Çocuklar ve Kabuslar: Özellikleri ve Sebepleri

Çocuklarda kabuslar en yaygın uyku düzensizliklerinden biridir. Onların uykuya geri dönmelerini zorlaştıran endişe, korku ve güvensizliğe sebep olurlar. Bu kabusların sebebini ve nasıl tedavi edileceklerini bilmek çocuğunuza onlarla mücadele etmesine yardım etmenin anahtarıdır.
Çocuklar ve Kabuslar: Özellikleri ve Sebepleri

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2020

Çocuklarda kabuslar çocukluk döneminde uykuyla ilgili olan düzensizliklerin en yaygınlarındandır. Genelde çocuklar iki yaş civarındayken başlarlar.

Birçok çocuk elbet bir ara kabus görür. İnsan gelişiminin normal bir parçası olmasına rağmen oldukça tatsız bir tecrübedir.

Bu kabuslar çocuklarda korkuya sebep olduğu için, ebeveynin bunu engellemek için bir şeyler yapması gerekir. Bunu yaparak onların daha huzurlu uyumasını sağlayabilirsiniz.

Kabuslar nedir?

Kabuslar, gören kişiye ıstırap, korku, endişe ve dehşet duyguları veren korkutucu bir rüya türüdür.

Genelde gecenin sonuna doğru, kişi derin uykudayken gerçekleşir. Bu gerçekçi rüyalar genelde ani ve tam bir uyanışla devam eder.

Çocuklarda kabusların sebepleri

Bu hislerimizin bilinç dışı görüleri bazen herhangi bir görünen sebep olmadan ortaya çıkar. Ama çocuklarda kabusların spesifik sebepleri vardır:

  • İlaçların bir yan etkisi olarak.
  • Çocuğun tecrübe ettiği, araba kazası ya da doğal afet gibi bir travmatik duruma reaksiyon olarak.
  • Bazen çocukların devasa bir hayal gücü olur. Bir hikaye okumak ya da dinlemek kabus görmeleri için oldukça yeterlidir.
  • Uyumadan önce şiddet içeren, korkunç ya da rahatsız edici filmler veya televizyon programları izlemek.
  • Taşınma, okul sorunları, sevdiği birinin ölümü ya da ebeveynlerin boşanması gibi stresli durumlar.
  • Belirli bir hastalık, bir acı türü ya da kemik kırılması gibi bir rahatsızlık çekmek.
  • Uzun bir süre ebeveynlerinden ayrı kalmak ya da yeni bir kardeş.
  • Halsizlik ya da aşırı heyecan.
Kabuslar gören bir kız

Çocukları kabus gördüğünde ebeveynler ne yapmalı?

Çocuğumuzun kabus görmesini engelleyemesek de, uyku zamanı geldiğinde daha rahat hissetmeleri için önlemler alabiliriz. Bu tedbirler çocuğun gördüğü kabusların sayısını azaltacaktır.

Çocuğunuzu yatağa yatırmadan önce ortamı hazırlayın. Odalarının konforlu hissettirmesi, rahat ve sakin hissedebileceği bir yer olması önemlidir.

Uyumaya gittikleri anın sakin ve rahatlatıcı olduğundan emin olun. Uyku rutinlerini takip etmeniz önemlidir.

Mesela onu yıkayın, sarılın, hoş şeylerden bahsedin, sakin müzikler dinleyin, şarkı söyleyin ya da rahatlatmak için masaj yapın.

Bunun tersi olarak, çocuğunuzun yatağa aşırı heyecanlı ya da parmak uçlarında dijital bir ekran ile girmesine izin vermeyin. Onları uykuya yollamadan önce şiddet içeren televizyon programları izlemeyin ya da korku öyküleri okumayın.

Şiddet içeren fiziksel aktiviteler yapmasına izin vermeyin. Aynı zamanda, düzenli bir uyku ve uyanma saati ayarlayın. Bu sorunu çözmenizde yardımcı olacaktır.

Çocukları daha güvende hissetmesine yardımcı olacak bir diğer strateji ise onlarla aynı odada uyumak ya da kardeşlerinin yanında uyutmaktır. Favori peluş oyuncağıyla ya da yorganıyla uyumasına izin verin ve onların rüya koruyucu olduğunu söyleyin.

Bunun yanı sıra hafif bir ışıkla uyumalarına izin verin ya da odanın aşırı karanlık olmamasını sağlayın. Aynı zamanda odaya her canavarı ve kabusu uzakta tutacak bir sprey sıkacağınızı söyleyerek hayal güçleriyle de oynayabilirsiniz.

“Uyumaya gittikleri anın sakin ve rahatlatıcı olduğundan emin olun. Bunu başarmak için uyku rutinin takip etmeniz önerilir.”

Çocuğunuz kabus gördüğünde nasıl davranmalısınız

Eğer çocuğunuz bir kabus görmüşse bu adımları takip ederek ona yardım edebilirsiniz. Muhtemelen kabustan sonra çocuğunuz korkmuş bir şekilde uyanacaktır ve sizin rahatlatmanızı bekleyecektir.

Çocuklarınızla anında ilgilenmelisiniz çünkü sizin sevginiz ve desteğiniz bu gergin anda hissettikleri korkuyu aşmak için ihtiyaçları olan şey.

Kabus görmüş korkmuş bir çocuk

Bunun yanı sıra, kabuslarını size anlatmalarını istemeyin çünkü bu sadece tekrar hatırlamalarına sebep olacaktır. Anlayışlı olun, sadece kötü bir rüya olduğunu, kabusların gerçek olmadığını ve böylece başlarına hiçbir şey gelmeyeceğini hatırlatın.

Duygularınızı doğrulayın, onu önemsediğinizi bilmesini sağlayacak şeyler söyleyin. Anlaşılmış hissettirin.

Aynı zamanda tekrar uyumaları için cesaretlendirin. Emin olmaları için eğer bu onlara iyi hissettiriyorsa bir ışığı açık bırakabilir ya da yetişebileceği bir yere el feneri koyabilirsiniz.

Sonuç olarak birçok çocuk düzensizce kabuslar görür. Yani alarma geçmenin ya da endişelenmenin gereği yoktur.

En önemlisi bu anlarda çocuğun ebeveynlerinin güven ve arkadaşlığını hissetmeleridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.