Çocuklarda Dil Edinimi ve Bunu Destekleyen 5 Davranış
Konuşma becerisi diğer insanlarla etkileşim kurmamızı sağlar. Bu nedenle, bebek rahime düştüğünden itibaren gelişimleri ve diğer insanlarla bir arada bulunması açısından önemi büyüktür. Bu görevi kolaylaştırmak adına sizleri çocuklarda dil edinimi destekleyen 5 davranışı öğrenmeye davet ediyoruz.
Çocuklarda dil edinimi
Birçok anne, çocukları, yaşıtlarıyla aynı dönemde kelimeleri doğru telaffuz etmeye başlamadığında endişelenir. Dil edinimi, birçok farklı sebepten etkilenebilir. Bunlardan bazıları çocuğun sağlığı ile alakalıdır. Yani, sinir sisteminin düzgün gelişip gelişmediği ile ilgilidir. Ayrıca, işitme duyusunun ve mafsal sisteminin gelişimi de buna etki eder.
Yetişkinlerle olan ilişkisi de bu durumda etkilidir. İletişimi ve motivasyonu destekleyecek şekilde yeteri kadar uyarım almalı ve bir öğrenme biçimi olarak etkileşimi ve taklit yapmayı desteklemelidir. Çocuklar büyük ölçüde ebeveynlerini konuşurken duyarak konuşmayı öğrenirler.
Çocuklarda dil edinimini destekleyen davranışlar
0 ile 6 ay arası
Sadece anlamsız sesler çıkarıyor olsa bile bebeğinizle konuşun
Doğduğu andan itibaren, cevap vermeyeceğini veya anlamadığını düşünsek bile bebeğimizle sık sık konuşmalıyız.
Çocuklarda dil edinimini destekleyen ilk davranış, bebeklikten itibaren onlarla iletişim kurmaya başlamaktır. Bu dönemde, çevrelerindeki nesneleri fonetik olarak tanımlamaya başlarlar. Bu aktivite ile, bebeğinize ağzın hareket etmesini sağlayan kısa hikayeler anlatabilir ve farklı sesler çıkartabilirsiniz.
Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit edin
Bebeğiniz bazı sesleri çıkarmaya başladığında, onunla ilgilenen kişi, yüzüne bakarak taklit etmelidir. Böylece çocuk iletişim kurmaya başlar ve yetişkin bireyin ona benzer bir şekilde cevap vermesi, anlaşılma amacını yerine getirdiğini düşünmesini sağlayacaktır.
6 ay ve üzeri
Yüz masajı
Bebeğin yüzüne yumuşak hareketlerle masaj yapmak, yanak, üst ve alt çene gibi dil edinimini destekleyen kasları uyarır. Böylece, uyarıma ek olarak, sürekli ten teması sayesinde bebeğinizle olan bağınızı da güçlendirirsiniz.
Bu tür uyarımlar, çocuğun kelime bilgisini geliştirmek amacıyla yüzündeki organları tanımasını sağlayacak şekilde kullanılabilir. Organların parmakla gösterilip isimlerinin tekrarlanmasıyla aklına kazınacaktır.
Yüzüne masaj yaparken organın adını açık ve yavaş bir şekilde telaffuz da edebilirsiniz. Böylece, dil edinimini iki kat desteklemiş olursunuz.
Nefes egzersizleri
Nefes alma ile ilgili egzersizler, nefes alma, verme ve üfleme arasındaki farkı ayırt etmeyi öğreterek çocuklarda dil edinimini destekleyen bir eylemdir. Böylece yoğunluğunu, süresini ve yönünü kontrol edebilir ve seslerin uygun şekilde çıkmasını sağlayabilirler.
Çocukların dil becerilerini geliştirmek için yapabilecekleri etkinlikler arasında, masa tenisi toplarıyla yapılan oyunlar göze çarpmaktadır. Küçükler, sabit bir yüzeyde yuvarlanmalarını sağlamak için topların üzerine üfleyerek uygulanan kuvvete bağlı olarak nasıl hareket ettikleri, bunu nasıl yaptıkları ve hangi yönde hareket ettiklerini deneyimleyebilirler.
Nefes almayı teşvik eden bir başka eğlenceli araç flüt, armonika ve hatta ıslık gibi müzik aletlerinin kullanılmasıdır. Bu sayede çocuklar, üfleme sırasında hava miktarını kontrol etmeyi öğrenecekler ve yoğunluğuna bağlı olarak, yaydıkları sesi ve sürelerini duyacaklardır.
Destek ve örnekleme
Çocuklarda dil becerilerinin doğru gelişmesi için en önemli şey çevrelerindeki insanlardan en iyi örnek ve desteği almaktır. Çocuklar konuşurken, laflarını bölmemeli ve yaptıkları herhangi bir hata durumunda, düzeltmeden, alay etmeden veya eleştirmeden sabır ve saygı ile dinlemeliyiz.
Özellikle çocuklarınız yanınızdayken dilsel gelişimleri hakkında olumsuz bir şekilde konuşmaktan kaçınmalıyız. Çünkü isteklerimize tepki gösterebilirler ve bu durum özgüvenlerini zedeleyebilir.
Çocuklarda dil edinimini destekleyen birçok eylem mevcut, ancak en önemlisi, kendi tempolarında gelişmesini sağlamak, onları sürekli desteklemek ve teşvik etmektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Audiosocial.es. (2018). Adquisición del lenguaje: etapas – audiosocial.es. [online] Disponible en: https://www.audiosocial.es/es/2013/05/22/ninos-etapas-de-la-adquisicion-del-lenguaje/
- Navarro Pablo, M. (2003). Adquisición del lenguaje. El principio de la comunicación. Cauce, 26, 321-347. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/13138/file_1.pdf?sequence=1
- Oléron, P. (1985). El niño y la adquisición del lenguaje. Ediciones Morata.
- Vila, I. (1991). Lingüística y adquisición del lenguaje. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 7(2), 111-122. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28361