Zihinselleştirmenin Faydalarını ve Özelliklerini Keşfetmek
İnsanların başkalarının zihinlerini nasıl “okuyabildiğini” hiç merak ettiniz mi? Bu yetenek, zihinselleştirme olarak bilinir ve kişilerarası ve içsel zekanın gelişimini içerir.
Zihinselleştirmenin özelliklerinin ve faydalarının neler olduğunu bilmek ister misiniz? Zihinselleştirme nedir? Ne zaman bu beceri edinilir? Bu soruların yanıtlarını keşfetmek için bu yazıdaki bilgilere dikkat edin.
Devam etmeden önce, bebeklerin bu zihinsel yeteneği uygulama becerisiyle doğmadıklarını bilmelisiniz. Bu beceri, çocukların başkalarıyla kurdukları deneyimler ve ilişkiler yoluyla yavaş yavaş gelişir.
Zihinselleştirme nedir?
Yansıtıcı işlev olarak da bilinen zihinselleştirme zihinsel bir kapasitedir. Kişinin kendi davranışlarını ve eylemlerini ve başkalarının davranışlarını ve eylemlerini yorumlamak için, kendilerinin ve başkalarının zihin durumlarını hayal edebilmesiyle anlamasını sağlar.
Başka bir deyişle, sizin ve diğer insanların davranışlarını açıklamak için belirli düşüncelere, duygulara, arzulara, inançlara, ihtiyaçlara, motivasyonlara ve benzerine atıfta bulunmaktan oluşur.
Dolayısıyla, bu karmaşık bilişsel yetenek, karşılıklı yardım, iletişim, empati, girişkenlik ve aktif dinlemeye dayalı tatmin edici sosyal ve duygusal ilişkiler kurmak için temeldir…
“Kendini başka birinin yerine koyma yeteneği, zekanın en önemli işlevlerinden biridir. İnsanın olgunluk derecesini gösterir ”.
-Augusto Cury –
Zihinselleştirmenin faydaları nelerdir?
Psikolog ve psikanalist Angelina Graell Amat ve Gustavo Lanza Castelli’ye göre, zihinselleştirmenin en önemli faydalarından bazıları şunlardır:
- Davranışlarımızı ve başkalarının davranışlarını daha kolay anlamamızı ve tahmin etmemizi sağlar.
- Davranışsal öz denetimden yana, belirli tutumların başkalarını nasıl etkileyebileceğini tahmin edebilmeye yardımcı olur.
- Duygusal öz denetimi teşvik eder. Bu da duruma göre kendi arzularınımızı, düşüncelerimizi ve duygularımızı tanımlamamıza ve ifade etmemize, ayrıca onları düzenlememize yardımcı olur.
- Ebeveynler ve çocuklar arasında güvenli bağlanmayı teşvik eder.
- İnsanlar arasındaki iletişimi geliştirir. Bunun nedeni, akıcı bir sohbeti sürdürmek için iletişim kurduğumuz kişinin zihinsel durumunu hesaba katmamız gerektiğidir.
- Kendi düşüncelerimizi salt zihinsel temsiller, gerçeklikten farklı veya ayrı bir şey olarak anlamamıza olanak tanır.
Çocuklukta zihinselleştirmenin gelişimi
Psikanalist Peter Fonagy, zihinselleştirme teriminin yaratıcılarından biridir. Ona göre bu bilişsel yetenek altı aylıktan itibaren çok ilkel bir şekilde ortaya çıkmaya başlar. Çocuklar yavaş yavaş bu yeteneği mükemmelleştirir ve giderek daha karmaşık hale getirir.
Üç yaşında çocuklar belirli empatik tepkiler göstermeye başlarlar. Daha sonra, bu yaş boyunca başkalarındaki belirli temel duyguları tanımlama kapasitesi kazanırlar. Ve aynı zamanda, bu duyguların kendininkilerden farklı olduğunu anlamaya başlarlar.
Bununla birlikte, çocukların kendilerindeki ve başkalarındaki zihinsel durumları tanımlaması dört-beş yaşından sonra olur. Bu nedenle, uzmanlar zihinselleşmenin çocuklar sembolizm aşamasına girdiklerinde meydana geldiğini düşünmektedir.
Bu kapasitenin gelişiminde ebeveyn nasıl rol oynar?
Son olarak, zihinselleştirmenin normal gelişiminde ebeveynlerin ve diğer referans figürlerinin oynadığı role dikkat etmek önemlidir. Diğer bir deyişle, çocukların duygusal zekalarını doğumdan sonraki süreçte geliştirmek ebeveynin sorumluluğudur. Nasıl mı? Çok basit!
Doğdukları andan itibaren, ebeveyn empatiyle hareket etmeli, ihtiyaçlarını ve arzularını anlayıp onlara tepki verebileceklerini göstermelidir.
Daha sonra, çocuklar büyüdükten sonra, sahip oldukları düşünceler ve hisler hakkında konuşmaya başlamak da önemlidir. Duygu, düşünce ve hislere isim verin ve her birini etiketleyin.
Bu şekilde çocuklar kendi duyguları üzerine düşünmeyi öğrenirler. Ve daha sonra, doğal bir şekilde, başkalarının zihinsel durumlarını tanıma ve yorumlama yeteneği de kazanırlar. Bu nedenle, evde eğitim ve çocuklarınızla ilişki kurma şekliniz, zihinselleştirmenin doğru gelişiminin anahtarıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fonagy, P. y Allison, E. (2014). Mentalization‐Based Treatment. The Encyclopedia of Clinical Psychology, 1-3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781118625392.wbecp311
- Lanza, G. y Graell, A. (2014). Mentalización, apego y regulación emocional. Revista Desnvolupa, 36, 1-16.