Çocuklar İçin Alerji Testleri: Nelerden Oluşurlar?

Çocuklara alerji testleri uygulamak, alerjenlerin yol açabileceği gereksiz medikal acil durumlardan kaçınmak için hayati önem taşır. Bu tür testlerle ilgili bilmeniz gereken her şeyi keşfedin. 
Çocuklar İçin Alerji Testleri: Nelerden Oluşurlar?

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2020

Çocuklara yapılan alerji testleri, cilt çalışmalarını, gıda alımını ve kan analizini içeren bir dizi muayeneden oluşur. Bunlar, doktorların, çocukların vücutlarında aşırı duyarlılık uyandıran maddeler olup olmadığını bilmelerini sağlar.

Günümüzde çocuklarda ortaya çıkan alerjik hastalıklarda bir artış vardır. Sanitasyon ve hijyenik yaşam tarzlarındaki artış, bu durumu kısmen teşvik eder. Bu, sistemimizin dikkatini bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye değil, bağışıklık yanıtlarına yöneltmesine yol açmıştır.

Hiç şüphesiz çocuklar için alerji testlerini erken yaşlardan itibaren yapmak zorunlu hale gelmiştir. İşte bir profesyonelin yardımıyla çocuklarınızdaki olası alerjileri belirlemeniz için bilmeniz gerekenler.

Çocuklar İçin Alerji Testleri: Nelerden Oluşurlar?

Çocuklarda alerjik reaksiyonlara sebep olan birçok madde vardır. Gıda, ilaç, hayvan veya akarlar gibi böcekler ve çiçeklerle temas alerjilere yol açabilir.

Vücudun bu maddelere karşı olumsuz tepki vermesi ve duyarlı olmasının nedenleri bir kişiden diğerine farklılık gösterir. Ancak bu alerjilerin çoğunun doğrudan bireylerin genetik özellikleriyle ilgili olduğu tahmin edilmektedir.

Günümüzde, uzmanlar, ebeveynlere, çocuklarını alerji testlerinden geçirmelerini öneriyorlar. Bunun nedeni salgını deneyimleyen çocuklar tarafından yapılan doktor ziyaretlerinde artış olması.

Üstelik ebeveynler gıda alerjileri ile gıda intoleranslarını birbirine karıştırma eğilimindeler. Bunlar aynı şeyler değildir: Birincisinde, etkilenen metabolik sistemdir; alerjilerdeyse sorun bağışıklık sisteminde oluşur.

Bundan kaçınmak veya ebeveyn olarak yiyecekleri, bazı maddeleri ve ilaçları oraya buraya rastgele bırakmadığınızdan emin olmak için, uzman ve nitelikli yardım arayarak tüm şüphelerinizi çözüme kavuşturmanızı öneririz.

cilt alerji bebek

Olası alerji ihtimallerini elemek için yapılan test türleri

Ebeveynlerin en sık sordukları sorulardan biri olan, hesaba katılması gereken en önemli konu, çocuklara alerji testi yaptırmak için yaşlarının kaç olması gerektiğidir. Ayrıca bu muayenelerin herhangi bir yerlerini ağrıtmayacağını ya da herhangi bir hastalığa neden olup olmadığını bilmek de önemlidir.

Cevap, gıda ve ilaç alerjisi testlerinin en kısa sürede yapılması gerektiğidir. Aksi takdirde genelikle çocukta doğduğu ilk günlerden itibaren bulunan alerjilerin tanısı gecikebilir.

Çiçeklerden veya hayvanlarla temastan kaynaklanan solunum alerjileri, çocuk yaklaşık bir veya iki yaşına geldiğinde ortaya çıkabilir. Uzun süre maruz kalındıktan sonra ortaya çıkarlar. Ağrı konusuna gelince, testler invazif değildir ve yarattıkları rahatsızlıklar az ve geçicidir.

Prik (puncture) testi

‘Puncture’ testi adı da verilir. Alerjen elementin örneklerini deri altından uygulamaktan ve 20 dakika geçtikten sonra cildin nasıl tepki verdiğini gözlemlemekten oluşur. Bu test en çok tekrarlanan testtir çünkü hızlı ve ağrısızdır. Hata marjini de çok düşüktür.

Bu testin varyasyonları, alerjen konsantrasyonlarının ve doğal durumunun değişkenlik gösterdiği “prick to prick testi”dir. Deri içi reaksiyonu, maddelerin cildin daha derin katmanlarına enjekte edildiği bir testtir.

Yama (patch) testi

Alerjen ajan olarak çalışmak istenilen maddeyi içeren yamanın 48 saat boyunca yapışık tutulmasını gerektirir. Bundan sonra çocuğun cildinde oluşan reaksiyonlar incelenir.

“Gıda ve ilaç alerjisi testleri olabildiğince kısa sürede yapılmalıdır.”

Kan testleri

Deri testlerinden sonra kesin tanılara ulaşmak mümkün olmadıysa genellikle kan testleri yapılır. Sonuçta bu testler, çocuğun kanındaki alerjik antikorların seviyesini ölçeceklerdir.

burnunu silen kız çocuğu

Uyarıcı testler

Çocukta alerji üreten maddenin bronş, nazal, oral ve konjonktival olmak üzere dört farklı yolla uygulanmasından oluşur.

Uzmanlar tüm bu testleri uygulamalıdır; alerji tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar genellikle uygularlar. Elbette bunların hiçbir zaman evde bir deney olarak yapılmaması gerekir. Başarılı sonuçlara ulaşmak için ölçüm aletlerinin bulunmamasının yanı sıra bu testler çocuğun sağlığına zarar da verebilir.

Son olarak çocuklar için yapılan alerji testleri hakkında herhangi bir sorunuz varsa her zaman doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Çocuğun alerjilerinin durumlarının ve nüks etmelerin sözlü olarak değerlendirilmesinden sonra, doktor, size çocuğunuz için en uygun muayene türünün hangisi olduğunu söyleyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.