amaç, anne sütünün yerini almak değil, onu tamamlamaktır. Emzirmek hala önemlidir, ancak bebeklerin yeni lezzetleri deneyimlemeye başlaması için, onlara gerektiği kadar yeni yiyeceklerden de sunmak gerekir. Bu adım, bebeğiniz tarafından ilk başlarda reddedilse bile sabırla ve olumsuz tepkiler vermeden devam edilmelidir. Bebeklerin yeni tatlara ve dokulara alışması ve çiğnemeye alışmak için ağızlarını hareket ettirmeleri gerekir.

mama yedirilen bebek

Bir çocuk yeni bir yiyeceği, dokusundan veya tadından dolayı yemeyi reddederse, hemen endişelenip üzülmeyin. Bu, çocuğunuzun gıda ile olan iyi ilişkisini olumsuz yönde etkileyecektir. Çocuğunuz bir şeyler yemek istemiyorsa, sadece tabağı sakin bir şekilde almak ve her zamanki gibi beslemeye devam etmek önemlidir. Bir sonraki gün yine aynı şeyi deneyin, o kabul edene kadar bunu tekrarlayın. Sabırlı olursanız, sonuçlara şaşıracaksınız.

Tamamlayıcı diyet nasıl olmalıdır?

6. ayda bebeğinizin kendi kendine çiğneme yeteneği yoktur. Bu nedenle, yeni tatları püre haline getirilmiş gıdalarla sunmak önemlidir. Yarı katı püreler, bebeklerin ağızlarını hareket ettirmelerine ve çiğneme hareketi yapmalarına sebep olacağı için artık daha çok tercih edilmektedir. Bebeğiniz daha rahat çiğner ve yutar hale geldikçe, azar azar yumuşak yiyecekler eklemeye başlayabilirsiniz.

“Gıdanız ilacınız, ilacınız da gıdanız olsun.”

-Hipokrat-

Her bebek benzersizdir ve en iyi nasıl yediğini öğrenmek için çocuğunuzu tanımanız gerekir. Her bebek, püresi içinde yiyecek parçaları olmasını kabul etmez. Yemeyi reddedebilir veya yiyeceklerini tükürebilirler. Hatta bu sebeple boğulma tehlikesi geçiren bebekler bile vardır. Bu nedenle, yarı katı gıdalara başlamak için erken olduğunu düşünüyorsanız, endişelenmeyin. Sadece püre ile devam edin. En önemli şey, bebeğinizin iyi beslenmesidir. Yakında yeterince çiğnemeyi öğrenecektir, merak etmeyin.

Tamamlayıcı bir diyete başlarken, kaşık kullanımını da öğretmeye başlamanız önemlidir. Püreler ve püre haline getirilmiş diğer yiyecekler bir şişede servis edilmemelidir, çünkü bu çocuğa kaşıkla yemeyi öğretmenizi zorlaştırır. Süt veya sıvı tahıllar vermek için bir şişe kullanabilirsiniz, ancak diğer gıdalar için değil. Tamamlayıcı diyetin, bebeklere kaşık ile verilmesi en iyisidir.

muz yiyen bebek

Tamamlayıcı bir diyete başlamak

Yeni yiyecekler, teker teker sunulmalı ve çocuk doktorunuz tarafından atılması gereken gerekli adımların izah edildiği yazılı bir kılavuzunuz olmalıdır. Bir kerede birden fazla yeni yiyecek sunmayın. Bu, sadece bebeğinizin bir anda birden fazla yeni tatla karşılaşmasına değil, aynı zamanda herhangi bir alerji veya sindirim problemi varsa, bundan hangi yiyeceğin sorumlu olduğunu bilememenize yol açar. Çocuğunuz yeni yiyeceği hemen kabul etmeyecektir çünkü ilk önce onu keşfetmelidir.

Bebeğinize yeni yiyecekler vermeden önce; kakası normal mi, cildinde beliren noktalar var mı ve başka herhangi bir semptomu var mı diye gözlemlemelisiniz. Her yeni yiyecek verişinizde, onu iyi bir şekilde özümsediğine ve vücudunun hiçbir olumsuz reaksiyon göstermediğine emin olmak için aynı gözlemleri tekrar yapmalısınız. Herhangi bir garip reaksiyon ortaya çıkarsa, mümkün olan en kısa sürede çocuk doktorunuza danışmanız ve o yemeği bebeğinizin diyetinden çıkarmanız gerekir.

Midesi hala çok hassas olduğu için, bebeğinize vereceğiniz yiyeceklere çok dikkat etmelisiniz. Hangi yiyeceklere kaç yaşında başlamanız gerektiğini öğrenmek için çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr, 2018.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadnes LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cáncer and all cause mortality – a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46: 1029-1956.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.