Çocuklar İçin 11 Ders Çalışma Tekniği

Çocuklar İçin 11 Ders Çalışma Tekniği

Son Güncelleme: 28 Eylül, 2018

Çocuklar için ders çalışma teknikleri, spesifik ve sistematik aktivitelerdir. Genellikle öğrenme sürecini kolaylaştırmak için uygulanmaktadırlar, ki bu da onların akademik performanslarına yardımcı olacaktır.

Ders çalışma teknikleri, akademik performansı iyileştirmenin yanı sıra motivasyonu artırma, ilgiyi teşvik etme, işbirliğini geliştirme, daha fazla özyeterlilik, inisiyatif alma ve yaratıcılık gibi özellikleri de güçlendirme avantajına sahiptir.

Öğrenme sürecinde bir çocuğun gereksinimlerinin daha fazla farkında olarak, bu aşamada becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için farklı ders çalışma teknikleri ortaya çıkmıştır.

Neyse ki, bilginin farklı şekillerde sunulması gerektiği düşünülmektedir.

Her çocuk için en iyi ders çalışma tekniklerini teşvik etmek istiyorsak, çocukların gelişim aşamasını ve bireysel özelliklerini daima göz önünde bulundurmalıyız. B u noktalar, çocukların kişiliğinden öğrenme bağlamına kadar değişecektir.

ders calisma

Bu 11 Ders Çalışma Tekniğini Kullanın

Bu yazımızda sizlerle çocuklar için kullanabileceğiniz 11 etkili ders çalışma tekniğini paylaşıyoruz. Bu sayede her çocuk için en uygun tekniğe karar verebilirsiniz.

Bu ders çalışma teknikleri ve becerileri genel bir planın bir parçası olarak ya da bireysel olarak kullanılabilir.

  • Okuma: Herhangi bir metni anlayabilmek için o metni önceden okumak gerekir. iki okuma türü önerilmektedir: 1) Keşif okuması veya ön okuma. Bu ilk okuma hızlıdır. Çocukları metin ve anlatıyla tanıştırır, ikincisi ise bir anlama okumasıdır. 2) İlk okumadan sonra kapsamlı bir okuma yapılır. Her paragrafta durmak ve son paragrafta okunanların kısa bir sözlü yorumunu yapmak önerilir. Bu şekilde, metnin yorumlanması içselleştirilecektir.
  • Altını çizme: Genellikle altını çizme tekniği adım adım öğrenilir. İdeal olarak, bir önceki okuma adımını bitirdikten sonra, kişi ana fikri zihinsel olarak tanımlayacak ve bu soruyu cevaplayacaktır: Metin bize ne anlatıyordu ? Bu sorudan yola çıkarak bir çocuk, metni daha iyi anlamak veya daha sonra çalışmak için bir metnin veya paragrafın en önemli kısımlarının altını çizebilir.
  • Not Alma: Bu adım, altı çizilen bölümün daha da geliştirilmesini içerir. Bir çocuğun ders kitabında yazanları kelimesi kelimesine kopyalamak yerine kendi sözleriyle yeniden yazması çok önemli ve faydalıdır. Aynı zamanda, yeniden ifade edilmesi mümkün olmayan belirli öğeleri tutmak önemlidir. Örneğin; metin tarihi bir olay hakkındaysa, tarihleri özetten çıkarmak pratik değildir.
  • Zihin Haritaları Çizilmek: Özellikle görsel hafızaya sahip çocuklar için zihin haritaları çok faydalıdır. Ancak çocuğunuzda bu tür bir hafıza bulunmasa bile, bu haritalar, anahtar kelimeleri bir ağ üzerinden oklarla bağladıkları için yararlı olma eğilimindedir.
  • Fiş Hazırlama: Bu yöntem, çocuklar sayıları veya tarihleri ezberlemesi gerektiğinde yararlıdır. Genellikle tarih, kimya, matematik, coğrafya ve yabancı diller gibi konularda kullanılır.
  • Quiz Yapma: Quizler çocuğunuzun ne kadar içerik öğrendiğini ve biraz daha gözden geçirilmesi gerekenleri belirlemenize yardımcı olur. Bunlar, üç veya daha fazla olası cevaptan doğru cevabı seçeceği çoktan seçmeli testlere benzer.
  • Hafızayı Geliştiren Aygıtları Kullanma: Hafızayı geliştiren aygıtlar, ezberlemesi zor bir terimi çocuğun tanıdığı bir terimle birleştirmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca kelimeleri ve tarihleri hatırlamak için çok yararlıdır.
  • Çizim: Birçok çocuk çizim yeteneklerini kullanır. Bu yetenek türü coğrafya, sanat veya tarih gibi konularda özellikle yararlıdır. Çizim yapmak, görsel zihinsel çağrışımlar oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • Dersleri kaydetmek: Ses yoluyla bilgi edinme eğilimi olan çocuklar genellikle dersleri daha sonra tekrar dinlemek için kaydeder. Ardından kendi sesleriyle dersi tekrarlar ve bunu kaydederler. Bu öğrenme yöntemi, özellikle çocuk kendi sesini dinlediğinde, çok güçlü ve yararlıdır, çünkü bilinmeyen bir sesi dinlemeye göre çok daha fazla miktarda doğru bilginin öğrenilmesini sağlar.

Son olarak, bir ders çalışma becerisi olmasa da temiz ve düzenli bir çalışma alanına sahip olmak çok önemlidir.

Ayrıca bu teknikleri, bir çalışma planı gibi yukarıdaki sıraya göre uygulayabileceğinizi de unutmayın. Böylece çocuğunuzun daha kolay öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yine de, daha önce belirttiğimiz gibi belli teknikler bazı çocuklar tarafından daha fazla kullanılacaktır. Bu, çocuğun bireysel yeteneklerine, kişiliğine, gelişim evresine, içeriğe ve ele aldığınız konuya bağlıdır.

Öne çıkan görsel: mylittlewalnutphotography.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.