Çocuğunuz Yalnız Uyumak İstemiyorsa Ne Yapmalı?

Çocuğunuz Yalnız Uyumak İstemiyorsa Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 28 Şubat, 2019

Yalnız uyumak istememek birçok çocukta görülen bir problemdir. İyi uyku alışkanlıklarına sahip olmamaktan kaynaklanır. Peki bu durumda neler yapabiliriz?

Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren iyi alışkanlıklar oluşturma konusunda çoğu ebeveynin karşısına bazı sorunlar çıkar. Özellikle artık kendi odalarında uyuma yaşına geldiklerinde bazı çocuklar sorun yaratırlar. Çocuğunuz yalnız uyumak istemiyorsa ne yapabilirsiniz?

Bu problemin sebebi nedir?

Çocuğunuz doğduğu andan itibaren, onun uyku alışkanlıkları hakkında kafa yormanız gerekir. Çocuğunuzun kendi odasında ufak şekerlemeler yapması yararlı olacaktır. Sürekli kucakta uyumaya ve anne-babayla yatmaya alışırsa, bu alışkanlığı değiştirmek ileride daha zor olacaktır.

Çocuklar ebeveynleri ile yatmaya alışınca, güvensizlik ve korku hislerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu hisler, çocukların yalnız yatmak istememelerinin ana sebebidir. Bu yüzden, ebeveynlerinin odasında uyumak için sürekli bir mazeret arayıp dururlar.

Ancak, bu konuda çocukların hiçbir suçu yok! Çünkü bu durum, biz yetişkinlerin sebep olduğu bir kötü alışkanlıktır. Neyse ki, düzeltilebilir.

Çocuğum yalnız uyumak istemiyorsa ne yapmalıyım?

Uyku zamanı, bazen gerçek bir savaşa dönüşebilir ve çocuklar yataktan kaçmak için türlü türlü bahaneler uydurur. Örneğin; tuvalete gitmek, su içmek, sizden 5 dakika daha istemek gibi yollara başvururlar. Hatta bazı gölgeler gördüklerini veya yatağın altında yaşayan bir canavar olduğunu bile söyleyebilirler. Peki ebeveynler tüm bunlarla nasıl başa çıkabilir?

Ebeveynler, birkaç farklı yöntemle bu sorunları önleyebilir. Bu yöntemlerden biri, çocuğu odasına götürüp bırakmak ve bir daha geri dönmemektir. Ağlasa bile içeri girmeyin. Onu yalnız bırakmak ve sakince güvende olduğunu ve kötü bir şey olmayacağını açıklamak iyi bir başlangıç olacaktır.

Diğer bir alternatif ise, çocuğun yatma zamanı geldiğinde yolunda gitmeyen şeyin ne olduğunu tespit etmektir. Bu şekilde, her duruma özel bir çözüm üretebilirsiniz.

yalnız uyumak istemeyen çocuk ve annesi

Hala kendinize “Neyi yanlış yapıyorum?” veya “Çocuğum neden yalnız uyumak istemiyor?” diye soruyor olabilirsiniz.

İşte ebeveynlerin çocuklarını uyutma konusunda yaptığı bazı genel hatalar;

Bir rutin oluşturmamak

Çocuklar hep aynı saatte yatağa girmelidir. Bunu yapmak adına, hikaye okumak ya da şarkı söylemek gibi çeşitli etkinliklerden faydalanabilirsiniz. Bu aktiviteler, çocukların zevk alacağı ve heyecan duyacağı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Böylece mutlu bir şekilde uykuya dalabilirler.

Bebeğinizi kollarınızda uyutmak

Bazen çocuklarınız uyuyana dek onları kollarınızda sallamak size cazip gelebilir. Çünkü bu, daha hızlı uykuya dalmalarını sağlar. Ancak kendi uyku rutinlerini oluşturmalarını da engeller. Bu nedenle, kendi yataklarında veya beşiklerinde yalnız uyumayı reddedebilirler.

“Çocukların ebeveynleri ile yatmaya alışması durumunda, güvensizlik ve korku hislerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.”

Aşırı yumuşak olmak

Çocuğunuzun bir sinir krizi geçirmesi ve uyumak istememesi mümkündür. Siz de bu durumda televizyon izlemesi için odadan çıkmasına izin verir, hatta daha da kötüsü uyuyana kadar bir süre onunla yatmaya karar verirsiniz.

Çocuklar bu zaafınızdan faydalanırlar. Böylece savaşı kazandıklarını düşünür ve bunu tekrar tekrar yapmaya çalışırlar.

Çığlık atmak ve sabrını yitirmek

Çocuğunuzun uyumamak için her şeyi yaptığı zamanlarda, sabrınızı yitirmeniz ve bağırmanız büyük bir hatadır. Bu, doğru bir davranış şekli değildir, çünkü çocuğunuzun daha da isyankar olmasına sebep olur.

Onunla birlikte odasına gitmek, onu rahatlatmak ve sakinleşmesine yardımcı olmak en iyisidir. Otoritenizi belli etmeli ve uyumaktan başka bir şey yapmasına izin vermemelisiniz.

uyuyan anne ve çocuk

Sorunun nedenini araştırmamak

Çocuğunuzu anlamak çok önemlidir. Bazen çocuğunuzu uyumaktan alıkoyan şey onun korkularıdır. Örneğin, karanlıktan korkuyor ya da odasında canavarların yaşadığını düşünüyor olabilir.

Bu nedenle ebeveynlerin, çocukların kendilerine güvenmesine ve sakin olmalarına yardımcı olmaları önemlidir. Örneğin, çocuğunuz karanlıktan korkuyorsa ona bir gece lambası verin.

Öte yandan, oyuncak hayvanlar da geceleri onlara eşlik edebilecek iyi birer arkadaştır. Çocuğunuz korktuğunda, bu oyuncaklar en büyük yardımcınız olacak. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda, bu oyuncaklar bir duygusal destek olarak kullanılabilirler.

Ebeveynler olarak, çocuklarımız büyüdükçe edindikleri alışkanlıklara yön veririz. Disiplin ve sabır, kötü alışkanlıkların oluşmasını önlemede anahtar rolü oynar. Oluşturacağınız bazı rutinler, sorumlu ve bağımsız çocuklar yetiştirme konusunda size yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.