Kardeşler Anlaşamadığında Ne Yapmalı?
Çocuklar için kardeş sahibi olmak çok olumlu ve sağlıklıdır. Bir erkek veya kız kardeşe sahip olmak çocukların başkalarıyla daha iyi ilişki kurmasına ve daha hızlı öğrenmesine yardımcı olur. Ama kardeşler anlaşamadığında ne olur?
Bir oyun arkadaşına ve kahkaha ve yaramazlıkları paylaşacak birine sahip olmak şüphesiz çok iyi bir şeydir. Tabii ki, kardeşlerin kavga ettikleri ve tartıştıkları zamanlar vardır ve bu tamamen normaldir.
Anlaşamayan ve çok sık kavga eden kardeşler söz konusu olduğunda, ebeveynlerin harekete geçmesi gerekir. Aşağıda, çocukların davranışlarını geliştirmelerine yardımcı olacak bazı önerilere bakacağız.
Sağlıklı ve rahat bir aile ortamı
Kardeşler arasındaki tartışmaların çoğu, aralarındaki mevcut rekabet nedeniyle ortaya çıkar. Bazen çocuklar ebeveynlerinin dikkatini çekmek isterler veya kardeşlerini kıskanırlar. Bazen, çocuklar sadece sıkıntıdan ötürü de kavga etmeye başlayabilirler.
Ebeveynler, çocukları arasında iyi bir ilişki kurmak ve aralarındaki kötü hisleri önlemek için günlük çaba sarf etmelidir. Bu hedefe ulaşmak için çocuklarını dinlemeli ve birbirleriyle olan problemlerini çözmelerine yardımcı olmalıdırlar.
Kardeşler arasındaki tartışmaların nedeni neredeyse her zaman iki kardeşle de ilgilidir. Ebeveynler asla taraf tutmamalı veya bir çocuğu çatışmalardan sorumlu olacak şekilde etiketlememelidir. Bu sadece çocuğunuzun bu tanıma alışmasına ve bu tutumu kalıcı olarak üstlenmesine neden olacaktır.
Kardeşler arasında tartışmalar meydana geldiğinde, asıl sorun hakkında diyalog kurmak en iyisidir. Çocuklarınızın sorunu adil ve makul bir şekilde çözmelerine yardımcı olmaya çalışın.
Aile ortamı çok önemlidir. Ebeveynler farklılıklarını bağırarak çözerse, çocuklar aynı davranışı tekrarlayacaktır.
Ancak, ebeveynler saygılı ve rahat bir ortam sağlarsa, bu çocuklarında da olumlu bir tutum oluşturacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına kendilerini örnek göstererek paylaşmayı, yardım etmeyi ve uzlaşmayı öğretmeleri önemlidir.
Her çocuk kişiselleştirilmiş bir muamele görmelidir
Ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarını ayrı ayrı karşılamaya çalışmalıdır. Bu, çocuklarının birbirleriyle sağlıklı bir ilişkiden zevk almasına ve aşırı çatışmalardan kaçınmasına yardımcı olmak için çok önemlidir.
Her kardeşin doğum sırası, cinsiyet, yaş ve kişiliği gibi hususları akılda tutmak önemlidir. Tüm bu faktörler çocukların ihtiyaç duyduğu muameleyi etkiler. Her çocuğun ihtiyaçları aynı değildir, bu nedenle çocuklarımıza karşı yaklaşımımızın kişiselleştirilmesi gerekir.
Her çocuk, ebeveynlerinin gözünde kendini benzersiz ve özel hissetmelidir. En küçük kardeş olmasa bile… Hasta olan kişi olmasa bile… Zorluk çeken biri olmasa da. Ebeveynlerin her zaman eşit sevgi ve ilgi sağlamaları gerekir.
Bu, çocuklarının daha güvenli hissetmelerine ve kardeşlerini daha az kıskanmalarına yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, ebeveynlerinin dikkatini sürekli olarak arama ihtiyacını hissetmeye daha az eğilimli olacaklar. Sonuç olarak, kardeşler arasındaki tartışmalar daha az olacaktır.
“Ebeveynler farklılıklarını bağırarak çözerse, çocuklar aynı davranışı tekrarlayacaktır.”
Kardeşler anlaşamadığında, onlara kendi alanlarını verin
Çocukların kendi kişisel alanlarına sahip olmaları önemlidir ve ebeveynler bunun gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Bunu söyleyerek, sadece fiziksel alana değinmiyoruz. Her çocuğun kendi oyuncakları, arkadaşları, ilgi alanları vb. olmalıdır.
Büyük kardeşlerin küçük kardeşlerine bakma sorumluluğunu alması çok yaygındır. Bu iyi, ama bu yükü her zaman taşımak zorunda olmadıklarını bilmeleri de önemlidir.
Ebeveynler, örneğin büyük kardeşlerin, küçük kardeşlerini götürmek zorunda kalmadan arkadaşlarıyla parka gitmelerine izin vermelidir.
Büyük kardeşlerin geceyi bir arkadaşının evinde geçirebilmeleri de iyi bir fikirdir. Bu onlara daha bağımsız olmayı öğrenme fırsatı verecektir. Aynı zamanda, ebeveynlere küçükleriyle yalnız zaman geçirme fırsatı verir.
Çocuklarınızı asla karşılaştırmayın
İyi geçinemeyen kardeşlerin ilişkisini geliştirmek için ebeveynler her zaman karşılaştırmalar yapmaktan kaçınmalıdır. Kardeşleri sürekli olarak birbirleriyle karşılaştırmak sadece rekabet yaratacaktır. Sonunda ebeveynlerini memnun etmek için birbirleriyle rekabet etme ihtiyacı hissederler. Bu sadece durumu daha da kötüleştirir.
Daha iyi bir ilişkiyi teşvik etmek için ebeveynlerin çocuklarının her birine eşit değer vermesi gerekir. Bu, erdemlerini takdir etmek ve kusurlarını ve zayıflıklarını kabul etmek anlamına gelir. Bunun gelişimleri üzerinde olumlu etkileri olacak ve aile içinde uyum yaratacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Howe, N. I. N. A., & Recchia, H. (2011). Relaciones entre hermanos y sus impactos en el desarrollo infantil. Centre of Research in Human Development. https://noticias.udla.cl/portales/tpf11b005cfg18/uploadImg/File/Archivos/relaciones-entre-hermanos.pdf
- Dunn J. (1993). Young children’s close relationships: Beyond attachment. Thousand Oaks, Calif: Sage Publications.
- Martín Nieto, J., & Gómez Gómez, O. (2014). Cómo gestionar las relaciones entre hermanos y las relaciones intergeneracionales con la familia extensa, nuevos modelos de familia, etc. https://www.redined.educacion.es/xmlui/handle/11162/131186