Çocuklarınıza Yazın Su İçmeyi Öğretin

Çocuklar çok fazla enerji kullanır çünkü sürekli oyun oynarlar. Terlerler ve vücutlarındaki sıvıyı yerine geri koymaları gerekir. Özellikle de yüksek sıcaklıklar yaşanan yazlarda çocuklara su içmeyi öğretmek önemlidir.
Çocuklarınıza Yazın Su İçmeyi Öğretin

Son Güncelleme: 08 Şubat, 2021

Dedikleri gibi, su yaşamın kaynağıdır. Bu nedenle, çocuklara yazın su içmeyi öğretmek çok önemlidir. Dışarısı sıcak olduğunda ve çocuklar bütün gün oyun oynadığında, su içmeleri gerekir.

Su, insan vücudunun ana bileşenidir. Yetişkinler için bu oran %70 ile 75 arasındadır, ancak çocuklar için neredeyse %80’dir. Dolayısıyla amaç bu oranı korumaktır.

Çoğu zaman, çocuklar yorgun hissettiklerini söylediklerinde, bunun nedeni yeterince su içmemeleridir. Bu, vücutlarının olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir.

Yeterli su içmenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Unutmayın, çocuklara yaz aylarında su içmeyi öğretmek alışkanlığı, sağlıklı bir vücuda sahip olmalarını sağlamanın yanı sıra onları aktif ve mutlu tutacaktır.

Küçük Çocuklara Yazın Su İçmeyi Öğretmenin Faydaları

Yeterli su içmenin tonlarca faydası vardır. Çocuklar yeterince su alırsa vücutları düzgün çalışacaktır. Ayrıca bu, onları kendilerine bakmaya teşvik etmenin de iyi bir yoludur.

Su içen çocuklar.

Su içmenin pek çok faydası arasından en önemli olanları şunlardır:

  • Su, vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Her gün idrar, dışkı ve ter gibi atıklarla arınmaya yardımcı olur.
  • Bu hayati sıvı çocukların metabolizmasını hızlandırır.
  • Su, gastrointestinal sistemin işleyişini iyileştirir. Çocuklarda çok yaygın bir sorun olan kabızlığın önlenmesine de yardımcı olur.
  • Eklemleri, tendonları ve mukoza zarlarını kaygan tutar.
  • Su, besin maddelerinin hücrelere aktarılmasına yardımcı olur.
  • Vücut ısısını düzenlemenin yanı sıra hayati organları korumaya da yardımcı olur.

Çocuklar Ne Kadar Su İçmelidir?

Çocuklar sıcaklık değişimlerine daha duyarlıdır. Derileri daha incedir ve terlemeleri daha karmaşıktır. Aslında, susamış görünmeseler bile çok fazla sıvı kaybedebilirler.

Anne sütü emen bebeklerin su ihtiyaçları karşılanacaktır. Anne sütünün esas içeriğinin su olduğunu unutmayın.

Bebekler 1 yaşına geldiğinde, onlara her üç saatte bir meyve suyu ya da süt vermenizi öneririz. Daha sonra, çocuklar 4 yaşına geldiğinde her gün yaklaşık 1,5 litre su içmeleri gerekir. Son olarak, 9 ile 13 yaşları arasına geldiklerinde, günde 2,4 litre su içmeleri gerekir.

Gerçekte, bunlar çoğu çocuk için standartlardır. Ancak, çocuklarınızın bedenini ve kilosunu ve ne kadar aktif olduklarını da hesaba katmanız gerekir. Yüksek sıcaklık, nem ve çok terlemenin görüldüğü yaz aylarında çocuklar çok fazla sıvı kaybedebilir.

Çocukların Daha Sık Su İçmeleri Gerektiğini Gösteren Uyarı İşaretleri

Bebekler ve küçük çocuklar dehidrasyondan muzdarip olabilirler ve hatta ishal olabilir ve kusmaya başlayabilirler. Bu nedenle, şu uyarı işaretlerini görürseniz çok dikkatli olmalısınız:

  • İdrarın renginin koyulaşması
  • Dışkının kuru ve sert hale gelmesi
  • Çocuğun vücut ağırlığının %5’ini kaybetmesi
  • Cildin soluk ya da gri hale gelmesi
  • Ağız, dil, gözler ve mukoza zarlarının genellikle kuru hale gelmesi
  • Çocukların yorgunluk ve bitkinlik belirtileri ile birlikte sürekli yorulması
  • Çok az idrara çıkmaları. Genelde bebeklerin en az 3 saatte bir idrara çıkması gerekir
Camdan dışarıya bakan bir çocuk.

Bu semptomları fark ederseniz, çocuğunuzu çocuk doktoruna götürmenizi ve çocuğunuza bol miktarda sıvı vermeye başlamanızı öneririz. Ayrıca tıbbi yardım alana kadar ev yapımı tarifleri kullanabilirsiniz.

Çocukların Yazın Su İçmelerine Yardımcı Olacak Öneriler

  • Giysileri serin ve rahat olmalıdır. Ek olarak, güneş kremi kullanmaları ve şapka takmaları gerekir.
  • Çocuklar su, doğal meyve suları ve smoothie’ler içmelidir.
  • Yaz diyetlerine kavun, domates, karpuz, kabak, çilek ve ananas ekleyin. Bu yiyeceklerin yaklaşık %90’ı sudan oluşur. Bunları atıştırmalık olarak yiyerek, çocuklarınız su alacaktır.
  • Güneşin en sıcak olduğu zamanlarda çocukları güneşe maruz bırakmaktan kaçının.
  • Ayrıca havalandırması iyi olmayan sıcak yerlere gitmemeye çalışın.

Son olarak, yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda sıcak çarpması yaşama olasılığı en yüksek olan kişiler çocuklar ve yaşlılardır. Günlük hava tahminlerine bakmak, hazırlanmanıza ve daha az endişelenmenize yardımcı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.