Gençleri Kitap Okumaya Teşvik Edecek 5 Aktivite

Gençlerin bir şeylerle ilgilenmesini istiyorsanız anlayışlı olmanız gerekir. Kendiniz de onlara örnek olmalı ve onları kitap okumaya teşvik etmek için belirli aktiviteler düzenlemelisiniz.
Gençleri Kitap Okumaya Teşvik Edecek 5 Aktivite

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2020

Teknolojiyle o kadar iç içe bir hayat yaşıyoruz ki, biraz yavaşlayıp konsantre olmamızı gerektiren aktiviteler yapmakta zorlanıyoruz. Oturup kitap okumaya vakit ayırmak, özellikle de gençlerin bunu yapması, bu bahsettiğimiz aktivitelere çok iyi bir örnek olabilir. Bunun için evimizde gençleri kitap okumaya teşvik edecek bazı aktiviteler organize edebiliriz.

Dünya çapında gençlerin kitap okumasının önemiyle ilgili çeşitli görüşler sunan pek çok kurum ve kuruluş bulunuyor. Hatta gençler ve kitap okumanın bağdaştırılmasının zorlaştığını düşünürsek, bu tarz bir aktivitenin önemi çok daha ön plana çıkıyor diyebiliriz.

Aslında bu anlaşılabilir bir durum. Kitapların, televizyonların ya da sanal gerçeklik gözlüklerinin yarattığı etkiyi yaratmadığı aşikar. Tabii bir de kitap okumak için televizyon izlemek ya da sanal gerçeklik gözlüklerini deneyimlemenin aksine belli bir çaba sarf etmek ve bir şeyleri kavrayabilmek gerekir.

Bununla birlikte, hiçbir şey için çok geç değil. Kitap okumaktan epey keyif alan ve kütüphanelerini genişletmek için can atan gençler de var.

Ebeveynler olarak gençleri kitap okumaya teşvik edecek basit aksiyonlar almamız gerekiyor. Hali hazırda kitap okuyan çocuklar, bu aktivitelerle birlikte daha da motive olacaklar.

Yazımızın devamında sizlere bu yararlı aktivitelerden söz edeceğiz.

Çocukları Kitap Okumaya Teşvik Eden Aktiviteler

1. İlgilerini Çekecek Kitaplar Alın

Birinin bir şeyler yapmasını istiyorsanız, onun için ilgi çekici olan şeylere yönelmek zorundasınız. Bundan ötürü, gençlerin ilgilendikleri şeylerle ilgili okumalar bulmanız gerekir.

Örneğin çocuğunuz belli bir spor, atlet, koç ya da takıma ilgi duyuyorsa bundan ilham alabilirsiniz. Psikoloji ya da belli bir müzik grubundan hoşlanıyorsa bunlar da değerlendireceğiniz konulardan olabilir.

Aktivitelere gelince, bununla ilişkili alabileceğiniz iki aksiyon bulunuyor. Birincisi, çocuğunuzu kütüphaneye üye yapıp keyif alabileceği konuları araştırmak.

İkincisi ise çocuğunuzu kitapçıya götürmek. Kitap mağazalarının en iyi yanı burada kendine has bir evren yaratılmış olmasıdır. Bu evren, gençleri oldukça motive edebilir.

2. Filmler De Epey Yardımcı Olabilir

Eğer aynısının büyük ekrandaki versiyonunu görmüşlerse, kitap okumak çoğu genç için anlamsız hale gelebilir. Fakat esasında filmler çocukların kitap okuma alışkanlığı edinmesi için oldukça önemli bir rol de oynayabilirler.

Çocuğunuza çok sevdikleri bir film ya da film serisinin kitaplarını alabilirsiniz. Sonrasında da kitap ile film arasındaki benzerlik ve farklılıkları tartışabilirsiniz. Kitaplar genellikle daha ilginç olmakla birlikte, sinemadaki yansımalarından çok daha detaylıdırlar. Çocuğunuzun bundan etkileneceğine ve bu kitapların çocuğunuzun takdirini kazanacağına eminiz.

3. Alışkanlık Edinmelerini Sağlayın

Kitap kurtlarının ve kitap okumaktan hoşlanmayan kişilerin ortak bir noktası bulunuyor: İki grubun da bu aktiviteyi gerçekleştirmesi için doğru zamanda doğru yerde olmaları gerekiyor.

Öyleyse çocukları kitap okumaya teşvik etmek için deneyebileceğiniz yöntemlerden bir diğeri de kitaplarla ilgili sohbet için belli bir gün ya da saat belirlemek. Bu belirlediğiniz zaman diliminde kitapları yorumlayabilir, bunlar üzerine tartışabilir ya da kitap önerilerinde bulunabilirsiniz. Diğer bir deyişle, aile içinde kendi “kitap kulübünüzü” oluşturabilirsiniz.

Tabii bunun için mantıken oturup sessizce kitap okuma alışkanlığını da edinmeleri gerekir.

Kulağa garip gelse de, sessizce bir şeyler okumak oldukça yararlı bir grup aktivitesidir. Herkesin kendi kitabını okuduğu, ailece vakit geçireceğiniz bu anların değerini bilin.

“Kitap okumaktan epey keyif alan ve kütüphanelerini genişletmek için can atan pek çok genç var.”

4. Gençleri Kitap Okumaya Teşvik Etmek: Sesli Okuma

Sesli okuma deyince muhtemelen aklınıza sınıf ortamı gelecektir. Okullarda öğretmenler farklı farklı edebi eserlerin okunup tartışıldığı çeşitli aktiviteler yürütürler.

Fakat bunu evde de yapabilirsiniz. Nasıl mı? Çocuğunuzdan kitabından ya da okuduğu başka bir materyalden bir kısım seçip sizinle paylaşmasını rica edebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz küçükse uyku öncesi herkes ufak hikayeler okuyabilir. Bu aktiviteye büyük kardeşler de dahil olabilir.

Sesli okumanın iletişim ve kelime dağarcığını geliştirebilecek bir aktivite olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bundan dolayı da bu aktiviteyi denemek gençler için epey faydalı olacaktır.

Gençleri kitap okumaya teşvik etmek

5. Kitap Okumaya Teşvik Adına Bir Adım Daha İleri Gidin

Edebiyat dünyasındaki çoğu kitabın sanat dünyası ile bir ilişkisi ya da kültürel bağlamda dokunduğu bir nokta da vardır. Örneğin çocuğunuz tarihi bir yer ile ilişkili bir kitap okuyorsa, onları oraya götürebilirsiniz.

Gençlerin bazıları, kişisel gelişim ve biyografi kitapları okumaktan hoşlanırlar. Böyle kitapları okumaktan keyif alan gençler için çeşitli sergileri araştırabilir ya da ilham verici insanlarla tanışabilecekleri ya da onlardan bir şeyler öğrenebilecekleri konuşmaları takip edebilirsiniz. Konserler, tiyatro oyunları ve hatta spor müsabakaları da kitap okumaya teşvik edecek aktiviteler haline gelebilirler.

Önceden de belirttiğimiz gibi, çocukları kitap okumaya teşvik etmek için onların ilgilerini çekebilecek bir şeyler yapmanız gerekir. Eğer bunun için çabalamazsanız, yol alamazsınız.

Çocukları kitap okumaya zorlamak yalnızca isyan etmelerine ve hatta kitap okumaktan tiksinmelerine yol açar. Bundan dolayı, onlara kitap okumayı keyifli, rahatlatıcı ve yararlı bir aktivite olarak sunmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.