Çocukların Çok Fazla Yazım Hatası Yapması
Okumayı ve yazmayı öğrenmek, çocuklar için uzun ve karmaşık bir iştir. Eğer çocuğunuzun çok fazla yazım hatası yaptığını fark ederseniz, ona yardımcı olabilecek birkaç yöntemden haberdar olmak önemlidir. Bu yazımızda bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz.
Kelime oyunları, deşifre egzersizleri ve bol bol kitap okumak, çocukların yazım yanlışlarını düzeltmek için en etkili yöntemlerdendir.
Aşağıda çocuğunuza yardımcı olabilecek birkaç ipucu paylaşacağız. Bir kenara not alın, sabırlı olun ve hedefe ulaşmak için çok çaba sarf etmek gerektiğini unutmayın!
Çocukların yazım hatalarını düzeltmeye yardımcı olan ipuçları
1. Fonolojik bilinci geliştirmek
Yazım yanlışlarını düzeltmek için yapabileceğiniz ilk şey, çocuğunuzun fonolojik bilgisini artırmaktır. Söz konusu yazım hatalarını düzeltmek olduğunda, fonolojik bilgi oldukça önemlidir.
Çocuklar, kelimeyi yazmaya başlamadan önce o kelimenin nasıl doğru telaffuz edildiğini bilmelidir. Bu, çocukların söylenen kelimelerin içerisindeki sesleri ayırt edebilmesini gerektirir. Ancak o zaman kelimeleri doğru bir şekilde yazabilirler.
Bununla birlikte, bazı çocuklar fonetik ve telaffuz konusunda sıkıntılar yaşar. Böyle bir durumda aileler ve öğretmenler çocuklara yardımcı olmalıdır.
Bu yazımızı da okuyun: Çocuklar İçin Yaratıcı Oyunun Önemi
2. Kelime oyunları
Hem eğlenmek hem de öğrenmek mümkündür. Kelime oyunları oynamanın çocukların kelime bilgisini ölçmek için ideal bir yol olduğunu göz önünde bulundurun. Aynı zamanda, oyun oynayarak yeni kelimeler de öğrenilebilir.
Kelime oyunu için, Scrabble veya Kelime Avı gibi pek çok farklı alternatif bulabilirsiniz. Bu oyunlar küçüklerin yazım hatalarını düzeltmeye yardımcı olmasının yanı sıra eğlenceli bir aktivitedir.
Çocukların oyun oynamayı sevdiğini unutmayın. Eğlenerek öğrenmek her zaman çok daha kolaydır.
3. Kısa cümleler tekrarlamak
Yazım hatalarını düzeltmek için yapabileceğiniz üçüncü şey ise, bir iki cümle halinde çocuğunuza kısa cümleler tekrarlatmaktır.
Bu cümleleri, çocuğunuzun ilgi alanındaki kitaplardan veya dergilerden seçebilirsiniz. Bununla birlikte, okulda veya evde çocukların kitaplara ulaşımının olması çok önemlidir.
Söz konusu çocuğunuzun hatalarını düzeltmek olduğunda, hataları birlikte tartışabilir ve gelişimlerine bu şekilde katkıda bulunabilirsiniz.
“Fonolojik bilgiye sahip olabilmek için, çocukların söylenen kelimelerdeki heceleri ayırt edebilmesi gerekir. Ancak bu şekilde kelimeleri doğru yazabilirler.”
4. Bol bol kitap okumak
Hiç şüphesiz, size verebileceğimiz en önemli tavsiye çocuğunuzu daha fazla kitap okumaya teşvik etmektir. En ideal olanı çocukların günde en az 30 dakika kitap okumasıdır.
Kelime bilgisini geliştirmek ve cümle yapılarını daha iyi öğrenmek için kitap okumak harika bir egzersizdir çünkü okumak beynin kelimeleri ve cümleleri doğal bir şekilde öğrenmesine olanak tanır.
Aynı şekilde, eğer çocuğunuzun daha çok kitap okumasını istiyorsanız, ona ilgilendiği konular ile ilgili kitaplar alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, çocuğunuzun kitap okumayı bir rutin haline getirmesi için ona zaman yönetimi konusunda yardımcı olmalısınız.
5. Çizim yapmak
Son olarak, çizim yapmayı da yazım hatalarını düzeltmek için bellek destekleyici ipucu olarak kullanabilirsiniz. Resimler, kelimelerin nasıl yazıldığını hatırlamada çocuklara yardımcı olabilir. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olmak için, hecelemesi zor olan kelimeleri resim haline getirebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey, çocuğunuz hangi kelimede zorlanıyorsa bunu bir çizimle ifade etmektir. Harfleri resimlere dönüştürün. Bu sayede, çocuklar kelimenin görsel karşılığını daha kolay akıllarında tutabilirler.
Gördüğünüz gibi, çocuğunuzun yazısını iyileşirmek ve hatalarını azaltmak için uygulayabileceğiniz farklı yöntemler vardır.
Bununla birlikte, zorlayıcı aktivitelerle onları zorlamak ters etki yaratabilir. Yardım etmekten ziyade, çocukların konu ile ilgili olumsuz duygularını ortaya çıkarabilirsiniz.
Bu nedenle yukarıdaki tavsiyelere uymanızı ve çocuğunuzu olumlu yönde motive etmeye çalışmanızı öneriyoruz. Eğer çocuğunuzda gerekli motivasyon olmazsa veya çocuğunuz ilgi göstermezse, yukarıdaki yöntemlerden hiçbirinin işe yaramayacağını unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- del Moral Pérez, M. E., García, L. C. F., & Guzmán-Duque, A. P. (2016). Proyecto game to learn: aprendizaje basado en juegos para potenciar las inteligencias lógicomatemática, naturalista y lingüística en educación primaria. Píxel-Bit. Revista de Medios y Educación, (49), 173-193. https://www.redalyc.org/pdf/368/36846509013.pdf
- Díaz Perea, M. D. R., & Manjón Cabeza Cruz, A. (2010). Enseñanza y procesos de mejora en el aprendizaje ortográfico. https://ruidera.uclm.es/xmlui/handle/10578/8313
- Diuk, B. G., Ferroni, M. V., & Mena, M. (2014). ¿ Cómo se aprende la ortografía de las palabras?: un estudio de comparación de distintas estrategias. https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/50909/CONICET_Digital_Nro.d946bf6b-dd2f-4a34-8501-b7d58c60b0e7_D.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Gabarró, D. (2012). Dominar la ortografía. D. Gabarró, Dominar la ortografía, 34-38.
- Hernández Rincón, J. C. (2016). Pautas para mejorar la ortografía en casa en niños de 5 a 10 años. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/6296
- Kiguel, S. M. (1989). La enseñanza de la ortografía. Lectura jy Vida, Revista Latinoame-ricana de Lectura, 10(2). http://www.lecturayvida.fahce.unlp.edu.ar/numeros/a10n2/10_02_Kiguel.pdf