Çocuklarda Yüksek Tansiyon: Semptomları ve Önlenmesi

Çocuklardaki yüksek tansiyon fark edilmeyebilir. Bu yüzden, daha ciddi sağlık problemlerinden kaçınmak için belirli aralıklarla çocuğunuzun tansiyonunu ölçmelisiniz.
Çocuklarda Yüksek Tansiyon: Semptomları ve Önlenmesi

Son Güncelleme: 17 Nisan, 2019

Söz konusu yüksek tansiyon hastalığı olduğunda, bunun genellikle bir yetişkinin başına geldiğini düşünürüz. Yüksek tansiyon hastalığının fazla kilo ve hareketsiz bir yaşam tarzıyla bağlantılı olduğu düşünülür. Bununla birlikte, yüksek tansiyon gün geçtikçe çocuklarda da görülmeye başlamıştır.

Bu hastalık her yaşta görülebilir. Neyse ki, yüksek tansiyonun çocuklarda görülme oranı hala oldukça düşüktür. Bununla birlikte, tetikte olmanız gerektiğini unutmayın. İspanya Pediyatri Derneğinden alınan verilere göre, tanı konulamadığı için pek çok kişi bu hastalığı fark etmiyor.

Kan basıncı iki şekilde sınıflandırılır. İlki sistolik basınçtır ve vücuda kan pompalamak için atardamarlardaki en büyük basıncı gösterir. Diğeri ise diastolik basınçtır ve kalp gevşediğinde damar duvarında mevcut olan basıncı temsil eder.

Çocuklardaki Yüksek Tansiyon Uyarı Sinyalidir

Bilim insanları hala yüksek tansiyonun çocuklarda görülme sebeplerini araştırıyor. Obezite ile ilişkili olanlar dışındaki pek çok vakada henüz belirli bir sebep bulunmadı. Bu nedenle yüksek tansiyon teşhisi koymak oldukça zordur.

Yüksek tansiyon sorun olmaya başladığında bu çoğu zaman başka bir ciddi sağlık sorununun göstergesidir. Herhangi bir böbrek hastalığının, kalp anomalileri, sinir sistemi veya endokrin sorunlarının göstergesi olabilir.

Yüksek tansiyon, yaşla beraber gelişir. Bu nedenle çocuklarda herhangi bir semptom göstermez ve zaman geçtikçe durum kötüleşir.

tansiyon ölçme aleti

Yüksek Tansiyonun En Yaygın Semptomları Nelerdir?

Eğer doktor, çocuğunuzda yüksek tansiyon olabileceğini düşünüyorsa bazı tetkikler yaparak hastalık tespit edilebilir. Bunun için en iyi yöntem bir tansiyon aleti ile kan basıncını ölçmektir.

Öte yandan, bu hastalık gözle görülebilir sorunlara yol açmaz. Bu nedenle de fark edilmesi oldukça zordur. Bununla birlikte, aşağıdaki semptomlar yüksek tansiyonun göstergesi olabilir:

  • Fiziksel aktivitelerden sonra baş dönmesi
  • Devamlı baş ağrısı
  • Derin nefes almada zorluk
  • Devamlı yorgunluk
  • Bulanık görme veya sersemlik

Yüksek Tansiyon Tedavisi İçin Öneriler

Eğer çocuğunuzda fazla kiloya bağlı yüksek tansiyon varsa, yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzun kilo vermesine yardımcı olmaktır. Kilo vermek hem tansiyonu düşürür hem de sağlık için faydalıdır.

Ardından, çocuğunuzun tuz tüketimini sınırlamanız gerekiyor. Örneğin mutfak masasındaki tuzlukları kaldırarak, çocuğunuzun yemeğe fazladan tuz eklemesini önleyebilirsiniz. Böylece küçük tansiyonu düşürebilirsiniz.

Fazla kilolu çocuklar, yüksek tansiyonun yanı sıra diğer sağlık sorunlarına da yatkındırlar. Bu sorunları önlemek için, çocuğunuzun yeme ve spor alışkanlıklarını değiştirmelisiniz. Bunlar sağlıklı gelişim için oldukça önemlidir.

Çocuğunuz için bir egzersiz rutini oluşturmak da önemlidir. Fiziksel aktivitenin kan basıncını düzenlediği kanıtlanmıştır. Bu yüzden, çocuğunuz spor yaparak tansiyonunu dengede tutabilir.

çocuklarda spor

Önlem Almak Fark Yaratır

Yüksek tansiyonu en başında tespit etmek çok önemlidir. Günümüzde, 3 yaşından itibaren çocukların tansiyonunu kontrol etmek tavsiye edilmektedir. Bu durum, özellikle zamanından erken ve zayıf doğan bebekler için geçerlidir.

Bu konuyla ilgili harekete geçmenin çok önemli olduğunu anne babalar bilmelidir. Durumu görmezden gelmek, ilerleyen senelerde daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Yüksek tansiyon, yetişkinlikte kalp yetmezliğine veya felce neden olabilir. Bunun yanı sıra, uzun süre devam eden yüksek tansiyon, kan damarlarının duvarlarında hasara yol açabilir. Ayrıca böbreklere, gözlere ve diğer organlara da zarar verebilir.

Mümkün olduğunca bu hastalığı kontrol etmek ve size verdiğimiz tavsiyelere uymak çocuğunuzun tansiyon problemini çözmenize yardımcı olabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.