Bir Çocuğun Akademik Performansını Etkileyen Faktörler

Her çocuk benzersizdir ve bir çocuğun akademik performansını etkileyen birçok faktör vardır. Bugün sizlere, dikkate almanız gereken durumlardan bahsedeceğiz. Ayrıca, çocuğunuzun eğitimine nasıl katkıda bulunabileceğinizi de analiz edeceğiz.
Bir Çocuğun Akademik Performansını Etkileyen Faktörler

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2019

Her çocuk benzersizdir ve bir çocuğun göstereceği akademik performans birçok çeşitli faktöre bağlıdır. Bugün sizlere, bu konuda dikkate almanız gereken bazı durumlardan bahsedeceğiz. Ayrıca, çocuğunuzun eğitimine nasıl katkıda bulunabileceğinizi de birlikte analiz edeceğiz.

Bir çocuğun okuldaki performansını etkileyen ve notlarının düşmesine sebep olan birçok farklı faktör vardır – hem kişisel hem de çevresel. Aşağıda, akademik performans ve buna etki eden ana sebepleri sizlerle inceleyeceğiz.

Bir çocuğun okulda başarılı olması ya da olmaması birçok farklı faktöre bağlıdır. Genellikle, çocuğun notları çok iyi değilse, ailesi ve öğretmenleri çocuğu suçlar. Bununla birlikte, eğitimin, birçok farklı durum ve kişilere bağlı olan bir süreç olduğunu unutmamak gerekir.

Çocukların akademik performansını etkileyen faktörler arasında doğuştan gelenler de vardır. Örneğin:

Çevresel faktörler için de sosyoekonomik durum, öğretmenlerin becerileri ve eğitim sisteminin ya da okulun yapısını sayabiliriz.

Akademik performansı belirleyen ana faktörler

  1. Çocuğun olgunluk seviyesi: Bazı çocuklar akademik kariyere başlamaya diğerlerinden daha hazırdır. Bu durum, her çocuğun benzersiz yetiştirilme tarzından kaynaklanır. Zamanla, çocuk, yeni çevreye alışacak ve bu yeni tempoya ayak uyduracaktır.
  2. Kişilik ve duygusal durum: Duygusal olarak daha dengeli olan çocuklar, okulun taleplerine karşı daha becerikli olacak ve çevreye daha kolay uyum sağlayacaktır. Bu tip çocuklar, uyumlu, saygılı ve arkadaş canlısı davranmaya meyillidir. Anksiyete, agresyon ya da depresyon belirtileri gösteren çocuklar, daha sonra iyi sonuçlar almada da zorluk çekebilir.
  3. Ebeveynler: Çocuklar, onlara tüm hayatlarını veren ebeveynlerinin bir yansımasıdır. Eğer çocuk evde sorumluluk sahibi ve tutarlı davranışlar görüyorsa, yüksek olasılıkla bu davranışları taklit edecektir. Okula hazırlık süreci ve bu yeni aşamaya geçişte aileler de çocuklarına çok faydalı olabilir. Bu süreçte otoriterlik, yardımcı olacak bir şey değildir.
  4. Öğretmenler: Öğretmenler ve çocuklar arasında olumlu ve saygılı bir ilişki, bir çocuğun akademik başarısı için anahtardır. Tabii ki, bir öğretmenin bilgiyi aktarma becerisi de çok önemlidir. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun önünde öğretmeni hakkında olumsuz yorumlarda bulunmaktan kaçınmalısınız. Bu durum, çocuğunuzun öğretmenine karşı saygısının azalmasına sebep olabilir. Aynı zamanda, çocuğunuzun bu dönemdeki en önemli iki otorite figürü olan annesi ve öğretmeni arasında kafası karışabilir.

Akademik performans üzerinde rol oynayan diğer ikincil faktörler

Yukarıda bahsettiğimiz faktörler dışında, bir çocuğun eğitim süreci üzerinde küçük de olsa rol oynayan başka faktörler de bulunmaktadır.

