Ergenlik Çağında Psikolojik İstismar
Ergenlik çağında psikolojik istismar, dünya çapında milyonlarca gencin karşı karşıya kaldığı acı verici bir gerçektir. İnsanlar her zaman istismarın görmeye alışkın oldukları sinyallerine odaklanmaya meyilli olduklarından, bu durum genellikle fark edilmez. Bu sinyaller, şiddetten kaynaklanan fiziksel yaralardır.
Pek çok insan, psikolojik istismarın kişide derin ve kalıcı izler bıraktığı gerçeğini göz ardı eder. Ergenlik çağındaki psikolojik istismarın uç sonuçları, uyuşturucu kullanımı, gençlik şiddeti veya kendine zarar verici başka davranışlar olabilir.
Pek çok olumsuz sonucu olan, çocukların maruz kalıyor olabileceği bu korkunç duygusal hasar konusunda dikkatli olmalıyız.
Ergenlik çağında psikolojik istismar
Kısaca tanımlamak gerekirse, psikolojik istismar olumsuz söylemler aracılığıyla bir diğer kişiye zarar vermek anlamına gelir. Bağırmadan da kişiye kendisini kötü hissettirebileceğinizden, ses tonu ne olursa olsun, hakaret etmek de psikolojik istismar olarak değerlendirilir.
Bütün bunlar kişilerin aşağılık duygusu hissetmesine, utanmasına ve sinirlenmesine sebep olur. Sıkıntı, huzursuzluk, reddedilme ve tedirginlik hissi oluşur.
Psikolojik istismar aşağıdakileri kapsar:
- Sataşma
- Sarkazm
- Tehdit
- İtibarsızlaştırmak
- Zorbalık
- Suçlama
- Olumsuz eleştiri
- Sözlü şiddet
- Diskalifye etme
- Duygusal ihmal
- Sosyal ve duygusal izolasyon
- Aşırı kontrol ve aşırı koruma
Şüphesiz, yetişkinliğe kadar geçen sürede pek çok insan bunlardan bir veya birden fazlasından muzdarip olmuştur. Okul çağı, istismarı en çok deneyimlediğiniz dönemdir. Bununla birlikte, bu, duygusal istismarın evde gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez. Bu istismar bilinçli veya farkında olmadan meydana gelebilir.
İstismarcı insanlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler
Psikolojik istismar, davranış öğrenme döngüsünün bir parçasıdır. İstismarcı olan pek çok kişi, kendilerinin kurban olduğu evde veya ortamda yetişmiştir.
Bunun sonucunda da, bu kişiler kendi yaşadıkları istismar sürecinin son derece normal olduğunu düşündükleri için deneyimledikleri durumları yeniden ortaya çıkarmaktadır.
Bunun tekrar yaşanmasını önlemek için, ilk olarak kendi çocuklarınızla nasıl iletişim kuracağınızı bilmelisiniz. Ayrıca, onların size kendilerini nasıl ifade ettiklerine de dikkat etmelisiniz. Bu şekilde, okulda sosyal bir sorun yaşayıp yaşamadıklarına dair ipuçları edinebilirsiniz.
Gençlerin psikolojik istismardan muzdarip olduğuna dair sinyaller
Bir gencin psikolojik istismara maruz kaldığını gösteren belli sinyaller vardır. Çekingenlik, göz teması kuramama ve kekeleme bu sinyallerden bazılarıdır.
Diğer sinyaller ise odaklanmada ve başkalarıyla anlaşmada zorluk, pesimistlik, asabiyet, okula veya halka açık yerlere gitme korkusu, uyku problemleri, ilgisizlik ve çoğu zaman yalnız kalma isteğidir. Daha ciddi işaretler ise anoreksiya, intihara teşebbüs, kendine bilerek zarar verme ve şiddete eğilim göstermedir.
Zorbalık
Zorbalık, gözden kaçacak bir sosyal problem değildir. Bununla birlikte, bu durumu çözmek için daha fazla efora gerek vardır.
Başlıca televizyon kanalları, zorbalığın etkilerini gösteren programlar yayınlamaktadır. Silahla şiddet eylemlerine ve intihara kalkışılan durumlar ve ABD’de zorbalığın ne kadar ciddi problemlere yol açtığı gösterilmektedir.
Her gün, dalga geçilmenin, reddedilmenin ve dışlanmanın sonuçları daha da kötü bir hal almaktadır. Uzmanlar, bu durumun gençlerin zihinsel sağlığına büyük ölçüde zarar verdiğini düşünmektedir. En yaygın sorunlardan biri öz saygı düşüklüğü, anksiyete ve depresyondur.
Gençlerde psikolojik istismarı çözmenin yolları
Gençlerdeki bu sorunun üstesinden gelmek zor bir iştir. Genellikle istismarı yapan ve istismardan muzdarip olan kişiler, o an bu durumun sonuçlarından haberdar değildirler.
Araştırmalar, istismar kurbanı olan üç çocuktan ve gençten birinin aynı istismarcı davranışı tekrarladığını göstermektedir. Bu kişiler, istismar döngüsünü kendi ailelerinde de devam ettirirler.
Bu nedenle, her zaman davranışlarımız üzerine düşünmeliyiz. Ayrıca, hem kendi davranışlarımız hem de çocuklarımızın davranışlarını gözden geçirmek için bir psikoloğa danışmak önemlidir. Psikologlar, istismar ve zorbalığın üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arruabarrena, M. (2011). Maltrato psicológico a los niños, niñas y adolescentes en la familia: definición y valoración de su gravedad. Psychosocial intervention, 20(1), 25-44. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1132-05592011000100004&script=sci_abstract&tlng=en
- Valadez, I., Amezcua, R., González, N., Montes, R., & Vargas, V. (2011). Maltrato entre iguales e intento suicida en sujetos adolescentes escolarizados. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 9(2), 783-796. https://www.redalyc.org/pdf/773/77321592020.pdf
- Galeano, C. L. S., & Varas, P. A. T. (2018). Violencia contra niños y adolescentes ejercida por cuidadores. Informes psicológicos, 18(1), 13-34. https://revistas.upb.edu.co/index.php/informespsicologicos/article/view/600/429
- Garbarino, J., GUTTMANN, E., & SEELEY, J. (1986). Maltrato Psicológico. https://www.congresofapmi.es/imagenes/auxiliar/9curso_james_II%20CONGRESOa.pdf
- García-Piña, C. A. (2008). Riesgos del uso de internet por niños y adolescentes. Estrategias de seguridad. Acta pediátrica de México, 29(5), 272-278. https://www.redalyc.org/pdf/4236/423640313006.pdf
- Loredo-Abdalá, A., Perea-Martínez, A., & López-Navarrete, G. E. (2008). “Bullying”: acoso esocolar. La violencia entre iguales. Problemática real en adolescentes. Acta pediátrica de México, 29(4), 210-214. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=19590