Çocuklarda Okumayı Teşvik Eden Bir Aktivite: 12 Ay, 12 Karakter

Çocuklarda okumayı teşvik etmenin harika bir yolunu keşfedin. Yıl boyu süren bu etkinlik hem eğitici hem de eğlencelidir!
Çocuklarda Okumayı Teşvik Eden Bir Aktivite: 12 Ay, 12 Karakter

Son Güncelleme: 09 Ekim, 2020

Yeni teknolojiler sebebiyle, artık çocuklar ve gençler edebiyattan çok diğer faaliyet türleriyle ilgileniyorlar.Bu nedenle günümüzde ebeveynlerin, eğitimcilerin ve kütüphane çalışanlarının, çocukların ilgisini çeken çok sayıda yaratıcı ve ustaca faaliyetle çocuklarda okumayı teşvik edecek yenilikler bulması gerekiyor.

Dışarıda çok sayıda çocuk kitabı olduğundan, çocuklarda okumayı teşvik edecek çeşitli etkinlikler vardır. Tek ihtiyacınız olan biraz hayal gücü ve yaratıcılık. Aşağıda, bütün bir yıl boyunca çocuklarda okumayı teşvik etmek için hem evde hem de sınıfta uygulayabileceğiniz bir yöntemden bahsedeceğiz.

12 ay, 12 karakter: Çocuklarda okumayı teşvik edecek aktiviteler

Çocuk edebiyatında ve daha özel olarak okumayı teşvik etmek için pek çok etkinlik üretebilseniz de, bunların hepsi çocukların ilgisini çekmez.

Peki, bu sorunu bir yıl boyunca çözebilme imkanınız olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Aşağıdaki aktivite ile bu mümkün olacak.

İlk adım: Karakterleri seçin

Aktivitenin yıl boyunca gelişimini başlatacak olan adım, karakterleri seçmektir. Başka bir deyişle, önümüzdeki aylarda üzerinde çalışacağınız kitapları seçin.

Ebeveynler de öğretmenler de kitapları seçebildiğinden, bu etkinliği hem evde hem de sınıfta yapabileceğinizi yukarıda belirtmiştik. Çocuğunuzun yaşına, okuma hızına ve kavrayışına bağlı olarak bazı kitapları diğerlerine tercih etmelisiniz.

ailecek kitap okumak

Tek bir çocuk için kitap seçmenin, tüm sınıf için kitap seçmekle aynı şey olmadığını unutmayın. Tüm sınıf için seçerken, herkesin aktiviteye katılabilmesi için seviye orta olmalıdır. Üç ve beş yaş arası çocuklar için, David McKee’nin Renkli Fil Elmer kitabını seçebilirsiniz.

İkinci adım: Tamamlayıcı aktiviteler seçmek

Bu kitabı okuduktan sonra sayısız aktivite yaratabilirsiniz. Örneğin, karakterleri çizip boyayarak ve kitapların farklı yönleriyle ilgili bir dizi hafıza kartı oluşturarak sanatsal ifadeyi güçlendirebilirsiniz.

Bu yaş aralığı ayrıca hikaye anlatıcılığını geliştirmek için idealdir. Bu nedenle, çocuklarda okumayı teşvik etmenin sözlü aktarımdan daha iyi bir yolu yoktur.

Diğer aktivite türleri

Çocuklar daha büyükse, yani kendi başlarına okuyabilirlerse, faaliyetler daha karmaşık ve eğitici olabilir. Sekiz ila dokuz yaşları arasındaki çocuklar ve okul aktiviteleri için sözlü ifadeyi geliştirmeye yardımcı olacak etkinliklerden biri de okunulan kitabı sınıf arkadaşlarına sunmak olacaktır.

Bu bağlamda, devam eden birkaç kitaptan kahramanlar seçmenizi ve tüm aylar boyunca bunları kullanabilmenizi tavsiye ederiz. Waldo, Harry Potter, Winnie the Pooh ve Şapkalı Kedi gibi ana karakterler, diğerlerinin yanı sıra seçebileceğiniz seçeneklerden bazılarıdır.

Çocukları okumaya teşvik etmenin son kısmı

kitap okuma alışkanlığı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 12 aylık, 12 karakterlik aktivite bir yıl sürüyor. Bir yılın sonunda çocuklar ayda en az bir kitap okumuş olacaklar. Ancak, bundan daha fazlasını okuduklarından emin olmak gerekir.

Çocukların bir yıl boyunca okumada gösterdiği gelişimi görmek amacıyla, her kitap için bir defter veya dosta oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Çocuğun yaşına bağlı olarak, kitapla ilgili başlık, yazar veya yayıncı gibi bilgileri, çocuğun kitabı ne kadar zamanda okuduğu ve ne kadar beğendiği gibi detaylar ekleyebilirsiniz. Böylece, çocuklar farkında bile olmadan hayal gücü ve yaratıcılığın yanı sıra yazılı anlatımı da geliştirir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.