Yenidoğanlar İçin Temel Bakım Kılavuzu

Yenidoğanlar İçin Temel Bakım Kılavuzu

Son Güncelleme: 22 Eylül, 2018

Yavrularının hayattaki ilk günlerinde çoğu yeni anne, özellikle ilk defa anne olmuşlarsa, “Keşke bebekler bakım kılavuzlarıyla beraber doğsalardı” der. Gerçekte böyle bir yenidoğan kılavuzu var olmasa da, bizler size anneliğinizin ilk aylarında ayakta durabilmenize yardım etmek adına küçük bir rehber hazırlamak istedik.

Yeni doğanlar için temel bakım yönergelerini listelemesi çok zordur, özellikle de hiçbir bebeğin aynı gereksinimlere sahip olmayacağı gerçeğinden dolayı. Bazı çocuklar, çok yüksek derecede ilgi gerektiren birtakım durumlarla dünyaya gelebilir ve bu da tüm maddeleri detaylıca listelenmiş bir kılavuz hazırlamayı imkansız hale getirir.

Ancak bu ilk defa anne olan, yeni doğmuş bebeğiyle zor günler geçiren kadınlara yardımcı olmak istemememiz için bir bahane asla değil. İşte size yüce ve çetrefilli annelik mesleğini daha kolay bir hale getirecek 3 öneri.

Besin gereksinimleri

emzirme

Annelerin bilmesi gereken ilk şey şudur: Doğumdan sonraki günlerde yeteri kadar  anne sütü üretmediğinizi düşünüyorsanız buna üzülmenin hiçbir anlamı yok. Bebekler oksitosin ve prolaktin hormonlarını yavaşça aktive ederler ve sizin değerli anne sütünüzü salgılamanızı sağlayan şey de işte tam olarak bu hormonlardır.

Bebeğinizi emzirdikçe süt üretmeniz daha da kolaylaşacaktır. En önemli bilgilerden bir tanesi şudur: Doğumdan sonraki ilk günlerde süt bezleri kolostrom – ilk süt – adlı bir madde salgılar. Bu madde bebeğin gelişiminde immünolojik açıdan çok önemli bir yere sahiptir.

Eğer bebeğinizin yeterince beslenmediğini ya da susuz kaldığını düşünüyorsanız lütfen panik olmayın. Hayatının ilk saatlerinde yalnızca birkaç damla kolostrom bile bebeğinizin küçük midesini tatmin etmek için yeterlidir .

Her yenidoğan dünyayı yeniden başlatır.

-Anonim-

Süt üretimi, bebeğinizi emzirdikçe artacaktır.

Bebeğinizin sizin sütünüzü emip emmediğini kontrol etmenin en kolay yolu günde kaç kez bez değiştirdiğinizi takip etmektir. Eğer ki ıslaksa, kesinlikle susuz kalmamış, dehidre olmamıştır

Uyku düzeni oluşturmak

dil çıkaran bebek

Uzmanlara göre bir yenidoğan günde 18 saate kadar uyuyabilir, ancak anneler bu uyku düzeninin kesintisiz olmamasından endişe duyarlar. Bebekler bazen iki ya da üç saatte bir beslenmek için uyanabilirler.

Bebekler daha ana rahmindeyken zamanlarının çoğunu  uyuyarak geçirirler çünkü rahimde gece ile gündüzü ayırt edemezler. O zaman doğumdan sonra uyku düzenini nasıl oluşturabiliriz?

Venezuelalı çocuk doktoru Miguel Raga annelere doğumdan sonraki ilk 15 gün için bebeklerinin beslenme düzenini oluşturmalarını öneriyor. Bu strateji annenin bebeğiyle beraber sabah saat 6 da onu beslemek için uyanmasını gerektiriyor. Bu günün ilk beslenmesinden sonra, bebeğini her 3 saatte bir tekrar emzirmesi gerekiyor. Strateji aynen şu şekilde: sabah 6, 9,  öğlen 12, öğlen 3, 6, akşam 9. 

Son emzirme, yani saat akşam 9 sonrasında, bebek daha uzun ve daha derin bir uykuya dalabilir. Ancak tabii ki, gerekli olduğu her vakitte bebeğimizi emzirmeyi unutmamalıyız. Eğer ki bebeğimiz gecenin bir yarısı mama için ağlayarak uyanmışsa, ona istediğini anne sütünü vermeliyiz.

Bir yenidoğan günde 18 saate kadar uyuyabilir.

Bu beslenme planından sonuç alabilmenin yolu disiplinli olmaktan geçiyor. Çoğu anne bu metotla bebeklerinin kesintisiz gece uykularının ikinci aydan sonra başladığı konusunda ortak bir karardalar.

Dışkı

Bebeğin ilk bağırsak hareketi koyu bir renkte, yeşil ya da neredeyse siyah bir renkte olacaktır. Buna mekonyum, ilk dışkı, denir ve bebeğin ana rahmindeyken bağırsaklarında depoladığı mukus ve salgılardan oluştuğunu düşündüren bir görüntüsü vardır.

Yani bebeğinizin ilk dışkısını gördüğünüzde ve bezinin siyah bir maddeyle kaplı olduğunu fark ettiğinizde endişelenmek için hiçbir sebep yoktur.

Sindirim sistemleri her geçen saat dünya koşullarına adaptasyon sürecini sürdürür. Bazı bebekler günde iki kere dışkılarken, bazıları 48 saat boyunca hiç dışkılamayabilir. Her şeyin yolunda olduğunu anlamak adına bebeğinizin dışkıladığı saatleri bir deftere not edebilir, daha sonra çocuk doktorunuzla, bebeğinizi ilk sağlık kontrollerine götürdüğünüzde detaylıca konuşabilirsiniz.

Yenidoğanların bakımı için konuşulacak daha çok şey var, biliyoruz. Biz en temel ihtiyaçlara değinmek istedik, çünkü biliyoruz ki mükemmel bir iş çıkarmak isteyen annelerin endişelerinin en büyük kısmını bu temel ihtiyaçlar kapsayacaktır.

Annelikle beraber gelen sorumlulukların sizi bunaltmasına izin vermeyin. Kendinize ve becerilerinize güvenin . Emin olabilirsiniz ki yeni doğmuş bir bebeğe bundan daha iyi bakılamaz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.