Çocuklarda görülen kronik karın ağrısı

Çocuklarda kronik karın ağrısının ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Bazen bu rahatsızlığın neden kaynaklandığını bilemeyiz fakat yine de bu durum bizi panik moduna sokar.
Çocuklarda görülen kronik karın ağrısı

Son Güncelleme: 06 Mart, 2019

Çocuğunuz eğer sıklıkla karın ağrısı yaşıyorsa ve onun yaşadığı bu rahatsızlık için belli bir sebep bulmakta güçlük çekiyorsanız, çocuğunuz aslında kronik karın ağrısı geçiriyor olabilir.

Bu rahatsızlık bu şekilde adlandırılmış çünkü bu rahatsızlık sindirim hastalığı ya da bir başka tıbbi sorun ya da klinik durumdan kaynaklı değildir. Son olarak da günlük hayatın akışının önüne geçebilir.

Çocuklarda kronik karın ağrısı nedir?

Bu rahatsızlığın net bir sebebi konusunda kesinlik olmamakla beraber sebebinin bağırsaklar ve sinir sistemi arasındaki işlevsizlik olduğu düşünülmektedir.

Hatta bağışıklık sistemine de bağlanabilmektedir. Diğer sebepler ise stres altında olmak ya da acıya karşı fazla duyarlı olmak olabilir.

Tekrar eden karın ağrısı genellikle şu şekilde tanımlanır: 3 aylık bir süreçte iki kez ya da daha fazla sayıda farklı nöbette karın ağrısını yaşamak ve bu ağrının vücudun normal etkinliklerine olumsuz bir etkide bulunması denilebilir.

Kronik karın ağrısı (KKA) çocuk hastalıkları doktorlarına en sık danışılan konulardan biri olmakla beraber çocukların %2-4’ünü etkilerken yetişkinlerin ise %7-25’ini etkileyebilmektedir.

Yakın zamanda ScienceDirect’in paylaşmış olduğu bir çalışmaya göre okul yaşındaki çocuk popülasyonunun %10 ila 15’i arasında bu hastalık gözlemlenmektedir.

Hastalığın en sık vuku bulduğu yaş aralığı da 5 ila 8 yaş arası olarak tanımlanmıştır. Daha sonra hastalık yetişkinlik döneminde tekrar kendini gösterebilmektedir.

Çocuklarda kronik karın ağrısı teşhisi nasıl yapılmaktadır?

Hastalığın teşhisi kendi içerisinde karmaşık bir sürece sahiptir çünkü kronik karın ağrısı teşhisi yapabilmek için öncelikle sıraladığımız diğer olası hastalıkların var olmadığından emin olmalıyız.

Örneğin bu diğer hastalıklar şunlar olabilir: Hassas bağırsak sendromu, kronik hazımsızlık, karın bölgesinde migren veya gıda hassasiyeti. Bu bahsettiğimiz dört hastalıktan biri varsa bunların kendine özel tedavi süreçleri vardır.

Neyin çocukta stres yaratıyor olabileceğini araştırmak adına çocuğun geçmişte olduğu testler ve geçirmiş olduğu ameliyatları incelememizde fayda var.

Çocuğun sevdiği bir yakınını kaybetmesi ya da ebeveynlerinin boşanması gibi tramvatik ve stresli süreçlerden geçip geçmediğinden emin olmalıyız. Tüm bu stres sindirim sistemini etkileyebilir ve sindirimde hazımsızlık yaratarak acıya sebep olabilir.

karnı ağrıyan çocuk

Tehlike işaretleri

Başlangıçta çocuğunuzun fiziksel bir muayeneden geçmesi gerekmektedir. Bu muayenede çocuğun kilosu, boyu ve genel sağlık durumu belirlenir. Daha sonra doktor çocuğun karın bölgesini eliyle muayene ederek karın bölgesinde gerginlik, gaz, yanma gibi belirtilerin olup olmadığını kontrol eder.

Diğer bir yandan ise acının kronik bir acı olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Belki de başka bir hastalıktan kaynaklı bir belirti olarak karın ağrısıyla karşılaşıyor olunabilir. Tüm bu işaretleri çocuk hastalıkları doktoruna belirtmenizde fayda var:

  • Sebepsiz yere ateş yükselmesi
  • Kilo kaybı
  • Anüs bölgesinde yaralanma
  • Dışkı esnasında kan gelmesi
  • Sıklıkla görülen ishal
  • Karın ağrısının boyutunun değişmesi
  • Karnın sağ tarafında ağrı
  • Durmadan kusmak
  • Genetik olarak aileden kalıtsal bağırsak hastalıkları, ülser ya da çölyak hastalığı

Kronik karın ağrısının tedavisi

Bu tip bir acı sizlerin de gördüğü üzere endişe etmeniz gereken bir durum teşkil etmez ya da ciddi bir problemin habercisi değildir. Fakat değişen acı seviyelerinde vücutta rahatsızlık yaratabilir.

Bu yüzden çocuğun kullandığı her ilacın bir uzman tarafından kontrol edilip yazılması gerekiyor. Genellikle bu tip durumlarda parasetamol kullanmak oldukça etkili olmaktadır.

çocuklarda karın ağrısı

Tüm bunlara ek olarak çocuğunuzun karın ağrısını azaltmak için yapabileceğiniz evde tedavi yöntemleri de mevcut. Bu basit ve pratik tedavisel yöntemler işinize çok yarayacak.

Örneğin ağrının yaşadığı bölgeye ısı uygulamak ya da oraya yavaşça masaj yaparak acıyı dindirmeniz mümkün. Bazı durumlarda da stres yönetimi yapabilmek için psikoterapiden faydalanmak iyi olabilir.

Bu hastalıkla ilgili çocuklarımla nasıl konuşmalıyım?

Öncelikle çocuğunuza olan biten her şeyin kafasında ya da hayal gücünde uydurduğu şeyler olmadığını kabul etmeliyiz. Böyle bir imada bulunursak çocuğumuzun daha da kötü hissetmesine yol açabiliriz.

Diğer bir netlik kazandırmamız gereken konu da çocuğumuza endişe etmesi için gerek olmadığını ve yaşadığı acıyla baş edebileceğini söylemek olacak.

Belirtiler gerçek olsa da çocuklarınızın ciddi bir hastalık içinde olmadığını vurgulamalısınız. Onların bakımını üstlendiğinizi ve diğer çocukların da benzer rahatsızlıklar yaşadığını söylemelisiniz.

Gördüğünüz üzere çocuklarda kronik karın ağrısı oldukça sıklıkla görülmektedir ve çoğunlukla bu rahatsızlık endişe etmeyi gerektirmez.

Yine de size önerimiz durumu gözlemlemeniz ve doktor ile birlikte olası diğer hastalıkların çocukta mevcut olmadığından emin olmanız yönünde olacak. Genellikle kronik karın ağrısının belirtileri çocuk büyüdükçe kendiliğinden kaybolur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aparicio Hernán, A. (2011). Dolor abdominal crónico y recurrente. Pediatria Integral
  • Harris D., P., Godoy F., A., & Guiraldes C., E. (2001). Dolor abdominal, dispepsia y gastritis en pediatría: Rol del Helicobacter pylori. Revista Chilena de Pediatría. https://doi.org/10.4067/S0370-41062001000200002
  • Mónica González, Y., & Francisca Corona, H. (2011). Dolor abdominal recurrente (DAR) o crónico en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70410-2

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.