Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzun Güvenini Nasıl Kazanırsınız?
Ergenlik, bir çocuğun hayatında zor bir dönemdir ve ebeveynler kesinlikle bu dönemde bir sınavdan geçer. Öte yandan, ebeveynlerin ergenlik çağındaki çocukların güvenini tekrar kazanması için bazı yöntemler vardır.
Birçok ebeveyn kendi kendine: “Ergenlik çağındaki çocuğumun güvenini nasıl kazanabilirim?” diye sorar. Çoğu ebeveyn, uzaklaşmanın bu asi dönemin bir parçası olduğuna inanır; öte yandan, bu, her durum için geçerli değildir.
Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişki her zaman kötüleşmek zorunda değildir. Bu ilişki aslında, karakter uyumu ve ergen çocuğun içsel süreci gibi birçok duruma bağlıdır.
Ebeveyn-çocuk ilişkisi çocuklukta oluşturulur ve tüm geçmiş deneyimlerin bunda etkisi vardır.
Geçmişte olan şeylerin değiştirilemeyeceği doğrudur. Öte yandan, çocuğumuza ergenlik döneminde yakınlaşmak da mümkün müdür?
Bunun mümkün olduğuna inanan birçok uzman vardır. Hesaba katılacak birçok durum vardır. Ebeveynlerin bu aşamayla yüzleştiklerinde takındıkları tavır çok önemli bir durumdur.
Gerçeklik anı geldiğinde
Çocukluk döneminde çocuklar genellikle ebeveynlerinin yansımasıdır. Bizim bazen anlamadığımız şey ise bu ilişkinin çocuk büyüdükçe değiştiğidir.
Çocuklar bir kez kendilerini büyümüş ve bağımsız hissettiklerinde, bir şeyleri kendi bakış açılarıyla değerlendirmeye başlarlar.
Ebeveynler, ergenlerin hayatındaki bu değişimin dışında bırakılırlar. Ergenlik, ebeveynlerin ve onların otoritelerinin bir sınava tabi tutulduğu karmaşık bir dönemdir.
Ergenlik bir ebeveynin ahlaki değerlerini, adalet duygusunu, sabrını, açıklığını ve anlayışını test eder.
Asiliğin baskın bir rol oynadığı doğrudur, çocuklarımız, birer ebeveyn olarak onlara her istediklerini verip vermeyeceğimizi sınarlar.
Ergenlik çağındaki çocuğumun güvenini kazanmak: kontrol mü güven mi?
Bu, ebeveynleri ve gençleri ya birbirinden ayırır ya da onları birbirine daha çok yaklaştırır. Genç insanlar, duygusal özgürleşmeleri sürecinde, güvene çok değer verir ve çocuk gibi davranılmak istemezler.
Ebeveynlerin güvenmek ya da kontrol etmek arasında seçim yapmasını gerektiren birçok durum vardır.
Ebeveynleri çocuklarını kontrol etmeye, cezalandırmaya ya da aktivitelerini sınırlamaya zorlayan bazı durumlar olabilir.
Bununla beraber, her zaman bu durumlarla başa çıkmak için alternatif yaklaşımlar olduğunu unutmayın. Ve tabii ki, ebeveynlerin genç çocuklarına güveneceği başka durumlar da olacaktır.
Bu yüzden, ebeveynler olarak mantıksız ve öznel davranmamaya dikkat etmeliyiz. Emir vermek yerine olumlu tavsiyeler vermek ve teşvik etmek, bu konuda başarılı olmak için çok önemlidir.
“Çocuklar bir kez kendilerini büyümüş ve bağımsız hissettiklerinde, bir şeyleri kendi bakış açısıyla değerlendirmeye başlarlar.”
Sınır koymak emir vermekten daha iyidir
Bir genç, yetişkin olmaya yakındır ve bazen kendilerine neden bu kadar çok emir verildiğini anlamamaları mantıklıdır. Ebeveynlerin yapması gereken ise, onlara aşamalı olarak özgürlük verirken belli başlı sınırlar da koymaktır.
Bu yüzden, emirler vermeyi geçmişte bırakıp bazı boşluklar için şartlar koymak daha uygundur. Bu boşluklar zaman sınırlamaları ya da gidebilecekleri yerler hakkında esnek olmak olabilir.
Tabii ki , eğer güvenlikleriyle ilgili bir olası risk varsa, ebeveynler olarak izin vermeyi reddetmeliyiz. Ama her zaman için neden izin veremediğimizi açıklamamız da çok önemlidir.
Genç çocuklarımızın bir şeyleri yapmasına izin verdiğimizde aslında çok önemli bir şey yapıyoruz.
Onlara izin vermemiz, onların kendi fikirlerine ve kişiliklerine güvendiğimiz ve saygı gösterdiğimiz anlamına gelir. Bu gençler, er ya da genç, kendilerini tek başlarına korumaya başlayacaktır.
Etkili iletişim
Eğer kendinize “Ergenlik çağındaki çocuğumun güvenini nasıl kazanırım?” sorusunu sorduysanız, bunun cevaplarından biri de iletişimdir. Öte yandan, iletişim her zaman otoriter bir yerden gelmek zorunda değildir.
Ebeveynler için etkili iletişim köprüleri, ortak temalar, uygun tonlar ve dil kullanımını bulmak çok önemlidir. Ebeveynler, genç çocuklarının gözlerinde kendilerini yeniden keşfetmek zorunda kalabilirler.
Bu, kolay bir iş olmayacak. Gençler her zaman duygusal hayatları hakkında açılmak istemezler.
Ebeveynlerini idol olarak görenler bile bunu yapmakta zorlanabilir. Ebeveynlerin, çocuklarının mahremiyetine saygı duyması da önemlidir.
Ergenlik çağındaki çocuğumun güvenini nasıl kazanırım?
Sizin de gördüğünüz gibi, anlamanız gereken en önemli şey çocuğunuzun büyüdüğü ve yakında yetişkin olacağı gerçeğidir. Ayrıca ebeveynler, güvenin çocukluktan itibaren inşa edilen bir ilişki olduğunu da anlamalıdır.
Her şey, manipülasyonun ve ebeveynlerin korkularının gençler üzerinde yansıtılmasının gelecekte olumsuz etki yaratacağını göstermektedir. Her zaman özgür olduğunu ve anlaşıldığını hisseden bir çocuk özgürlüğünü ispatlamak için isyan etmeye ihtiyaç duymaz.