Çocuğunuzun İlk Ateşi
Bebeğimizin yüksek ateşi olduğu zamanlardan daha fazla bizi rahatsız eden bir zaman yoktur. 41 dereceye ulaşabilen ilk ateş, kaldırılması zor bir durumdur. Bu durum aklımızı belirsizlikler ve endişeler ile doldurur ve başka bir şeye yer bırakmaz.
Bu durum meydana geldiğinde, tıbbi müdahale arayışında bulunmak bir öncelik haline gelir. Ayrıca duygusal destek de, duruma etkili bir şekilde karşılık vermek ve felaketle sonuçlanabilecek sonuçları önlemeye yardımcı olmak açısından önemlidir.
İlk yüksek ateşin neden olduğu ızdırap kaçınılmazdır
Bir ebeveynin bu gibi stresli durumlarla karşılaştığında duygusal ve fiziksel olarak gergin olması doğaldır ve anlayışla karşılanmalıdır. Nasıl ve neden olduğunu bilmeden, küçük yavrumuzun ateşini nasıl azaltacağımızı bulmak için tıbbi destek arayışına gireriz.
Hem büyük çocuklar hem de bebekler genellikle ateş belirtilerini garip davranışlarla göstermeye başlarlar. Küçük gözleri kızarmaya ve yorgun görünmeye başlayabilir, bu da bize bir şeylerin yanlış gittiğini gösterir.
Bu sinyallerin farkında olmak, nasıl hissettiğini bize konuşarak bildirme gibi bir lüksü olmayan bebeğimizin durumunu anlamak açısından çok önemlidir. Biraz daha büyük olan ve konuşabilen bir hasta çocuk bile, size iyi hissetmediğinden daha fazlasını söyleyemez.
Bu yüzden her zaman için dikkatli olmak gerekir. Ateşi olan çocuklarımıza hak ettikleri ilgiyi göstermeliyiz. Aşağıda, ufaklığınızın ilk yüksek ateşiyle nasıl başa çıkılacağına dair bazı tavsiyeler yer almaktadır.
Çocuğunuzun ateşi olduğunda nasıl davranmak gerekir
Her şeyden önce, yüksek bir ateş veya vücut ısısına sahip olduklarında, küçük bedenlerinde bir şeylerin yolunda gitmediğini bilmeliyiz.
Bununla birlikte, ateşin yüksek veya hafif olmasından ziyade bir ateşin varlığı bize bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Çünkü daha düşük sıcaklıklarda bronşiyolit gibi enfeksiyonlar görülebilirken, bademcik iltihabında ise daha yüksek bir ateş görülür.
Bu durumlarda, anne olarak bizlere altıncı hissimiz yardım eder. Çocuğumuzun normalden daha huysuz, yorgun veya ilgisiz olup olmadığını tanımlamamıza olanak sağlar. Ateşlerini bir termometreyle ölçmemiz de oldukça önemlidir.
Şimdi soru şu: Bir çocuğun vücut ısısına bağlı olarak ateşi olup olmadığını nasıl anlarız? Çocuk doktorları, aksiller (koltuk altı) sıcaklığa bağlı olarak ateşi sınıflandırmak için bazı genel kurallar belirlemişlerdir:
- 37.5 °C’ye kadar olan sıcaklıklar düşük dereceli ateştir. Prensip olarak, eğer çocuğunuz üç aydan büyük ise hemen endişelenmeniz gerekmez.
- 38°C ile 39°C arası ateş, orta derecede ateş olarak sınıflandırılmıştır. Çocuğunuz bu sıcaklığı görürse, ateşin kaynağını bulmak ve tedavi etmek için tereddüt etmeden bir çocuk doktoruna başvurmalısınız.
- 39°C ‘den yüksek ateşler, yüksek derecede ateş olarak bilinir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Çocuğunuzun ateşini ağızdan veya rektal yoldan ölçmeye karar verirseniz, bu noktaların her ikisinde de sıcaklığın koltuk altındakinden daha yüksek olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, bu üç bölge arasında var olan farklılıkların bilinmesi önemlidir.
Kızılötesi termometre kullanıyorsanız, üreticinin talimatlarını dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Geleneksel termometreler söz konusu olduğunda, ölçülen bölgeye bağlı olarak sıcaklık sıralaması şu şekildedir:
Rektal Sıcaklık 0.5°C > Ağız sıcaklığı 0.5°C > Koltuk altı Sıcaklık.
3 aylıktan küçük bebeklerde ateş
Yeni doğanların ve 3 aylıktan küçük bebeklerin ateşi farklı bir şekilde ele alınmalıdır. Dikkatli olunmalı ve durum bazen farklı bir şekilde yorumlanmalıdır.
Giysilerini, vuruldukları aşıları veya birisinin kucağında olup olmadıklarını hesaba katmalıyız. Bu saydıklarımızı dikkate alın çünkü bu yaştaki bebekler vücut ısısını düzgün bir şekilde düzenleyemezler.
Bebeğin durumunu normalleştirdikten sonra, ateş hala 37.5°C ‘nin altına düşmezse, doktorunuza danışmalısınız. Doktorununz, ateşin nedenini ve gerekli tedaviyi belirleyecektir.
Üç aydan sonra çocuklar zaten kendi bağışıklık sistemini geliştirmeye başlarlar ve bu nedenle daha önce tartıştığımız sınırlarda değerlendirilmelidirler.
Ateşi düşürmek için neler yapabiliriz?
Sıcaklık çok yüksek değilse (37.5°C), işe bazı kıyafetlerini çıkartarak başlamalısınız. Onlara ayrıca su vermeli ve ılık gıdalarla beslemeyi düşünmelisiniz.
Onlara sarılmayın ya da bu noktada onları çok fazla kucağınızda taşımayın. Bu, çocuğun kendi vücut ısısını düzenlemesine yardımcı olacaktır.
Ateş 38°C ise, vücut sıcaklığından iki derece daha düşük sıcaklıkta bir ılık su banyosu yaptırabilirsiniz. Bu mümkün değilse, boyun, göğüs ve kasıklarını ılık suya batırılmış bir süngerle nemlendirin.
Bu noktada, çocuk doktorunuzun bu gibi anlarda kullanmanız için tavsiye ettiği bir ateş düşürücü vermek de uygundur. İlaç verirken her zaman çocuk doktorunuzun önerilerine saygı göstermelisiniz.
Tüm bu yaptıklarınıza rağmen ateşi devam ederse, tereddüt etmeden doktorunuza başvurmalısınız.
Bir çocuğun yaşamındaki ilk yılı boyunca, ateş onların sadık bir yoldaşı olacaktır. Bu nedenle, kendimizi buna hazırlamamız ve her durumda nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- de Liria, R; Méndez Hernández, M. Fiebre sin foco. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: