Taklit Oyunu Empati ve Sosyalleşmeyi Güçlendirir

Taklit edici oyun sayesinde çocuklar çevrelerini anlamaya başlarlar ve içinde yaşamayı öğrenirler. Tüm bunlar doğal olarak gerçekleşir ve bir oyun türü haline gelir.
Taklit Oyunu Empati ve Sosyalleşmeyi Güçlendirir

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2020

Oyun, çocukların çevrelerindeki dünyayı keşfetmelerinin ve onunla etkileşime geçmeyi öğrenmelerinin ana yoludur. Ve hayatlarının ilk yıllarında, bu işlevi yerine getiren esas olarak taklit oyunudur.

Birçok anne, bu küçük eylemlerin bebeğin psikolojik gelişimi için sağladığı büyük faydaların gerçekten farkında olmadan, bunu küçükleriyle içgüdüsel olarak gerçekleştirir.

Gerçek şu ki, çocuklar taklit ederek doğuştan gelişirler ve empati kapasitelerini sosyalleşmeye ve güçlendirmeye başlarlar. Bunların tümü, ebeveynleriyle günlük etkileşimlerden ve günlük yaşamın bir parçası olan oyunlar, kitaplar veya şarkılar aracılığıyla doğal olarak gerçekleşir.

Taklit oyunu ve sosyalleşme

Taklit oyununun sosyalleştirme işlevi, bebeğin hayatının çok erken dönemlerinde başlar. Bir tür ses çıkardıklarında ve anneleri bunu tekrarladığında, iletişim gerçekleşmeye başlar.

Daha sonra, kendilerine en yakın olanlarda gözlemledikleri sesleri ve hareketleri tekrar etmeye başlayacak olan çocuklar olacaklardır. Sosyal pekiştirme yoluyla (gülümsemeler, iltifatlar, okşamalar) ebeveynler çocuğun taklit etme yeteneğini şekillendirip, bu becerileri geliştirip güçlendirecekler.

Annesini egzersiz yaparken taklit eden bebek

Bu şekilde, ilk kelimeleri ve kaç yaşında olduklarını parmaklarıyla gösterme gibi basit eylemleri gerçekleştirmiş olacaklar. Sosyal iletişimin temeli, küçüğün kelimeleri ve cümleleri kullanabilmesinden bile önce kurulur.

İlk başta, çocuğun taklit etme yeteneği, yaptıkları seslerin veya jestlerin gerçekte ne anlama geldiğini gerçekten bilmese bile yetişkinlerin dikkatini çekme arzusuyla motive edilecektir. Ancak daha sonra, ne demek istedikleriyle bir bağlantı kurmaya ve onları işlevsel bir şekilde kullanmaya başlayacaklar.

Bir çocuğun çevresinin rolü

Taklitçi oyun aynı zamanda çocuğun etrafındaki dünyayı tanımasına, nesnelerin nasıl çalıştığını keşfetmesine ve günlük alışkanlıklar ve rutinler edinmesine yardımcı olur. Örneğin, küçük çocuk, annesinin yaptığını gördüğünde saçlarını fırçalayabilir, babasının yaptığı sırada masayı temizleyebilir, telefonu kaldırıp sohbet ediyormuş gibi yapabilirler.

İlk başta anında gerçekleşen (anne yapar ve bebek tekrar eder) bu taklit, anlık bağlamın dışında gerçekleşmeye başlayacaktır. Bu, çocuğun bir noktada gözlemlediği kelimeleri veya eylemleri, bir yetişkinin o anda orada olmasına gerek kalmadan taklit etmeye başlayabileceği anlamına gelir.

Çocuk büyük olasılıkla en aşina olduğu eylemleri taklit edecektir. Bu şekilde, yemek pişiriyormuş gibi davranabilir, bir bebeğin bezini değiştirebilir veya dişlerini fırçalayabilirler. Çocuk oyun oynayarak nesnelerin kullanımını içselleştirir ve günlük alışkanlıklar oluşturur.

Taklitçi oyun empatiyi teşvik eder

Buradaki bir başka yararı da, taklit oyunun çocukların kendilerini başkalarının yerine koyma ve farklı duygusal durumları anlama becerilerini geliştirmeye başlamasına yardımcı olmasıdır. Bunu, bir kitaptaki karakterleri işaret etmek ve çocukla birlikte okurken ifadelerini taklit etmek gibi basit oyunlarla başarabiliriz.

Babasının tıraş olmasını taklit eden çocuk

Çocuk şarkıları da eğer onlara uyan mimiklerle eşlik edersek bize yardımcı olabilir. Örneğin, şarkı ağlamaktan bahsederken yumruklarınızı sıkmak ve gözlerinizi ovuşturmak.

Çocuğu bu duygusal bedensel ifadeleri edinmesi için cesaretlendirebilir ve onlardan bunları tekrar etmesini isteyebiliriz. Ancak, bu taklide, çocuğun ne demek istediğini anlamasına yardımcı olabilecek akıl yürütme ve açıklamalarla eşlik etmek önemlidir.

Çocuklarla taklit oyunu nasıl kullanılır

Taklit oyunu, çocuklar ve etraflarındaki yetişkinler arasında doğal ve içgüdüsel olarak gerçekleşir. Bununla birlikte, faydalarını artırmak istiyorsak, özellikle dikkat edebileceğimiz bazı şeyler var.

Her şeyden önce, çocuğu günlük işlerimize dahil etmek ve onları bizimle yapmasına izin vermek önemlidir. Masayı sizinle birlikte “temizlemeleri” için onlara bir bez verebilir, kaşıkla boş bir kap sunabilir ve pişirmenize yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Onları günlük rutinin bir parçası haline getirmek, günlük becerilerin çoğunu geliştirmelerine taklit yoluyla olanak sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bordoni, M., & Español, S. (2011). Moviéndonos juntos: el movimiento en el juego musical imitativo. In X Encuentro de Ciencias Cognitivas de la Música: Musicalidad Humana. Debates actuales en evolución, desarrollo, cognición e implicancias socio-culturales.
  • Rodríguez, E. M., & Costales, S. V. (2008). El juego como escuela de vida: Karl Groos. Magister: Revista miscelánea de investigación, (22), 7-22.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.