Yeni Doğan Bebeklerin Nefes Alması

Yeni Doğan Bebeklerin Nefes Alması

Son Güncelleme: 29 Temmuz, 2018

Yeni doğan bebeklerin nefes alması, ebeveynleri en çok endişelendiren konulardan biridir. Aslında, bu konuda bilmeniz gereken ilk şey, bebeklerin yetişkinlere göre daha hızlı ve düzensiz şekilde nefes aldığıdır.

Solunum düzensizliği rahatsız edici olsa da bunda korkacak bir şey yoktur. Farklı solunum sıklıkları kesinlikle normaldir ve çocuğunuz büyüdükçe düzene girecektir.
Eğer bebeğinizin doğru nefes aldığından emin olmak istiyorsanız, dikkatli olmalı ve nefes alma ritmini takip etmelisiniz. Genel olarak, yeni doğan bir bebek dakikada 40 ila 60 kez nefes alır.

Yeni Doğan Bebeklerin Nefes Alması

Yeni doğan bir bebek bir yetişkinden daha hızlı nefes alır. Çünkü akciğerlerinin henüz çok fazla oksijen tutma kapasitesi yoktur, bu yüzden daha sık nefes alıp vermeleri gerekir.

Bir yetişkin dakikada 18-20 kez nefes alır. Öte yandan, yeni doğan bir bebek bunu dakikada 40-60 kez yapar.

Bebeklerin nefesleri hızlı ve kesik kesik olduğu için kesinlikle düzenli bir ritmi yoktur. Bazı durumlarda, daha uzun ve yavaş nefesleri daha kısa olanlar takip eder.

Daha sonra birkaç saniye durup hiç nefes almayabilirler.  Bu “periyodik nefes alma” olarak da bilinir ve çoğu sağlıklı bebekte görülmesi normaldir.

Ayrıca, eğer bebeğinizin nefes almasının normal olduğundan emin olmak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını uygulamanızı öneririz:

  • Bebeğinizin göğsünü bir hafta boyunca izleyin ve göğsünün inip kalkmasındaki düzensizlikleri inceleyin. Eğer bu durum değişiklik gösterirse bir çocuk doktoruna görünün.
  • Bebeğin uyurken çıkardığı sesleri dinleyin. Nefes almasındaki düzensizlikleri belirleyebilmek için kulağınızı onun ağzına ve burnuna yakın tutun.
  • Yanağınızı bebeğinizin burnuna ve ağzına yakın tutun ve o nefes alırken oluşan nemi hissedin. Bu sayede, bebek uyurken bir değişiklik olursa gözlemleme şansınız olur.
annesinin göğsünde yatan bebek

Yeni Doğan Bebeklerin Nefes Alması Neden Sesli Olur?

Çoğu durumda, sesli nefes alma, bebeğin boğazındaki tükürük miktarından kaynaklanır. Yetişkinlerin aksine bebekler boğazını temizleyemez, istediği zaman öksüremez ve nefes almalarını kontrol edemezler.

Bu yüzden, gereken durumlarda tuzlu burun damlası kullanmanızı öneririz. Bu burun damlası, burnun açılmasını sağlayarak bebeğin burun deliklerini tıkayan mukusun temizlenmesine yardımcı olur.

Bununla birlikte, bunu kullanmadan önce, sesli nefes almaya sebep olan başka bir durum olmadığından emin olmak için çocuk doktorunuzla görüşün.

Yeni doğan bebeklerde sesli nefes almaya sebep olabilecek bazı durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Solunum yolları küçüktür. Bu da bir anda çok fazla havayı muhafaza edemedikleri anlamına gelir. Bu yüzden yetişkinlerden daha sık nefes alıp verirler.
  • Yeni doğan bebeklerin burnu da çok küçüktür.
  • Burunları mukusla kolayca tıkanabilir.
  • Bebekler sadece burunları aracılığıyla nefes alıp verir.
  • Eğer burun tıkanıklığı varsa, bu durum nefes almayı daha da sesli hale getirir.
  • Genizde gereğinden fazla tükürük kalmış olabilir.
bebeğini öpen anne

Ne Zaman Tıbbi Desteğe Başvurmalısınız?

Bebeklerde küçük belirtiler çok hızlı şekilde daha kötü bir hale gelebilir. Bu yüzden, aşağıdaki durumlarda derhal tıbbi desteğe başvurmanızı öneririz:

  • Nefes alması 15 saniyeden daha uzun süre durursa.
  • Bebek nefes almıyorsa ve ağzının etrafındaki alan gevşer, soluklaşır ya da morarırsa.
  • Bebeğin cildi normal nefes alma periyodu sırasında morarırsa.
  • Bebek sürekli olarak kusarsa ya da iyi beslenmezse.
  • Yüksek ateş  -100 ° F/38 º C- ya da daha fazla.
  • Bebek çok hızlı nefes alırsa.

“Bebekler, doğumda ilk defa sevgiden uzak kaldıkları için ağlar.”

–Kamand Kojouri–

Son olarak, yeni doğan bebeklerin nefes almasının çoğu zaman hiç endişelenmenizi gerektirmeyen bazı tuhaf sesler içerebileceğini unutmayın.

Sadece yukarıda bahsettiğimiz durumlar özel ilgi ve acil bir doktor ziyareti gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Association of Ontario Midwives. Comportamiento normal del recién nacido. 2015. [Disponible en línea].
  • Aguarón G. Mecanismos de adaptación del feto a la vida extrauterina en el nacimineto. Exploración y reanimación del recién nacido. Seminario, 05-10-2011. Complejo Hospitalario de Albacete. [Disponible en línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.