Öncelikle, çocuğun içinde bulunduğu sosyoekonomik durum gelir. Ne yazık ki, günümüzde hala eşitsizlik büyük bir problemdir ve insanların hayatına büyük etkileri olmaktadır.

Beslenme, dinlenme ve öğrenme açısından daha fazla destek ve daha iyi olanaklarla büyüyen çocuklar akademik olarak da daha başarılı olmaya meyillidir.

“Bir öğretmen, öğrencilerindeki merak, bilgi edinme ve öğrenme isteğini tetikleyen bir pusuladır.”

Aynı şekilde, bu faktörlerin tersi de geçerlidir. Çocuklarının iyiliği için kendinden fazlaca fedakarlık yapan aileler vardır. Ayrıca, ihtiyacı olan çocukların eğitime erişimini kolaylaştıran kar amacı gütmeyen organizasyonlar da bulunmaktadır. 

Bir çocuğun akademik performansını etkileyen bir diğer faktör de şehir, bölge ya da ülkedeki eğitim sistemidir. Bir okulun sahip olduğu pedagojik araçlar da bu noktada önem kazanır. Daha iyi ve fazla sayıda kaynağa sahip olan kurumlarda, öğretmenin işi de daha kolaydır ve çocuklar da daha iyi eğitim alır.

Çocuklara eğitim sürecinde nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Çocuğunuzun eğitimine yardım etmek için günlük olarak yapabileceğiniz belli başlı şeyler vardır:

  • Ona eşlik edin. Onunla okuyun, matematiği günlük hayata entegre edin ve ona ödevlerini yapmasında yardımcı olun. Bu, onun öğrendiği şeyleri daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, bir şeyleri kendi başına ve doğru şekilde yapma konusunda da onun güvenini geliştirecektir. Ayrıca, bu sayede çocuğunuz daha sorumluluk sahibi olacak ve rutinler oluşturacaktır. Çocuğunuza daha fazla destek olmak istediğinizi göstermek için okulun etkinlik ve aktivitelerine de katılabilirsiniz.
  • Onu cesaretlendirin, ama ona baskı kurmayın. Çocuğunuza onun becerilerine güvendiğinizi ve ondan en iyisini beklediğinizi gösterin. Bununla beraber ona yük olacak şekilde davranmamaya da özen gösterin.
  • Eğer dersleri iyi gitmiyorsa çocuğunuzu cezalandırmayın. Eğer çocuğunuzun çaba gösterdiğini ama yine de beklenen sonuçları alamadığını görüyorsanız sinirlenmeyin ya da çocuğunuzu cezalandırmayın. Onunla sakin bir şekilde konuşun ve çözüm bulması için ona yardım edin. Çocuğunuzla birlikte ders çalışın ya da ona zorlandığı konular ve kavramlarda yardımcı olması için özel öğretmen tutmayı deneyin.
masada yatan mutsuz çocuk
  • Ödül vermeyi abartmayın. Ödüller etkili olabilir ve çocuğun gösterdiği çaba karşılığında bir şey alması iyidir. Öte yandan, bu bir kural haline gelmemelidir. Çocukların, okulun onların hayatındaki ilk zorunluluklardan biri olduğunu anlamaları gerekir. Bu yüzden, okulda kendi iyilikleri için en iyisini yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekir – sadece ödül kazanmak için değil.

Son olarak, bir çocuğun hayattaki tüm dikkatini %100 verdiği şeyin okul olması gerekmediğini unutmayın. Eğer akademik başarı tek önemli şeymiş gibi davranırsanız, çocuğunuz da duyguları ya da başka zorlukları düşünemez ve sadece notlara odaklanır.

Okul her ne kadar önemli olsa da spor, aile, eğlenmek, arkadaşlık, hobi edinmek gibi şeyler de bir o kadar önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.