Çocuğunuzu Geç Yatırmanın Ciddi Sonuçları Olur

Çocuğunuzu Geç Yatırmanın Ciddi Sonuçları Olur

Son Güncelleme: 26 Mart, 2018

“Yatağına git, uyumazsan büyüyemezsin!” Çocukluğun en yıpranmış ifadelerinden biri olmalı. Bu söz, yetişkinler tarafından çocuklarını erken yatmaya zorlamak için kullanılır. Peki ama psikiyatriye göre çocukları geç yatırmanın gerçek sonuçları nelerdir?

Bu makalede, uyku biliminin ortaya koyduğu şaşırtıcı sonuçları paylaşacağız sizlerle. Buna göre geç yatan çocuklar, çoklu bozukluklara daha yatkın. Şüphesiz, bu tartışmalı bir iddia, ama gelin araştırmanın söylediklerine bir bakalım.

Çocukları geç yatırmak – bilimsel görüş

Çocuğunu normal olarak geç yatmaya götüren annelerden biri misin? Belki de, küçüklerinizi erken yatırmaya ve sıkı bir yatma rutinine uymaya çalışsanız da, geç saate kadar uyumayacaklar. Eğer durum buysa, sabahın erken saatlerinde tipik inlemeler ve inatlar ortaya çıkar.

Bu konudaki yeni ve tartışmalı bir çalışma, erken yatmanın çocukların büyüme ve gelişiminde büyük bir fark yarattığına işaret etmektedir. Bunlar ünlü pediyatrik psikiyatrist Dr. José Ferreira Belisario’nun ulaştığı sonuçlardır.

Bu seçkin tıp doktorunun yaptığı çalışmalara göre, alışkanlıklarımızdaki ve yaşam tarzımızdaki değişiklikler doğrudan çocuklarımızın geleceğini etkiliyor. Aslında, dikkat eksikliği, artan kaygı ve çeşitli diğer bozukluklar gibi sorunlara yol açabilirler.

Bugün, çocukları en geç saat 10’da kadar yatağa yatırmak her zaman yaygın ve kolay değildir. Doktor Belisario’nun raporuna göre, bu geç gecelerin sonuçları nedeniyle ailelerin doktorlara başvurmasıdır.

rüya gören kız çocuk

Bu alışkanlıkları değiştirmek mümkün mü?

Değiştirebileceğimiz bazı uyku düzenleri olmasına rağmen, bunun bütün ailenin alışkanlıklarında bir değişiklik gerektirdiğini anlamamız gerek. Hane halkının geri kalanı hala ayaktayken, küçüklerin yatağa gitmeyi kabul etme olasılıkları daha azdır. Bu nedenle uzmanlar, ışıkları kapatarak uykuya hazırlanmanızı tavsiye ediyor.

Doktorun eklediği diğer bir ipucu ise evde ya da en azından yatak odalarında beyaz ışık kullanmaktan kaçınarak sarı ışıklandırmayı tercih etmemiz gerektiğidir. Bu, daha rahatlatıcı olan ve uyumamıza yardımcı olan sıcak bir ışık verir.

Dr. Belisario’ya göre, telefonlar veya iPad’ler gibi elektronik cihazların açılması da iyi bir fikir değil. Bu uzmana göre bunlar, gece rutinlerimizdeki gerçek kötü adamlar olarak gecenin ortasında bizi uyandırır.

oyuncağına sarılıp uyuyan çocuk

Peki ama çocukları geç yatırmanın nesi yanlış?

Çok sayıda bilimsel çalışmaya göre, çocukların çok basit ve temel bir sebepten ötürü erken uyumaları gerekiyor. Çoğu insan için, büyüme hormonları saat 12:30 civarı başlar, ancak sadece uykunun dördüncü aşamasında.

Bu demektir ki, çocuğunuz akşam 10 veya 11 ya da daha geç saatlerde yatacaksa, bu hormonun büyümek için çok az zamanı olacaktır ve çocuğun büyümesi üzerinde olumsuz etkide bulunacaktır.

Bu çalışmayı yürütmek için bilim adamları, daha sonra uyumak için kullanılan çocukların görüntüleri ile erken uyumaya giden çocukların beyin taramalarını karşılaştırdı. Aynı çocuklara daha sonra bir matematik sınavı yaptılar. İlk grup iyi bir performans gösterdi, ikincisi ise testin sadece küçük bir bölümünde başarılı olabildi.

Akademisyenler, daha az ya da kötü uyuyan çocukların, daha iyi dinlenmiş olanlara göre çalıştıkları bilgileri daha az akılda tutmaya eğilimli olduklarını öne sürdüler. Dahası, yeterince uyku alan çocukların, Alzheimer gibi hastalıklardan muzdarip olma ihtimali daha düşük olan yetişkinler haline geleceğini iddia ediyorlar.

Bununla birlikte, bebek psikiyatrisinde uzman olan Belisario, herkesin uyku ve egzersiz yoluyla bu hastalığın başlangıcını geciktirebileceğini vurguladı. Doktor, ”Ne kadar çok uyku o kadar iyi” diyerek ebeveynlerin çocuklarını erken yaşlardan spor yapmaya teşvik etmelerinin önemini de vurgulamaktadır.

Şüphesiz, bu dalgaları yaratacak bir çalışmadır. Sorun tartışmaya açık ve her zaman olduğu gibi görüşler bölünmüş durumda. Ben Anneyim sitesi olarak sizin fikrinizi merak ediyoruz; bu tartışmalı iddialara siz de katılıyor musunuz?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.