Çocuklar İçin Uyku Rehberi
Bu yazımızda üzerinde duracağımız çocuklar için uyku rehberi sayesinde, çocuklarınızın sağlıklı bir yaşam için iyi bir şekilde dinlenmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Uykusuzluk hastalığının (insomnia) zamanında tedavi edilmemesi durumunda daha kötü sonuçlar doğurduğunu biliyor muydunuz? Çocukların iyi bir uyku alışkanlığına sahip olması oldukça önemli bir konudur.
Vücudumuz temel fiziksel ve psikolojik işlevlerini yeniden tesis edebilmek için uykuya ihtiyaç duymaktadır.
Çocuklar için uyku rehberi: 5 önemli nokta
Çocuklarınızın iyi bir uyku düzenine sahip olabilmesi için aşağıdaki beş noktaya önem vermelisiniz.
Her gece belirli bir uyku rutini uygulayın
Çocukların her gece aynı saatte yatmaya alışması çok önemlidir. Bunun için çocuklarınız uyumadan önce belirli ve her gece tekrar eden rutin aktiviteler yapmalısınız. Buna örnek olarak ılık bir banyo, yatmadan en az 2 saat önce yemek, televizyon izlemeleri için belirli saatler düzenlemek, hikaye okumak v.b. gibi aktiviteleri verebiliriz.
Çocukların uyku kaliteleri ebeveynlerin oluşturduğu bu rutinle ve doğal olarak sabah uyanma saatleri ile doğrudan ilgilidir. Çocuklarınızın ihtiyaçları kadar uyumalarına izin vermelisiniz.
Çocuğunuzun uyuduğu yer
Oğlunuzun veya kızınızın uyuduğu oda uyku için elverişli olmalıdır. Bu da odadaki yeterli sıcaklığı ayarlamak ve uyku için rahat bir ortam yaratmak demektir.
Çocuğunuzun uyuduğu odanın ışığı doğal olmalıdır ama gece ışığın kapatılması gerekmektedir. Karanlıkta çocuğunuzun yüzüne direkt olarak ışık vermeyecek şekilde hafif bir gece lambası kullanabilirsiniz.
Çocuğunuzun yatak odasını uyku ile bağdaştırabilmesi oldukça önemlidir. Çocuğunuz her zaman aynı yatakta ve rahat pijamalarla uyumalıdır.
Aşırı gürültü ve dikkat dağıtıcılar
Video oyunları, televizyon ve müzik aletleri uyku saatinde çocukların ulaşamayacağı bir yerde olmalıdır. Bu cihazlar çocukları oyun oynamaya teşvik etmekte ve uykudan uzaklaşmalarına sebep olmaktadır.
Buna ek olarak, uykusunun bölünmemesi için çocuğunuzun odasındaki gürültü seviyesinin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Çocuğunuzu uyandırmanız halinde tekrar uykuya dalması biraz daha zor olabilir.
Uyku zamanında özgürlük
Çocukların kendilerini güvende hissedebilmesi için ebeveynlerine yakın olmaları gerekirken, aynı zamanda kendi odalarında yalnız başına uyumayı öğrenmeleri de gerekmektedir. Çocuklarınıza uyumadan önce birkaç kere eşlik edebilirsiniz. Fakat bu bir kural haline gelmemelidir. Çocuklarınızın kendi başlarına uyumayı öğrenmesi gerekmektedir.
Gece fiziksel aktiviteleri sınırlayın
Çocuklar için uyku rehberi başlıklı bu yazımızda bir diğer önemli konu da fiziksel aktivite ile ilgilidir. Çocuklarınız uyumadan önce fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdır. Ebeveynler ve çocuklar için en sağlıklısı, uyumadan en az 2 saat öncesine kadar fiziksel aktiviteyi sınırlandırmaktır.
Ayrıca, çocuklar akşam yemeklerini uyumadan en az 2 saat önce bitirmiş olmalı ve uyuyana kadar da şekerli gıdalardan uzak durmalıdır. Böylece gece boyunca karbonhidratlardan uzak kalan çocuğunuzun herhangi bir sindirim problemli de olmayacaktır.
Çocuklarınıza çay ve kahve gibi uyarıcı içeceklere ek olarak çikolata da vermemelisiniz. Çocuklarınıza meyve ve sebze gibi sağlıklı besinler vermelisiniz. Tüm bunları yapmanız durumunda, çocuğunuzun uykusu düzene girecek ve kaliteli bir uykuya da sahip olacaktır.
Uyku problemlerinin çocuklar üzerinde ortaya çıkardığı zararlar
Çocuklar yeteri kadar uyuyamadığında, bu problemin etkileri görülmeye başlanır. Ani duygu değişimleri, fiziksel aktiviteye karşı ilgisizlik, konsantrasyon ve dikkat bozukluğunu bu problemlere örnek olarak verebiliriz.
Yeteri kadar dinlenemeyen çocuklar yaşadıkları dengesizlik yüzünden daha fazla duygusal problemle karşılaşabilir.
Çocuklarda uykusuzluğun nedenleri
Akıl sağlığına ilişkin vakaların büyük bir çoğunluğu uyku kalitesinin ve miktarının düşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Tıpta enürezis olarak adlandırılan ve mesanenin kontrolünü devre dışı bırakan gece işemesi de düzensiz uykunun bir sonucu olarak karşınıza çıkabilir. Çevresel şartlar, ışıklandırma, ilaçlar ve alerjiler de çocukların uyku düzenine etki edebilir.
Çocuğunuza uyumadan önce her gece bir rutin belirlemek her ne kadar zor olsa da, bu konuda ısrarcı olmanız ve gerektiğinde tüm aileden yardım istemeniz, bu sorunu ortadan kaldırmanız için atmanız gereken önemli adımların başında gelmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arboledas, G. P. (2004). Parasomnias en la infancia. Diagnóstico.
- Challamel, M.-J., & Franco, P. (2011). Insomnio y trastornos de la instauración del ritmo día/noche en los niños pequeños. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(11)71132-1
- Manrique, J. J. (2011). Higiene del sueño. Oihane Ruiz Linares, (Centro Psicología Bilbao), 49–51. https://www.centro-psicologia.com/es/higiene-del-sueno.html