Hamilelikte Apandisit: Belirtileri ve Riskleri

Hamilelikte Apandisit: Belirtileri ve Riskleri

Son Güncelleme: 27 Mart, 2019

Hamilelikte apandisit herhangi bir zaman aralığında (ilk, ikinci ya da üçünçü üç aylık dönemde) ortaya çıkabilir. Ciddi bir sorun teşkil etmese de derhal ilgilenmeniz gereken bir durumdur.

Tıp uzmanları apandisit oluşumunun hamileliğin kendisi ile bir ilgisi olmadığını belirtiyorlar. Ancak hamilelik esnasında meydana geldiğinde ekstra ilgi ve önlem almayı gerektirir.

Bir kadın hamilelik sırasında apandisit geçirdiğinde sadece kendi hayatı değil aynı zamanda (ve daha da önemlisi) gelişmekte olan bebeğinin hayatı da söz konusudur.

“Apandisit gebelikte ortaya çıkabilecek ve obstetrik olmayan en yaygın cerrahi acil durumdur. Erken tespit edilmezse hem anne hem de fetüs için tehlikeli olabilir.”

Hamilelikte apandisit nasıl tespit edilir

Diğer birçok sağlık probleminde olduğu gibi bir obstetrik ya da karın ultrasonu, hamilelikte apandisit olup olmadığını doğrulayabilir. Diğer karın patolojileri ya da doğrudan fetüs ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı ekarte etmeye yardımcı olabilecek birçok test ve prosedür vardır.

Bununla birlikte apandisit teşhisi koymak için bir uzmanın sizi muayene etmesini beklemenize gerek yoktur.

yastığı karnına bastıran kadın

İltihaplı apandisitten acı çeken hamile kadınlar aşağıdaki belirtileri deneyimler:

  • Karnın sağ tarafında ağrı. Ağrı, ilk başlarda göbek çevresinde hafif bir rahatsızlık hissi ile kendini belli eder. Daha sonra çok daha acı verici hale gelerek sağ tarafa kayar. Anne, ilk başta bebeğin sağ tarafa yaslandığını sanabilir. Ancak bebek ne kadar hareket ederse etsin ağrı azalmaz. Hatta zaman içinde çok daha şiddetli hale gelir.
  • Mide bulantısı ve kusma. Gebelik döneminde annelerin mide bulantısı hissetmesi ya da ara sıra kusması normaldir. Ancak konu apandisit olduğunda karın ağrısı da bu ikiliye eklenir.
  • Ateş (çok yüksek değil).
  • Kabızlık.
  • İştahsızlık.
  • İshal.

Aslına bakarsanız kadınların, gerektiğinde tıbbi yardım almaya karşı direnmesinin sebebi de bu belirsizliktir. Acının kendi kendine kaybolmasını beklerler. Ancak teşhis konulmasını ve ameliyatı geciktirmek yalnızca anne ve bebeğin hayati tehlikesini arttıracaktır.

Hamilelikte apandisit gerçekleştiğinde anne ve bebek için riskler nelerdir?

Apandisit durumu ile karşı karşıya kalan anne adayları, düşük ya da erken doğum riski taşıyabilir. Üstelik eğer cerrahi müdahale zamanında gerçekleştirilmezse apandis patlayabilir ve bu peritonit ile sonuçlanabilir.

Bu, bağırsak özünün sızmasına ve karın boşluğuna bulaşmasına neden olabilir. Bu durum gerçekleştiğinde durum çok daha ciddi bir hal alır ve annenin hayati tehlikeden korunması için yoğun bakıma alınması gerekir.

Ancak anne erken tıbbi yardım alırsa bu trajedi tamamen önlenebilir. Bu nedenle en ufak bir endişeniz bile olsa en kısa zamanda bir uzmana görünmeniz çok önemlidir.

“Eğer apandisit ağrısı çektiğinizden şüpheleniyorsanız acilen bir doktora görünmelisiniz.”

Eğer hamilelikte apandisit ağrısı çekiyorsam ne yapmalıyım?

Uzmanlar, eğer apandisit belirtileri gözlemleniyorsa hamile kadının, kendi kendine ağrı kesici almaktan kaçınmasını önerir. Çektiğiniz ağrı, doktorunuzun doğru teşhis koymasını sağlar.

Su, meyve suyu, çay ve diğer bütün içeceklerden uzak durmanız gerekir. Aslına bakarsanız yemek yemekten de kaçınmalısınız.

Eğer gerçekten iltihaplı bir apandisit ile karşı karşıyaysanız aç karnına olmanız, gerekli cerrahi müdaheleyi kolaylaştıracaktır.

Apandisit her zaman ameliyat gerektirir. Hayatınızı ve doğmamış çocuğunuzun hayatını kurtarmanın tek yolu bu. Ancak acil bir tıbbi müdahale gerektiğinde her zaman sakinliğinizi korumaya çalışmalı ve mümkün olduğunca stresi azaltmalısınız.

Ameliyathaneye, korkusuz bir şekilde ve her şeyin iyi olacağından emin olarak girmek en iyisidir. Endişeli olmak problemi çözmenize yardımcı olmayacak. Aksine, kan basıncınızı yükselterek ve başka tehlikeli durumlar yaratarak durumu yalnızca daha zor bir hale sokacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.