Çocukların Uykusunu Bölen 4 Neden

Çocukların Uykusunu Bölen 4 Neden

Son Güncelleme: 27 Temmuz, 2018

6 ila 12 yaş aralığındaki çocukların, daha küçük yaştakilere oranla daha az uykuya ihtiyaçları bulunmaktadır. Ancak yine de bu çocukların hala yetişkilerden daha fazla uyumaları gerekmektedir. Bu bağlamda, okul çağındaki çocukların günde ortalama 9 ila 11 saat arasında uyumalarının gerekli olduğu ifade edilmektedir. Ancak bunun yanında, çocukların uykularını bölen ve yeterince uyumalarını engelleyen birçok faktör bulunmaktadır. Sürekli olarak yaşanan uyku eksikliği çocuklarda dikkat noksanlığına ve davranışsal bazı bozukluklara neden olabilmektedir. Bunların yanında uyku eksikliği, çocukların okul performanslarını da olumsuz yönde etkilemekte, aşırı kilo alma riskini ortaya çıkarmakta ve hatta bağışıklık sistemi ile ilgili çeşitli hastalıklara yakalanma tehlikesine bile yol açmaktadır. Aşağıda çocukların yeterince uyuyamamalarına yol açan en sık ratlanan nedenleri sıralıyoruz.

Çok Hızlı Bir Biçimde Yatmak

Ne kadar yorgun ve uykulu olsalar da çocukların uykuya dalmaları çok kolay değildir. Bu nedenle uykuya geçişlerini aniden yapmaktan kaçınmanız çok önemlidir. Bu aşamada, uyku zamanından önce çocuklar için bir takım rutinler oluşturmak, uykuya geçiş süreçleri için oldukça faydalı olacaktır. Bu rutinler çocuğun rahatlamasına ve mümkün olduğunca erken bir biçimde uykuya dalmasına yardımcı olacaktır.

oyun oynayan çocuklar

Eğer uyku vaktinden önce çocuğunuza rahatlaması için belirli bir zaman bırakmazsanız, o da büyük olasılıkla hemen uykuya dalamayacaktır. Çocuğa uykuya geçişini sağlaması için az da olsa bir miktar zaman tanıyın, banyo yaparken, dişlerini fırçalarken ya da kitap okurken geçirebileceği huzurlu ve sakin bir zaman diliminin bulunmasını sağlayın.

Uyku Zamanına İlişkin Rutin Eksikliği ve Tutarsızlık

Çocukların uyku konusunda düzensizlik yaşamalarına neden olan diğer bir konu da her gece belirli bir saatte yatmamalarıdır. Düzenli bir uyku ve uykuya alışmaları için çocukların, uyku vaktinden önceki rutinlere ek olarak aynı saatlerde uyumaları önemli bir gerekliliktir. 

Her gün aynı saatlerde uyumayan çocuklar uykuya dalma konusunda daha fazla problem yaşamakta ve hatta daha huzursuz ve düzensiz bir uykuya sahip olmaktadır. Bu nedenle, çocuğun iyi bir biçimde dinlenebilmesi için uyku zamanı konusunda katı olmalı ve düzenli olarak bu saatlere uymalısınız. Unutmayın ki, erken yatağa gittiği bir gün çocuk büyük olasılıkla daha erken kalkacak ve bunun sonucunda da bir sonraki gün daha fazla uykusuz kalacak demektir.

Heyecan Verici ve Uyarıcı Gıdalar Almak

Çocukların uyku düzenini olumsuz yönde etkileyen diğer bir etken de kafeindir. Bu madde sadece meşhur kola içeceğinde bulunmaz; çocuklar arasında oldukça popüler ve yaygın olan çikolata gibi bazı yiyeceklerde de bulunur. Çocukların öğleden sonra ya da akşam aldıkları diğer gizli kafein kaynağı gıdalar arasında meyve aromalı çaylar, enerji içecekleri, spor içecekleri, enerji barları ve hatta kola maddesi bulunmayan diğer bazı içecekler de bulunmaktadur.

uyuyan çocuk

Bunlara ek olarak, uyumadan önce çok miktarda şeker tüketimi de tavsiye edilmemektedir. Çünkü bu madde, aşırı uyarıcı ve heyecan verici bir madde olduğundan uykuya dalma sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, çikolataya ek olarak, tatlılar, şeker ilave edilen yiyecekler ve endüstriyel pastane ürünlerinden uzak durulması tavsiye edilmektedir.

Elektronik Cihazların Yakınında Uyumak

Çocukların uykularını olumsuz yönde etkileyen elektronik cihazlardan başlıcaları televizyonlar, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve bilgisayar oyunlarıdır. İstatistiklere göre, bu tür cihazlara yakın olan çok küçük yaşlardaki çocuklarda bile, yalnız dikkat dağınıklığı ortaya çıkmamakta, aynı zamanda bu çocukların rahatlayarak uykuya dalmaları, uyku kaliteleri ve uykularının süreleri de olumsuz yönde etkilenmektedir.

Çocukların daha uzun süre ve daha iyi uyumaları için odalarında herhangi bir elektronik cihaz bulunmaması gerekmektedir. Eğer bu mümkün değilse, odanın şekli ve boyutu elverdiği ölçüde bu cihazları çocuklardan uzak tutun ve sadece uykuları süresince değil, uyku zamanının birkaç saat öncesinden itibaren bu cihazları kapalı duruma almayı unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.