Davranış Bozuklukları Olan Gençler İçin Yatılı Okul

Anne ve babaların büyük çoğunluğu için davranış bozukluğu olan genç çocuklarını yatılı bir okula gönderme fikri oldukça zordur. Aslında yapmaları gereken şeyin bu olduğunu bilirler ancak bunu kabul etmek istemezler.
Davranış Bozuklukları Olan Gençler İçin Yatılı Okul

Son Güncelleme: 03 Ekim, 2019

Ergenlik dönemi son derece çatışmalı bir süreçtir. Bazı gençler bu dönemde özellikle çok isyankar olurlar. Anne ve babalar açısından bu durumun üstesinden gelmek çok zordur. Gençler, bu dönemde davranış bozuklukları göstermeye başladıklarında anne ve babaların en tipik tepkileri, bu durumu görmezden gelmek ve sorun yokmuş gibi davranmak biçimindedir. Bu şekilde davranmalarının temel nedeni ise çocukları ile olası tartışma ve çatışmalardan kaçınmaktır.

Ancak bu tutum zaman içerisinde değiştirilmesi imkansız hale gelecek olan kötü alışkanlıklara yol açabilir. Durum kontrolden çıktığında bir uzman yardımına başvurmak ise kaçınılmaz olacaktır. Bu yardım seçeneklerinden biri, davranış bozukluğu sergileyen gençler için çeşitli programlar sunan rehabilitasyon merkezleri ya da okullardır. Şimdi bu merkezlerle ilgili bazı detayları inceleyelim.

Gençlerde Davranış Bozuklukları

Birçok anne, baba ve öğretmenin gençlerde görülen davranış problemleri nedeniyle gerçekten son derece karmaşık ve içinden çıkılması zor durumlarda kaldığı bir gerçektir. Bu tür durumların çağımızın getirdiği yeni sorunlar olduğunu sanırız. Ancak aslında durum hiç de sanıldığı gibi günümüze ait değildir. Aslında günümüzde bu konu ile ilgili yaşadığımız esas problem, isyankar gençlerin sorunlarına çözüm arayışına girilmemesi ve bu sorunların tedavi edilmemesidir.

Asi ruhlu gençler, birlikte yaşamanın gerektirdiği kurallara bilinçli bir biçimde zarar verdiklerinde, bu gençlerin sorumluluğuna sahip olan yetişkinler genellikle ilgisiz kalırlar. Yetişkinler, gençlerin ilk hatalarına ya da yanlış davranışlarına göz yumar ve çok kolay bir biçimde onları affederler.

Aynaya bağıran genç

Yani bu tür davranışların, gençlerin göstereceği tepki ve onlarla karşı karşıya kalmamak istemeyen yetişkinler tarafından çoğu kez düzeltilmediğini ya da gerektiği gibi analiz edilmediğini söyleyebiliriz.

Ne Zaman Yardım İstenmeli?

Eğer evinizde davranış bozuklukları sergileyen bir genç varsa, ilk yapmanız gereken şey ebeveynler olarak sizinle onun arasındaki ilişkilerin mümkün olduğunca bozulmamasına özen göstermek olmalıdır. Bunu başarabilmek için de tavsiye edebileceğimiz en etkin yöntem, bu tür çatışmalar konusunda uzmanlaşmış bir psikologun yardımına başvurmak olacaktır.

Böyle bir problemin birbiri ile bağlantısı ve etkileşimi bulunan bir dizi faktörün harekete geçmesi sonucu ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Örnek olarak, bu nedenlerden bazılarının anne ve babanın eğitim durumu ya da gencin kişilik yapısı ile ilgili olduğu öne sürülebilir.

Pratikte, bir genç kötü alışkanlıklar edinmeye başladığında ev içerisinde anne ve babasıyla ilişkilerinin de zor bir aşamaya gireceğini söyleyebiliriz. Ve gencin bu duruma doğal tepkisi ise kendi içine kapanmak ve daha da isyankar tavırlar sergilemek olacaktır. İşte bu nedenle, böyle bir durumda yardım arayışına girmek kaçınılmaz olacaktır.

Bu bağlamda, psikolog uzmanların desteği, anne ve babanın herhangi bir korkuya kapılmadan doğru kararları vermelerine yardımcı olacaktır. Gençler açısından da bu desteğin son derece olumlu olacağının altını çizmek gerekir. Çünkü gençler, aile çevresinden olmayan ve kendilerine karşı herhangi bir önyargı beslemeyen biri tarafından sorunlarının dinlendiğini hissedeceklerdir.

Gençlerin Davranış Problemlerine Yönelik Bazı Uyarı İşaretleri

Bir gençle yaşamak günden güne daha zorlu bir hal alıyorsa, bu durumda bir yardım arayışına girmeniz gerektiğine yönelik işaretleri daha yakından takip etmeniz gerekiyor demektir. Bazı durumlarda, davranış problemleri sergileyen gençler için yatılı okul çok yararlı bir seçenek olabilir.

Genellikle sorunlu tavırlar içerisinde bulunan gençler asabi davranışlar sergilemeye meyillidirler. Aynı zamanda iletişime pek açık oldukları da söylenemez. Anne ve babalar ile bu tür çocuklar arasındaki birbirini anlama seviyesi de son derece düşüktür. Diğer yandan bu çocukların okula ve derslere yönelik motivasyonları da büyük olasılıkla zayıftır. Hiçbir belirgin sebep yokken bu tür gençleri üzgün ya da stresli görebilirsiniz.

Psikolojik problemleri bulunan genç

Gençler davranış bozuklukları gösterdiklerinde geleceklerine yönelik de oldukça ilgisiz tavırlar sergilerler. Bu çocukların anne ve babaları, genellikle alkol ya da uyuşturucu kullanımı gibi olumsuz ihtimallerden şüphelenmeye başlarlar. Diğer bir alarm niteliğinde işaret ise yemek yeme konusundaki bozukluklardır. Çocuk ya aşırı derecede yemek tüketmeye başlar ya da çok az miktarlarda beslenir.

Davranış Bozuklukları Bulunan Çocuklar İçin Yatılı Okullarda Ne Tür Önlemler Alınır?

Davranış problemi yaşayan çocuklara sahip birçok anne ve babanın, bu tür sorunlara eğitim yoluyla çözüm arayışları için önemli seçenekler arasında yatılı okullar yer almaktadır.

Bu tür yerler, genellikle farklı yöntemler kullanarak gençlerin kendi kendilerini kontrol edebilme teknikleri geliştirmelerinde yardımcı olmaktadırlar. Bu okullarda aynı zamanda, saldırgan olmak yerine sosyal becerilerinin gelişimi konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Yani kavga etmek yerine izin istemek, anlaşmaya çalışmak ya da diğerlerine yardımcı olmak gibi sosyal açıdan önemli özelliklerin kazanımı konusuna önem verilmektedir.

Kısacası, esas ulaşılmak istenen amaç davranış bozuklukları bulunan gençlerin içinde yaşadıkları topluma entegrasyonu, kendilerine olan güvenlerinin artırılması ve öz saygılarının geliştirilmesidir. Bu merkezler, asla bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Bunun yerine, gençlerin yaşamlarının bir diğer aşamasına geçmelerine yardımcı olan pozitif bir destek olarak algılanmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.