Çocuklarda Haşimoto Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Haşimoto hastalığından kaynaklanan hipotiroidizm çocuklarda birçok soruna neden olmaktadır. Örneğin, metabolizması, sindirimi, nöronları ve kalbi ile ilgili sorunlara yol açabilir.
Çocuklarda Haşimoto Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 17 Nisan, 2019

Haşimoto hastalığının, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Anormal tiroid hormonu düzeyleri; kalbi, kasları, beyni ve diğer organları etkiler. Bu yüzden, bu hastalık hakkında daha fazla şey bilmek oldukça önemlidir.

Çocuklarda Görülen Haşimoto Hastalığı Nedir?

Haşimoto Hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroidlere saldıran antikorlar yaratmasından kaynaklanır. Bu nedenle enfeksiyonlara karşı korunması gereken bağışıklık sistemi, tiroide saldırır. Tiroidin iltihaplanmasına yol açar.

Zamanla bu iltihaplanma, tiroid hormonlarının üretimini azaltır ve hormon seviyelerinin normalden düşük olduğu anlamına gelen hipotiroidizme yol açar.

haşimato hastalığı

Genel olarak bu hastalık, daha sık olarak orta yaşlı kadınları etkiler. Bununla birlikte, genç yaşta olanlar da dahil olmak üzere erkekleri de etkileyebilir.

Bu hastalık, aynı zamanda otoimmün tiroidit veya Haşimoto Tiroiditi olarak da bilinir. Çocuklarda sık görülen bir hipotiroidizm türüdür. Genellikle çocuklar, doğumundan 6 ay sonra bu hastalığa yakalanırlar.

Muhtemel sebepler

Araştırmacılar şu ana kadar, bağışıklık sisteminin tiroidlere niçin kalıcı olarak zarar verdiğini bilmemektedir. Bununla birlikte çoğunluğu, bunun hem çevresel faktörler hem de genetik kaynaklı olduğuna inanmaktadır. Öte yandan, bazı ilaçlar ve maddeler, tiroid hormonlarını etkileyebilir.

Hastalığa sebebiyet veren diğer nedenler, çok fazla iyot tüketimi olabilir. Ayrıca, yüksek kolesterol ve pestisit gibi kimyasalları içeren ortamlarda bulunma, hastalık için olası nedenlerdendir. Buna karşılık, yeterli D vitamini bulunmaması ve cinsiyet hormonlarındaki değişimler, bu hastalığı tetikleyebilir.

Riski artıran 4 faktör

Çocuklarda görülen Haşimoto hastalığını artıran bazı faktörler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Genetik. Tiroid hastalığı geçmişine sahip aile üyeleri olan çocukların, bu hastalıktan daha fazla etkilenmeleri muhtemeldir.
  • Otoimmün hastalıklar,  Tip 1 diyabet, lupus, otoimmün hepatit veya romatoid artrit gibi.
  • Konjenital faktörler, Down Sendromu gibi.
  • Radyasyona maruz kalma. Bu hastalık örneğin, kanser için radyasyon tedavisi alan çocuklarda görülür. Bu hastalık ayrıca, çevresel radyasyona aşırı maruz kalmış olanları da etkiler.
çocuklarda haşimato hastalığı

Çocuklarda Haşimoto Hastalığının ortak belirtileri

Bu hastalığın işaretleri ve belirtileri değişkenlik gösterebilir. Başlangıçta, bu hastalık çok yavaş ilerler. Bazı çocuklarda ise semptom bile görülmez. Bu yüzden, doktorların hastalığı teşhis etmesi yıllar alabilir.

En sık görülen semptomlar:

  • Yetersiz büyüme
  • Kırılgan tırnaklar veya kuru, soluk cilt
  • Saç dökülmesi
  • Normalden daha büyük dil
  • Depresyon, yorgunluk veya sinirlilik
  • Kabızlık
  • Gecikmiş cinsel gelişim
  • Soğuğa karşı hassasiyet
  • Düşük kalp atış hızı
  • Kilo almak

Önerilen tedavi

Haşimoto hastalığı olan çocukların tedavisi, tiroid hormonunun levotiroksin ile değiştirilmesine dayanır. Bu sentetik hormon, çocuğun kanındaki hormon seviyelerini normalleştirir. Bu şekilde çocuklar ve gençler, normal şekilde büyüyebilir ve gelişebilir.

Haşimoto Hastalığı olan çocukların hepsinde hipotiroidizm görülmez. Yine de hipotiroidizm gelişimi görülenler, yaşam boyu tedaviye ihtiyaç duyacaklardır. Her bir çocuğa, farklı dozlarda hormon verilir. Bu yüzden uzmanlar, bir çocuğa uygun olan en iyi dozu bulmak için testler yapacaklardır.

Eğer bu doz yeterli değilse, hipotiroidizm gelişebilir. Bununla birlikte, eğer bu doz çok fazlaysa, yine hipertiroidizme yol açabilir. Biz, yılda en az bir kez muayene olmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde doktor, hastalığın gelişimini izleyebilir.

Alınan dozun ardından çocuğunuz, konsantrasyon, uykusuzluk veya huzursuzluk gibi sıkıntılar çekiyorsa, doktorunuza geri dönün. Bu belirtiler, alınan dozun çok yüksek olduğu anlamına gelebilir.

Sonuç olarak, çocuklarda görülen Haşimoto hastalığının bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte çocuğunuz, doğru tedavi ile tamamen normal bir yaşam sürdürebilir. Doktorunuz, bu tedaviyi kesinlikle izlemeli ve kontrol etmelidir. Bu şekilde, çocuğunuz sağlıklı büyüyecek ve gelişecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Astarita, G., Gauna, A., Gurfinkiel, M., & Sequera, A. (2012). Autoinmunidad tiroidea: Mecanismos patogénicos comunes y distintivos en tiroiditis de Hashimoto y enfermedad de Graves. Revista Argentina de Endocrinologia y Metabolismo. https://doi.org/10.1103/PhysRevA.84.043838
  • Hashimoto’s thyroiditis (Tiroiditis de Hashimoto). American Thyroid Association (Asociación Americana de la Tiroides)
  • Jódar Gimeno, E., Martínez Díaz-Guerra, G., Rodríguez Jiménez, C., & Hawkins Carranza, F. (2008). Tiroiditis. Tiroiditis aguda. Tiroiditis subaguda granulomatosa. Tiroiditis silente. Tiroiditis posparto. Tiroiditis de Hashimoto. Otras tiroiditis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(08)73177-1
  • Melmed S, et al. Hypothyroid and thyroiditis (Hipotiroidismo y tiroiditis). En: Williams Textbook of Endocrinology (Manual de Endocrinología de Williams). 12.ª ed. Filadelfia, Pa.: Saunders Elsevier; 2011

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.