Sosyal Becerileri Öğretmek: Empati ve Girişkenlik

Birçok ebeveyn ve öğretmen, sosyal becerilerin diğer değerler gibi öğretilebilecek veya öğrenilebilecek bir şey olup olmadığını merak ederler. Neyse ki, artık en içe kapanık çocuklara bile, sosyal becerileri aşılayabileceğimizi biliyoruz.
Sosyal Becerileri Öğretmek: Empati ve Girişkenlik

Son Güncelleme: 20 Eylül, 2020

Çocuklara sosyal becerileri öğretmek duygusal sağlığa ve anlaşmazlık çözümüne katkıda bulunur. Bu becerilerin temeli, derin bir öz saygı duygusuna dayanan empati ve kararlılıktır.

En önemlisi, öğretmenler ve bakıcılar öğrencilerin bu sosyal becerileri edinmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Sosyal becerileri öğretmenin ilk adımı, yetişkinlerin de bu becerileri uygulamaya koymalarıdır.

Bu nedenle, bu makalede önerilen önerileri yerine getirirken, her ebeveyn ve bakıcı aynı zamanda çevrelerindeki insanlarla iletişim kurma yollarını yeniden değerlendirmelidirler.

Çocuklara sosyal becerilerin öğretimi neleri kapsar?

Çocukların ister evde, isterse birbiriyle etkileşim halinde bulunan çocuk gruplarının olduğu herhangi bir yerde, başkalarıyla belirgin başa çıkma biçimleri kullandıkları açıktır.

Her gün bir grup olarak, toplumda başa çıkmak için seçtiğiniz yollarla ilgili birlikte düşünmek için birkaç dakikanızı ayırın. Bu, çocuklara sosyal becerileri öğretmeyi gerçekten değerli bir çaba haline getirecektir.

1. Sosyal beceriler nelerdir ve onlara neden ihtiyaç duyarız?

Bu konuyu çocuklara tanıtmanın iyi bir yolu, sosyal becerilerin kolektif yaşamlarımızı iyileştirmeye nasıl yardımcı olduğunu analiz etmektir.

Çocukların yaşlarına bağlı olarak, bu adımı oyunlar, hikayeler, filmler ve hatta ergenlik öncesi çocuklar için yazılmış metinler kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

2. Her seferinde öğretmek için sadece bir beceri seçin

Tek seferde bir dizi sosyal beceriyi tanıtmak çok iyi bir şey değildir. İdeal yaklaşım, her seferinde odaklanacak tek bir beceri seçmek ve ardından aktivitelerinizi veya ders planınızı o beceri üzerinde yoğunlaştırmaktır.

Örneğin, “paylaşmanın ve başkalarının benimle paylaştıklarının ne anlama geldiğini ” düşünmeye bir hafta ayırın. Bu şekilde çocukla ilgilenen kişinin kapsadığı şey daha derinlemesine özümlenir ve her çocuk bu yetenekleri uygulamak için kendi kişisel yolunu geliştirir.

3. Her sosyal etkileşim becerisini derinlemesine gösterin

Çocuklara sosyal beceriler öğretmenin farklı yolları vardır. Önemli olan, çocukların kendi kendilerinin bunun üzerinde derinlemesine düşünmeleridir. Görüşlerini yargısız ifade etmelerine izin verilmelidir.

İki sütunlu bir tablo kullanmak iyi bir alıştırma olabilir. Bir taraftaki sütun, her sosyal kabiliyeti listeler ve diğer sütunda, çocukların kendilerinin önerdiği sosyal uygulama örneklerini listeleyebilirsiniz.

kumda oynayan çocuklar

4. Çocuğun öğrendiklerini uygulayın

Bilgiyi sunma modlarını her yaş grubuna uygun olacak şekilde ayarlamanız gerekir; sosyal becerileri gerçekten kavramanın ve güçlendirmenin en iyi yolu öğrenilenleri uygulamaktır. Rol yapma ve soru-cevap oyunları bunun için mükemmel bir kaynaktır.

5. Mola verin ve tekrar öğretin

Her bir sosyal beceriyi öğrendikten sonra bir ara vermek, çocuklara öğrendiklerini eyleme geçirme fırsatı verir. Bu şekilde, bir çocuğun kendisine öğretilen bir sosyal beceriyi aktif olarak kullandığı örneklerle karşılaştığınızda, sosyal yeteneklerin nasıl uygulandığını birlikte düşünebilirsiniz.

Çocukları kendi davranışları hakkında düşünmeye davet etmekte faydalıdır. Düşüncelerini hem bireysel olarak hem de grup olarak inceleyebilirler.

Ayrıca, müzakerede bulunma kapasitesi gibi sosyal beceriler karmaşıktır ancak okuldaki sınıfta bile çocukların gelişimi üzerinde çok olumlu bir etkiye sahiptir.

Sosyal becerilerin öğretilmesi, benlik saygısını ve kararlı olmayı gerektirir

Çocuklara sosyal becerileri öğretmek için kullanılan bir başka yol da, kendileri ile ilgili oluşturdukları imajla ilgilidir.  Her erkek ve kız, kendilerine değer vermeyi, kendilerini sevmeyi ve haklarını ve menfaatlerini savunmayı bilmelidir.

Kendini sevmeyi nasıl öğreneceğine dair şüpheler varsa, en iyi yaklaşımı şöyle özetleyebiliriz: “Olabileceğiniz en iyi örnek olun.” Ayrıca, aşağıdakileri göz önünde bulundurmak da iyidir:

  • Çocukları birbirleriyle karşılaştırmanın faydası yoktur.
  • Çocukların kaliteli zamana ihtiyacı vardır.
  • Çocukların yeteneklerini geliştirmek için farklı fırsatlara ihtiyaçları vardır.
  • Çocukların çabaları ve güçlü yönleri takdir edilmelidir.
  • Onların özerklikleri, bağımsızlıkları teşvik edilmelidir.

Kısacası, kararlı ve kendine güvenen biri olmak, kendi haklarına değer vermeyi ve başkalarının haklarını tanımayı gerektiren etik ilkelerle ilgilidir. Gerçekten de, çok küçük çocuklar için, kendi haklarına değer vermek, genellikle suçluyu korkutan ani bir çığlık şeklinde olur.

birlikte oynayan kız çocukları

Çocuklar sosyal beceriler kazandıkça, kararlı olmanın ve pozitif bir benlik saygısına sahip olmanın önemini düşünmek gerekir. Kendi duygularının üzerinde kontrol sahibi olmak, kararlılık yeteneğini gerektirir. Ayrıca, kendine güven, çatışmanın çözümü, müzakere ve ikna etme konularında da önemlidir.

Sonuç olarak, çocuklara sosyal becerileri öğretmek yetişkinler için zorlu bir iştir. Bu öğrenme sürecine erkenden evde başlamak onlara verebileceğiniz en iyi hediyedir.

Temel değerler, çocuklara özerk, bağımsız olmalarını ve saygılı diyaloga girmelerini öğretmektir. Ayrıca, çocuklara sosyal beceriler öğretmek, duygularını tanımlamak, ifade etmek ve yönlendirmek için onlarla dikkatlice çalışmayı gerektirir.

Temel değerler, çocuklara özerk olmayı ve iletişime saygı çerçevesinde girmeyi öğretmektir. Dahası, çocuklara sosyal becerileri öğretmek, duygularını tanımlamak, ifade etmek ve yönlendirmek için onlarla dikkatli bir şekilde çalışmayı gerektirir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.