Çocuklarda Soğuk Şok Tepkisi: Ne Yapmalı?

Büyüklerimiz bize hep yemek yedikten sonra yüzmek için biraz beklememiz gerektiğini söylemişlerdir. Aksi takdirde, soğuk şok tepkisine maruz kalabiliriz. Yemek yedikten sonra yüzmeden önce iki saat beklemek tavsiye ediliyor. Peki neden?
Çocuklarda Soğuk Şok Tepkisi: Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 16 Ocak, 2021

Soğuk şok tepkisi aslında çok yaygın bir sorundur. Endişelenmenize gerek yok ancak nedenlerini ve çocuğunuzun bundan muzdarip olması durumunda nasıl davranacağınızı öğrenmek önemlidir.

Soğuk şok tepkisi nedir ve buna ne sebep olur?

Sindirim, insan vücudunun yediği gıdalardan besinleri aldığı ve özümsediği süreçtir. Bu organik süreç, yiyeceklerin ağzınıza girmesiyle başlar ve vücudunuz gerekli tüm besinleri emdiğinde sona erer. Daha sonra sindirim sisteminizde atıklar bağırsaklara geçer.

Soğuk şok tepkisi, sindirim sürecinin aniden durması anlamına gelir. Bu rahatsızlık herkesin başına gelebilir. Ancak, en çok çocuklar arasında yaygındır.

Bu sorunun birçok farklı nedeni vardır. Nasıl başladığını anlamak için, yemek yedikten sonra kan akışının sindirim sisteminde yoğunlaştığını bilmek gerekir. Böylece kan akışınız, yediklerinizi sindirmenize yardımcı olur.

Bu durumun ana nedenlerinden biri, sindirim sırasında vücutta ani bir sıcaklık değişikliği olmasıdır. Bu durumda, kan hızla diğer organlara gider ve bu da sindirim sürecini yarıda keser.

Çocuklarda soğuk şok tepkisi

Soğuk şok tepkisinin en yaygın nedeni, yemekten hemen sonra havuzda veya denizde yüzmeye gitmektir. Çocuklar yemekten hemen sonra vücudunu soğuk suyla temas ettirdiklerinde bu sorun ortaya çıkar.

soğuk şok tepkisi nedir

Bu tepkinin ne olduğunu ve bu durumla karşılaştığınızda ne yapacağınızı bilmek bilmek önemlidir. Bu tür bir problem, beyninize kan akışını azaltabileceği için bilinç kaybına neden olabilir.

Ayrıca yemek yedikten sonra çok hareket gerektiren aktiviteler yapmak da çocuklarda soğuk şok tepkisine neden olabilir. Bu nedenle, çok fazla enerji içeren herhangi bir aktivite yapmadan önce biraz beklemek en iyisidir.

Çocuğunuz soğuk şok tepkisi verirse ne yapmalısınız?

Çocuklar yemekten hemen sonra yüzmeye giderse, kendilerini kötü hissetmeye başlayabilirler. Çocuklarda bu sorunun en sık görülen belirtileri solukluk, terleme ve baş dönmesidir.

Bu durumlarda, rahatsızlığı gidermenin en iyi yolu, çocukları sırt üstü yatırarak bacaklarını biraz kaldırmaktır. Bu şekilde, başları daha az dönecektir ve kalp çok hızlı çalışmayacaktır. Normalde birkaç dakika içinde iyileşmeye başlayabilseler de, bu durumda en az iki saat dinlenmelerini tavsiye ederiz.

“Meşhur soğuk şok tepkisi, sindirim sürecinin aniden durması anlamına gelir ve bu rahatsızlık herkesin başına gelebilir. “

Daha sonra çocuklarda kusma veya ishal görülebilir. Dikkatli olmalı ve bu semptomlarla karşılaştığınızda vücudun su kaybetmesini önlemek için sıvı takviyesi uygulamalısınız.

Bu semptomlar düzelmiyor aksine kötüleşiyorsa hemen acil servise gitmelisiniz. Bunu yaşayan çocuklarda bilinç kaybı görülmesi de mümkündür.

Şiddetli vakalarda, nadir de olsa, bu durum çocuklarda kalbin durmasına neden olabilir. Bu nedenle, ebeveynlerin ilk semptomları görür görmez müdahale etmesi çok önemlidir.

havuzda yüzen çocuk

Çocuklarda bu durumu önlemek

Çocuklarda bu durumun nasıl önlenebileceğine dair tavsiyemizi yukarıda vermiştik. Çocuklar yemekten yedikten sonra, yüzmeye gitmeden veya çok fazla enerji ve fiziksel aktivite gerektiren oyunları oynamadan önce en az iki saat beklemelidir.

Ayrıca, havuza veya denize gideceğiniz zamanlarda daha hafif yemekler yapmaya çalışın. Bu şekilde, çocuklarınız yiyecekleri daha hızlı sindirebilir ve soğuk şok tepkisini daha iyi önleyebilirsiniz. Sindirimi daha uzun sürdüğü için yağ açısından zengin gıdalardan kaçınmaya çalışın.

Çocukların doğrudan soğuk suya girmemesi önemlidir. Suyun içerisinde yavaş yavaş ilerlemek önemlidir, böylece vücutları ısı değişimine adapte olabilir.

Ek olarak, çocuğunuz güneşte oynuyorsa da dikkatli olmalısınız çünkü sıcaklık değişimi bu durumda daha ani olacaktır.

Sonuç olarak, çocuklarda soğuk şok tepkisi yaygın olsa da, bu durum karşısında nasıl davranılacağını bilmek önemlidir. Onlara yediklerini sindirmeleri için zaman ayırmayı öğretmelisiniz. Böylece soğuk şok tepkisini önleyebilirsiniz ve sindirime zaman ayırmak genel olarak da sağlıklı bir alışkanlıktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guarino A., Guandalini S., Vecchio AL., Probiotics for prevention and treatment of diarrhea. J Clin Gastroenterol, 2015.
  • Santillanes G., Rose E., Evaluation and management of dehydration in children. Emerg Med Clin North Am, 2018. 36 (2): 259-273.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.