Yeni Doğan Bebeklere Yapılan İlk Testler

Doktorların yeni doğan bebeklere yaptığı ilk testler hayati önem taşır. Bu testler, çocuğun muzdarip olabileceği olası hastalıkların erken teşhisine ve tedavisine olanak tanır. Bu yazımızda, bu aşamada yapılan testlerden kısaca bahsedeceğiz.
Yeni Doğan Bebeklere Yapılan İlk Testler

Son Güncelleme: 11 Mayıs, 2020

İlk testler, bebeğin tamamen sağlıklı olduğundan emin olmak için doğumdan sonraki birkaç saat ve gün içerisinde yapılır. Peki, bu testler nelerdir ve ne işe yarar?

Günümüzde uygulanan testler, tansiyon, kas elastikiyeti, solunum ve işitme sisteminin gelişimi ve olası metabolizma hastalıkları gibi çeşitli komplikasyonları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Ebeveynlerin, bu testlerden çoğunun rutin kontrol olduğunu bilmesi önemlidir. Testler sayesinde doktorlar bir komplikasyon karşısında etkili ve hızlı biçimde harekete geçebilir.

Yeni doğan bebeklere uygulanan testler

Yeni doğan bebeklerdeki belirli patolojileri ortadan kaldırmak için yapılan testlerden %80’i, bebeğin doğduğu gün yapılır.

Bu testler, çocuğun fiziksel durumunu anlamak için gereklidir çünkü fetüs ana rahmindeyken sağlıklı gelişim konusunda çeşitli gözlemler yapmak mümkün değildir. Bebeklere yapılan ilk testler aşağıdaki gibidir:

Apgar skoru

Bu, bebeğe doğduğu andan itibaren yapılan kapsamlı muayenedir. Doktor veya hemşire, doğum sonrası aşağıdaki testleri uygulayabilir:

  • Burun aspirasyonu kullanarak, çocuğun solunum sistemi
  • Dakikada 100 atış olması gereken kalp atışları
  • Hareketlilik ve bebeğin eklemlerindeki kas esnekliği
yeni doğan bebek

Bu değerlendirmeden sonra, sağlık çalışanları bilgileri kaydetmeye başlarlar ve çocuğun bu alanlardaki tepkilerine göre 0-10 arası bir numara belirlerler.

0 hiçbir tepki olmadığı anlamına gelirken, 10 bebekten en iyi tepkinin geldiğini gösterir. Bu test, doğumdan sonraki birkaç saat her 5 dakikada bir yapılır. Bütün sağlıklı yenidoğanlarda, çocuk rahim dışındaki hayata uyum sağladıkça test sonuçlarının iyileştiği gözlemlenir.

Kan tahlilleri

Sağlık çalışanları ayrıca bebeğe kan tahlilleri de yapar. Burada amaç, kandaki oksijen seviyesini ölçmek ve bebeğin kan grubunu öğrenmektir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, bu testlerden biri “topuk kanı taraması”  olarak bilinir. Kan topuktan alındığı için bu isim verilmiştir. Kan tahlili ile, hipertiroidizm, ortak hücre anemisi, toksoplazmoz ve 19 diğer metabolizma hastalıklarını tespit etmek mümkündür.

“Ebeveynlerin, bu testlerden çoğunun rutin kontrol olduğunu bilmesi önemlidir. Testler sayesinde doktorlar bir komplikasyon karşısında etkili ve hızlı biçimde harekete geçebilir.”

Bebeğin boyu ve kilosu

Doktorlar, bebebeğin kilosunu ve boyunu ölçerler ve tahmin edilen verilerle karşılaştırırlar. Genel olarak yeni doğan bebeklerin kilosu 2 kg 400 gr ile, 3 kg 900 gr arasındadır. Ortalama kilo ise 3 kilo 250 gramdır.

Yeni doğan bebeklere yapılan bir diğer ölçüm ise, baş çevresidir. Bu muayene, olası anormallikleri ortadan kaldırmak için önemlidir. Baş çevresi ölçüsü ortalama olarak 33 cm ile 35 cm arasındadır.

Solunum yollarının ve dışkının incelenmesi

Bu muayene, sağlık çalışanlarının ilk olarak yaptığı testlerdendir. Burada, bebeğin idrar yollarında ve dışkı tünellerinde bir tıkanıklık olup olmadığı anlaşılır. Başka bir deyişle, doktorlar bebeğin doğru biçimde idrar ve dışkı yapabildiğinden emin olmak isterler.

Gebelik süresi

Bu test, özellikle erken doğan bebeklere uygulanır ve gebelik süresini tam olarak hesaplamaya yardımcı olur. Aynı zamanda, doktorların iç organların ne kadar geliştiğini anlamasına da yardımcı olur.

Genel fiziksel muayene

Doktorlar, bebekte herhangi bir malformasyon olup olmadığını anlamak için fiziksel muayene yapar. Örneğin, parmaklarını sayar, kulaklarını kontrol eder ve uzuvların şekline bakar.

Diğer rutin testler

Diğer rutin teslerden bazıları, göbek bağını sürekli olarak kontrol etmektir. Sağlık çalışanları ayrıca yeni doğan bebeğin reflekslerini ve gözlerini de kontrol eder. Ayrıca göz damlası veya ilaç damlatabilirler.

Bütün bunlar, doktorların bebeğin sağlığına karar vermesi için gerekli olan rutin ve zorunlu testlerdir. Bulgulara göre, doktor bebeğin eve gitmesine veya gerekli tedavi için hastanede kalmasına karar verir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.