Çocuklarda uyku bozukluğu ve 7 işareti

Çocuklarda uyku bozukluğunun işaretleri onun hayatının ilk aylarından itibaren kendini göstermeye başlar ve farklı seviyelerde şiddette çocuğun hayatında vuku bulabilir. Yaklaşık çocukların %30’u hayatları boyunca uyku problemleri yaşayabilmektedir.
Çocuklarda uyku bozukluğu ve 7 işareti

Son Güncelleme: 18 Mart, 2019

İyi haber şu ki uyku bozukluğu özelinde bu tip rahatsızlıkların büyük bir çoğunluğunun tedavisinin mevcut olduğunu söyleyebiliriz; önemli olan ebeveynlerin bu tip bir uyku bozukluğunu zamanında fark edebilmeleridir.

Öncelikle bir çocuk ne kadar uyku almalı?

Hayatının ilk aylarında

Bu zaman diliminde çocukların her gün 14 ila 17 saat uyku almaları gerekir;  her bir uyku ya da şekerlemenin arasında genellikle 1 ila 3 saat arası ayakta kalabilirler. Bu aşamada henüz çocuk gece uyumaya alışmamıştır ve uyku zamanları değişkenlik gösterir.

Hayatının ilk dört ayında

Bu aşamada çocuklar yine günlük 14 ila 17 saat arası bir uyku almaktadır. Fakat uyku döngüsü düzenli hale gelmeye başlar. Bu vakte kadar artık oturmuş bir düzen kurulur ve bebekler genelde sadece acıktığında uyanırlar ya da bir başka ihtiyaç durumunda uyanma eğilimi gösterirler.

Hayatının ilk yılında

Bu süreçte uyku döngüsü kısalmaya başlar ve 14 ila 15 saat arasında değişiklik gösterir ve gündüz ve gece kavramı bebek için daha bir oturmaya başlar. Çünkü bebek çoğunlukla uyuduğu için uyanık olduğu vaktin farkını kavramaya başlar.

İşte tam da bu aşamada bebeğimizin s ağlıklı uyku alışkanlıkları kazanabilmesi için doğru zamanlama gerçekleşir ve özellikle gece uykusundan mahrum kalmamasının önemini öğreniriz.

uyuyan bebek

Hayatının ilk üç yılında

Bu yaşlardaki çocuklar genelde 12 ila 14 saatlik bir uyku ile yetinebilirler. Sağlıklı olan onların gece boyunca uyumaları, sabah kısa bir şekerleme yapmaları ve bir başka şekerlemeyi de öğlen yapmaları yönünde olacaktır.

3 ila 6 yaş arası

Bu yaş diliminde anaokulu devreye girdiğinde okul rutini uyku rutininde de değişikliğe sebep olur. Gece uykusunun yanında birçok çocuk gün içerisinde şekerleme yapar ve toplamda 11 ila 12 saatlik bir uyku yeterli olur.

7 ila 12 yaş arası

Bu dönemde 9 ila 10 saat arası uyku genellikle çocuklar için yeterli olacaktır. Genel olarak okul hayatı bu dönemde gün içerisinde şekerleme yapmaya pek izin vermez.

13 yaş ve sonrasında ergenlik süreci

Teorik anlamda ergenlik döneminde 8 ila 10 saat arası uyku ideal sağlık seviyesinin korunabilmesi için yeterlidir. Fakat çocuklar genellikle bu dönemde 6 ila 8 saat arası uyurlar.

Çocuklarda uyku bozukluğu ve işaretleri

  1. Gün içerisinde aşırı bir uyku sersemliği. Bu durum yetişkinler ve çocuklar arasında sık sık meydana gelen bir durumdur. Kendini bitmek bilmeyen bir yorgunluk ve günlük işleri halledebilecek enerji bulamamak yönünde gösterir. Uyku sersemliği uyku apnesi, narkolepsi veya huzursuz bacak sendromunun bir belirtisi olabilir.
  2. Uykuya dalmakla alakalı problemler. Eğer çocuğunuz uyuyamadığından şikayetçiyse bu durum insomnia denilen uykusuzluk hastalığının belirtisi olabilir. Buna stres, vücudun bir kısmında hissedilen acı ya da endişe yaratan durumlar sebep olabilir.
  3. Horlamak. Birçok durumda horlama geniz yolundaki titreşimlerin ürünü olarak meydana gelir. Fakat bu dikkat etmemiz gereken bir belirtidir çünkü horlamanın bir başka sebebi de nefes alıp verme konusunda bir tıkanıklık yaşanması olabilir. Bir uyku bozukluğu  şüpheniz varsa bakmanız gereken ilk tehlike işaretlerinden biri horlamak olur.
  4. Kâbus. Kâbus gördüğünde çocuk kendisini dehşete düşüren görseller ve rüyalar görür. Kabus gördükten sonra çocuk kolaylıkla tekrar uykuya yatmayı başaramayabilir. Kabuslar genellikle 3 yaş itibariyle başlar ve daha sonra uyku bozukluğu şeklinde gelişim gösterebilir.
    uyuyan çocuk
  5. Karabasan. Karabasanın kabustan en büyük farkı karabasan esnasında çocuk tam anlamıyla uyanmayı başaramaz. Karabasan bir kabus görmekten daha az korkutucu olabilir fakat çocuğumuzun vücudunda fiziksel belirtiler çıkmasına sebep olur: terleme, nefes alıp verme ritminde değişiklikler ve hatta çığlık atma. Sıklıkla karabasan çocuklarda uyku bozukluğuna işarettir.
  6. Uyurgezerlik. Bu belirti özellikle 3 ila 7 yaş arası çocuklarda gözlenir. Bu yaş grubundaki çocuklar uykularında yürüyebilir, gözleri açık dolaşabilir ve anlaşılmaz ifadelerde bulunup saçma bir şeyler söyleyebilir. Uyurgezerlik genellikle 5 ila 15 dakika arası sürer. Eğer böyle bir belirti çocuğunuzda gözlemliyorsanız çocuğunuzun zarar görmemesi için ona güvenli bir çevre sunmaya çalışabilirsiniz.
  7. Enürezis. Altını ıslatma olarak da bilinen uyku sırasında idrar atma durumunun fiziksel sebepleri olabilir. Örneğin böbrekteki sorunlar buna sebep olabilmektedir. Fakat bazen duygusal anlamda yaşanan stres de çocuğun yatağını ıslatmasına sebep olabilir. Eğer çocuğunuz yatağını sık sık ıslatıyorsa ve gün içerisinde de dalgın dolaşıyorsa, tüm bu belirtiler uyku apnesinin işaretleri olabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Blum NJ, Carey WB. (1996). Trastornos del sueño en lactantes y niños pequeños. Pediatrics in Review 1996;17:123-128.
    • Convertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch argent pediatr, 101(2), 99-105.
    • Gordillo, O. (2002). Estudio de los trastornos del sueño en los niños atendidos en un centro de salud. Vox paediatrica, 10(1), 47-8. https://spaoyex.es/sites/default/files/pdf/Voxpaed10.1pags47-48.pdf
    • Plazzi G, Vetrugno R, Provini F, et al. (2005). Sleepwalking and other ambulatory behaviours during sleep. Neurol Sci. 2005;26(3):193-198.
    • Rodrigo Alfageme M. (1989). Trastornos del sueño en el niño y adolescente. En: Muñoz Calvo MT, Hidalgo Vicario MI, Rubio Roldán LA, Clemente Pollán J. Pediatría Extrahospitalaria. Manual de diagnóstico y tratamien- to. Madrid: Ed Díaz de Santos; 1989:313-318.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.