Çocuklarda Kusmanın Yaygın Sebepleri

Bu yazı için çocuklarda görülen kusmanın yayın sebeplerine yer vereceğimiz bir liste hazırladık. Bu liste çocuğunuzun hasta olmasının nedenlerini bulmanıza yardımcı olabilir. 
Çocuklarda Kusmanın Yaygın Sebepleri

Son Güncelleme: 16 Ağustos, 2020

Çocuklarda kusma, çoğu zaman birkaç günden fazla sürmez ve ciddi bir şeyin işareti değildir. Yaygın bir durumdur. Gastroenterit, çocuklarda kusmanın yaygın sebepleri arasında yer alır. Gastroenterit, genellikle bir virüs veya bakteri nedeniyle oluşan bağırsak enfeksiyonuna verilen addır. Ancak kusmayı tetikleyebilecek başka şeyler de vardır.

Bu sorunla uğraşırken tedbirli olmak gerekir çünkü sürekli kusma bazen dehidrasyona yol açabilir.

Bunu önlemenin yollarından biri kusma nedeniyle kaybedilen suyun ve minerallerin yerini alması için içerisine şeker ve tuz içeren içecek tozu eklenmiş bir rehidrasyon solüsyonu içmek olabilir.

Kusan çocuklar su veya çorba gibi sıvıları küçük yudumlar alarak tüketmeye devam etmelidirler. Daha iyi hissedene kadar meyve sularından ve gazlı içeceklerden kaçınmaları gerekir. Vücutları susuz kalmadıysa ve hala iştahları varsa katı yiyecekler tüketmeleri de onlara yardımcı olabilir.

Çocuklarda kusmanın yaygın sebepleri

Çocuklarda kusma farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Şunlar çocuklarda kusmanın yaygın sebepleri arasında yer alır:

1. Gastroenterit

Çocuklarda kusmanın en yaygın nedeni gastroenterittir. Aynı zamanda bebeklerde en sık görülen sindirim bozukluğu da budur. Kusmuk ve dışkı yoluyla vücut sıvılarının kaybedilmesi sonucu kandaki kimyasallarda dengesizliğe yol açtığından ciddi bir dehidrasyon sebebidir.

Bunun yanında sindirim sisteminin bu şekilde iltihaplanması kusmaya, ishale ya da her ikisine birden yol açabilir. Bazen bu duruma ateş veya karın krampları eşlik eder ve bu belirtiler iki gün ile bir hafta arası devam edebilir.

kusan çocuk araba

Genellikle gastroenterit, viral, bakteriyel veya paraziter enfeksiyon nedeniyle oluşur. Bunu önlemenin en iyi yolu, çocukları sık sık ellerini yıkamaya teşvik etmek ve yanlış bir şekilde depolanmış yiyeceklerden ve sudan kaçınmaktır.

Çoğu durumda iyileşmelerine yardımcı olmak için sıvılar ve rehidrasyon çözümleri uygulanır. Ancak düzgün bir şekilde tanı konması için doktora gitmeniz gerekir.

2. Besin alerjileri

Gıda alerjileri de deri döküntüleri ve kurdeşen gibi diğer belirtilerin yanı sıra çocuklarda kusmaya neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun kusmasına neden olabilecek gıdaları göz önünde bulundurmanız ve durumun alerji kaynaklı olup olmadığını belirlemek için bir doktora danışmanız çok önemlidir.

Kusmaya ishal de eşlik edebilir. Ataklar genellikle en fazla iki gün sürer. Çocuklarda gıda alerjisine en sık yol açan yiyeceklerden bazıları yumurta, buğday, kuru yemişler, süt, balık ve deniz ürünleridir.

“Çocuklarda kusmanın en yaygın nedeni gastroenterittir. Kusmuk ve dışkı yoluyla vücut sıvılarının kaybedilmesi sonucu kandaki kimyasallarda dengesizliğe yol açtığından aynı zamanda ciddi bir dehidrasyon sebebidir.”

3. Apandisit

Apandisit, apandisin ağrılı enflamasyonuna verilen addır. Şiddetli karın ağrısına neden olur ve zamanla kötüleşir.  Çocuğunuzun giderek yoğunlaşan şekilde karın ağrısı çektiğini fark ederseniz ve bunun apandisit olabileceğini düşünüyorsanız hemen doktora gitmelisiniz.

Ne yazık ki çocuklarda apandisit görülen çoğu durumda, olabilecek en kısa sürede apandisin alınması gerekecektir.

hasta çocuk peluş ayı ateş

4. Çocukların kusmasına yol açabilecek diğer enfeksiyonlar

Bu arada enfeksiyonlar da çocuklarda kusmanın yaygın sebepleri arasındadır ve bazıları oldukça ciddi olabilir. Her durumda, çocuğunuz tekrar tekrar kusuyor ve ateş, uyuşukluk veya ağrı gibi diğer belirtileri gösteriyorsa hemen bir doktora başvurmalısınız.

Genel olarak çocuklarda oluşan enfeksiyonlar, yetişkinlerde görülen enfeksiyonlarla benzer belirtiler gösterirler ve özel bir dikkate değer değillerdir. Genellikle ishale, ateşe ve karın kramplarına yol açarlar. Ancak bunlar da zaman, dinlenme, rehidrasyon ve yumuşak gıdalar ile tedavi edilebilirler.

Son olarak kusmanın çocuklar arasında oldukça yaygın olduğunu unutmayın ve çok fazla endişelenmeyin. Ancak bu reaksiyona yol açabilecek nedenleri hesaba katmak idealdir; böylece nasıl tepki vermeniz ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Ayrıca kusma hoş bir durum olmasa da genellikle zararlı olmadığını da unutmayın. Yine de sürekli kusma atakları yaşanması dehidratasyona yol açabilir. Bu nedenle çocuğunuzun yeterli miktarda sıvı aldığından emin olmanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wielgos K., Setkowicz W., Pasternak G., Lewandowicz Uszynska A., Management of acute gastroenteritis in children. Pol Merkur Lekarski, 2019. 47 (278): 76-79.
  • Brady K., Acute gastroenteritis: evidence based management of pediatric patients. Pediatr Emerg Med Pract, 2018. 15 (2): 1.25.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.