Özel İhtiyaçları Olan Çocuklar ve Eğitim
Özel ihtiyaçları olan çocuklar ve eğitim söz konusu olduğunda özel bir yaklaşım gerekmektedir. Normalde bu, onların özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere iddialı bir metodolojiye danışmayı içerir. Bunun temelinde de sürekli bir destek ve gayret yatmaktadır.
Kızınız ya da oğlunuzun özel ihtiyaçlarını hedef alarak onun daha kendine yeten bir birey olmasını sağlayabilirsiniz. Neyse ki, artık okullar da özel ihtiyaçları olan çocukların eğitimiyle ilgili daha geniş hizmetler sunmaktadır.
Bu önemlidir çünkü, özel ihtiyaçları olan çocuklar, genel eğitim ortamına dahil edildiğinde toplumsal utanç azalır ve çocukların akademik sonuçları da olumlu yönde etkilenir. Tabii, özel ihtiyaçları olan çocuklar için evde eğitimin de her zaman bir seçenek olduğunu unutmayın.
Eğitim birinci önceliktir
Çocuğunuza mümkün olan en iyi eğitimi sağlamak, onun gelecekte nasıl bir insan olacağı üzerinde çok büyük rol oynar. Bu yüzden, onlara daha yüksek kalitede bir hizmet sunabilmek için okulların, özel ihtiyaçları olan çocukların eğitimi ile ilgili araştırma yapılmasını teşvik etmesi gerekmektedir.
Özel ihtiyaçları olan çocuklar fiziksel, zihinsel ve duyusal engellere ve hatta yüksek zeka kapasitesine sahip olabileceği için bu çocuklara destek gerekebilir.
Çocuğunuz ya öğrenme güçlüğüne sahip değilse?
Özel ihtiyaçlara sahip olmak, her zaman öğrenme güçlüğü ile aynı anlama gelmemektedir. Buna, çocuğun yeni kavramları diğerlerinden daha hızlı kavradığı durumlar da dahildir.
Fakat her iki durumda da çocuğun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için doğru metodoloji ya da stratejiye başvurmak çok önemlidir.
Çocuğunuzun ihtiyaçlarını belirleyin
Özel ihtiyaçları olan çocukların becerilerinin belli bir yolla geliştirilmesi gerekir. Fakat bunu yapabilmek için çocuğunuzun ne tip bir ihtiyacı olduğunu belirlemeli ve buna uygun olacak bir eğitim planı yapmanız gerekir.
İster fiziksel ister zihinsel olsun, özel ihtiyaçları olan çocukların eğitiminde çocuğun becerilerinin zayıf olduğu alanlar öncelik alınmalıdır. İster özel okul ister daha kapsayıcı bir okulda olsun, öğretmenlerin her türlü olasılığa adapte olması ve eğitim planlarını özel ihtiyacı olan çocuklara göre uyarlayabilmesi gerekir.
Özel İhtiyaçları Olan Çocuklar ve Eğitim Hakkında 5 Tavsiye
1. Onu olduğu gibi kabul edin
Çocuğunuzun zaman zaman bir uzmanın yardımına ihtiyacı olabileceğini kabul etmeniz gerekir. Çocuğunuzun nelere ihtiyacı olduğunu belirlemek onun gelişimini daha kolay desteklemenize yardımcı olacaktır.
Bunun çocuğunuzu diğer çocuklardan farklı yapmadığını unutmayın. Bu sadece beceri ve özelliklerde bir farklılıktır. Onu olduğu gibi kabul edin ve sevgi şefkat göstermeyi ihmal etmeyin.
2. Doğal davranın
Özel ihtiyaçları olan çocukları desteklemenin bir diğer yolu da doğal davranmaktır. Doğal olmak, bu durumla başa çıkabilmek için çok güçlü bir yöntemdir.
Durumun gerçekliğini kabul ettikten sonra, doğal ve spontane şekilde davranmaya özen göstermeniz gerekir. Çocuğunuza saygı ve ilgi gösterdiğinizden emin olun. Herhangi bir çocuğa nasıl saygı gösterecekseniz onun da gelişim aşamalarına saygı gösterin.
3. Fazla korumacı davranmayın
Çocuğunuzun olabildiğince bağımsız olmasına yardımcı olmanız gerekir. Bu da fazla korumacı olmamanız demektir. Çocuğunuz istediğiniz kadar bağımsız olmasa bile, ona fazla korumacı davranmak onun kesinlikle daha iyiye gitmesini sağlamayacaktır.
Çocuğunuzun özgür ve bağımsız olmasının, onun gelişimi üzerinde çok önemli bir rolü vardır. Onun yaşındaki herhangi bir çocuğu ne kadar özgür bırakacaksanız ona da aynı şekilde davranamanız gerekir.
4. Çocuğunuzun okuluyla irtibata geçin
Çocuğunuzun ihtiyaçları doğrultusunda okulunun da birkaç değişiklik yapması gerekecektir. Öğretmenlerin, doğru araç gereçler ve yöntemlerle sorumlulukları altında olan tüm çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gereklidir.
Ayrıca, eğer özel ihtiyaçları olan çocuklar tüm çocuklar ile birlikte kapsayıcı bir ortamda eğitim alıyorlarsa, sınıf arkadaşlarının desteği de onların uyum sağlama ve gelişmesinde çok yardımcı olacak ve önemli bir rol oynayacaktır.
5. Bir uzmandan yardım isteyin
Bir çocuğun okulda alabileceği eğitimin yerine geçebilecek pek çok hizmet vardır ve bu konuda zorluk çekiyorsanız bir uzman da size yardımcı olabilir. Bu hizmetler, öğrenmeyi kolaylaştıracak ve çocuğunuzun gelişmesi gereken alanlarda onu güçlendirmeye odaklı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández, A. (2003). Educación inclusiva: Enseñar y aprender entre la diversidad. Revista digital UMBRAL, 13, 1-10. http://www.inclusioneducativa.org/content/documents/Generalidades.pdf
- López, S. I. M., & Valenzuela, B. G. E. (2015). Niños y adolescentes con necesidades educativas especiales. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 42-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000085
- Hegarty, S. (1994). Educación de niños y jóvenes con discapacidades. Principios y prácticas. http://centrodocumentaciondown.com/uploads/documentos/5c8eb2ecc42c60fe85eec6390710c2b962ab1378.pdf
- Briceño, E. D. (2003). Creatividad como un recurso psicológico para niños con necesidades educativas especiales. Sapiens. Revista Universitaria de Investigación, 4(2), 1-17. https://www.redalyc.org/pdf/410/41040201.pdf
- Arnaiz Sanchez, P. (2007). La educacion inclusiva: dilemas y desafios. Educacion, Desarrollo y Diversidad.
- Buey, M. . L. D. (2010). Educacion Inclusiva. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía. https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11538
- Damm Muñoz, X. (2014). Representaciones y actitudes del profesorado frente a la integración de niños/as con necesidades educativas especiales al aula común. http://www.repositoriocdpd.net:8080/handle/123456789/78
- López, S. I. M., & Valenzuela, B. G. E. (2015). Niños y adolescentes con necesidades educativas especiales. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 42-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000085