Eğer Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalısınız?

Bazı çocuklar iştahlı yemek yerken bazılarına yemek yedirmek ise oldukça zordur. Peki çocuğunuzu zorlamadan ona nasıl yemek yedirebilirsiniz?
Eğer Çocuğunuz Yemek Yemiyorsa Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 16 Mart, 2019

Çocuğunuzun yemek yememesinin birçok sebebi vardır. Hasta olabilir, yemeği sevmemiş olabilir veya sadece bir davranış biçimi olabilir.

Hemen hemen her anne baba çocuğunun yemek yemek istemediği bir dönemden geçmiştir. Bu, anne ve babalar için endişe ve üzüntüyü beraberinde getiren bir durumdur.

Fakat, çocuklarda iştahsızlık aslında olumsuz sebeplerden kaynaklanmayan birçok etkenden ötürü gelişebilir.

Bu sebeple, bu yazıda sizlere çocuğunuzun iştahsız olduğu durumlarda düşünmeniz gereken çeşitli sebeplerden bahsedeceğiz. Tabi ki bununla birlikte birkaç çözüm önerisi de paylaşacağız. 

Çocuğunuz yemek yemiyorsa ne yapmalısınız?

Hayır demesinin arkasındaki sebebi bulun

İlk olarak, çocuğunuzun neden yemek yemek istemediğini bilmelisiniz. Bunun arkasında birçok sebep yatıyor olabilir. Bu sebeplerin çoğu çocuğunuzun yaşı ile alakalıdır ve şu şekilde sıralanabilirler:

  • 1-5 yaş arası çocuklar: Beslenme uzmanlarına göre 1 yaşındayken çocukların yutma kabiliyeti geçmiş aylara kıyasla azalır. Bu sebeple çocuğunuzun yemek yemek istemediğini düşünebilirsiniz. Fakat gerçek şu ki küçük çocuklar kolayca doyarlar ve az miktarda yemek bile vücutlarının ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir.
  • 6-8 yaş arası çocuklar: Bu yaş aralığındaki çocuklar daha fazla yiyecek yutabilirler. Bu aynı zamanda artan fiziksel aktivite ile de bağlantılıdır.
  • Psikolojik sebepler: Şımarık çocuklar masada oturmayı reddedebilirler. Okul öncesi dönemde olan çocukların ise şeker ve atıştırmalık yeme alışkanlıkları vardır. Sonuç olarak, ana öğün yeme zamanı geldiğinde zaten tok hissettikleri için yemek yemek istemezler.
  • Bazı hastalıklar: Bazı özel durumlarda çocuklar 1 yaşına kadar bazı hastalıklardan kaynaklı olarak yemek yemek istemezler. Bu hastalıklar çocukların böbrek, akciğer veya sindirim sistemi fonksiyonları ile alakalı olabilir. Bu gibi bir durumdan şüpheleniyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda var.
yemek yemek istemeyen çocuk

Sorunun çözümü

Çocuğunuzun yemek yememesinin arkasındaki sebepleri bulduktan sonra bu sorunu nasıl çözebileceğinize odaklanmalısınız. En önemlisi de çocuğunuzun tok olduğunu veya yemek yemek istemediğini ayırt etmelisiniz.

Unutmayın ki çocuğunuzu aşırı beslemekten de kaçınmalısınız. Çocuğunuz yemeği küçük lokmalar halinde yiyorsa muhtemelen doymuş olabilir. Bu yüzden de midesi daha fazla yemek yiyecek kapasitede değildir.

“Beslenme uzmanlarına göre 1 yaşındayken çocukların yutma kabiliyeti geçmiş aylara kıyasla azalır.”

İşinize yarayabilecek tavsiyeler

Aşağıda çocuğunuz yemek yemediğinde uygulayabileceğiniz basit ve pratik tavsiyeler paylaşacağız.

  • Evdeki en büyük tabağı kullanarak çocuğunuzun yiyebileceği büyüklükte porsiyonlar sunun. Bu şekilde normalde olduğundan daha az yemek servis edildiği algısı yaratılmış olur. Çocuklar az yemek yemeleri gerektiğini düşünerek hemen yiyip bitirirler.
  • Çocuğunuzun ana yemeği bitirmeden önce su veya meyve suyu içmelerine izin vermeyin. Aksi taktirde, çocuğunuz midesi dolduğu için tok hissedecek ve midesinde ana yemek için yeterli yer kalmayacak.
  • Yemek zamanından 20 dakika önce televizyonu kapatın ve çocuğunuzun oyuncaklarını kaldırmasını isteyin. Bu şekilde çocuğunuzun dikkatini dağıtıcı unsurlar ortadan kalkar ve yemek yemeye daha kolay odaklanabilir. Çocuğunuz daha düzenli olduğunda iştahı da artacaktır.
  • Yemek zamanını asla tartışarak geçirmeyin. Okuldaki problemleri veya odasının ne kadar dağınık olduğunu dile getirmeyin. Bu durum yalnızca onların yemeği eleştiri ve yargılama ile bağdaştırmalarına sebep olur.
iştahsız çocuk
  • Çocuğunuza her istediğini vermeyin. Çocuğunuz yatakta veya televizyon karşısında yemek yemek isteyebilir. Bununla birlikte, çocuklar genellikle dengeli ve besleyici öğünler yerine besin değeri düşük gıdalar yemeyi tercih ederler. Bu gibi durumlarda pes etmemek ve kararlı olup çocuğunuza acıkması ve masaya oturarak hazırladığınız yemeği yemesi için zaman tanımak gerekir.
  • Kızarmış, şeker oranı yüksek ve hazır yiyecekler yedirmekten kaçının. Kısaca MSG olarak bilinen monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri içeren şeker ve yiyecekler tüketen çocukların sağlıklı ve ev yapımı yemekler tüketmek istemedikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Unutmayın ki hazır yiyecekler çok fazla katkı maddesi içerirler.

Son olarak, çocuğunuzu asla yemek yemediği için cezalandırmayın. Aynı şekilde, çocuğunuz yemeğini bitirene kadar onu masada oturmaya zorlamayın. Porsiyon büyüklüğünü de düşünmeyi ihmal etmeyin.

Bu paylaştığımız tavsiyeler sayesinde çocuğunuzun daha fazla baklagil, sebze ve vücudunun ihtiyaç duyduğu proteinleri tükettiğini göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.