Kardeş Geldiğinde Kıskançlıktan Kaçınma Yolları

Kardeş Geldiğinde Kıskançlıktan Kaçınma Yolları

Son Güncelleme: 07 Şubat, 2019

Hiçbir zaman kıskançlık hissetmemek neredeyse imkansızdır. Ne de olsa kim hayatının bir noktasında bu hissi deneyimlememiştir ki? Bu nedenle bir kardeş geldiğinde çocuklarının kıskançlıktan kaçınmalarına yardım etmek ebeveynler için gerçekten zorlu olabilir.

Aileye yeni bir kardeş geldiğinde kıskançlık ebeveynlerin sevgisini kaybetme riskine karşı doğal bir tepki olabilir. Fakat, ebeveynlerinin sevgisi için yarışırken ufaklıklar çok şey öğrenebilir. Kardeş geldiğinde kıskançlıktan kaçınmaları yolunda onlara nasıl yardım edebileceğinize bir göz atalım.

Bir başka çocuk beklerken ne yapabilirsiniz?

Yeni bir çocuğun gelişi aile içerisinde birçok değişime neden olur. Daha büyük çocuklarınız bebeği beklerken yanlış beklentilere sahip olabilir. Bu nedenle onları en kısa sürede hazırlamak, kardeşleri geldiğinde kıskançlıktan kaçınmaya yardımcı olabilir.

İlk yapacağınız şey onlara, bu haberi başkalarından almadan önce hamile olduğunuzu söylemektir. Ayrıca, onlara bebeklerin kendilerini koruyamadıkları için çok fazla ilgiye ihtiyaç duyduklarını önceden söylemelisiniz. Buna yardımcı olmak için onlara bebeklik fotoğraflarını veya videolarını gösterebilirsiniz, böylelikle sizi daha kolay anlayabilirler.

Ayrıca bebeğin gelişi için hazırlıklara onları da dahil etmeye çalışın. Onlara ultrasonlarınızı göstermeniz veya bebekle konuşmak için karnınıza ellerini koymasına müsaade etmeniz bu fikirlerden bazılarıdır.

Bir kardeş gelmeden önce kıskançlık belirtileri

Her çocuk kıskançlığını aynı şekilde göstermese de, bazı belirtiler şunlardır:

  • Öfke, keder, güvensizlik, mutsuzluk. Bu tip duygular baş ağrıları, uykusuzluk ve baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler olarak da ortaya çıkabilir.
  • Kardeşin tamamen reddedilmesi.
  • Bir gerileme evresi yaşayabilirler ve küçük kardeşin hareketlerini taklit etmeye çalışabilirler. Bu durumlarda, parmak emmek gibi bıraktıkları eski davranışlarına geri dönebilirler.
  • Ne pahasına olursa olsun dikkat çekmeye çalışırlar ve çoğu zaman küçük kardeşi hor görürler.
  • Sözlü veya fiziksel yüzleşmeye varacak derecede agresif davranışlar sergileyebilirler.
kardeşini kıskanan kız çocuğu

Bir kardeş geldiğinde kıskançlıktan kaçınma

Elbette bir kardeş geldiğinde kıskançlıktan kaçınmak için mucize bir çözüm yoktur. Fakat doğru araçlarla çocuğunuza bu duyguyu düzgün bir biçimde yönlendirmek konusunda yardım edebilirsiniz. Pratik tüyolara bir göz atalım:

Zaman ayırın

Diğer çocuğunuzla birlikte baş başa hoş vakit geçirmek için çaba sarfedin. Bu etken, yeni bebeğin gelişiyle kendilerini yerinden edilmiş hissetmemeleri için oldukça önemlidir.

Size yardım etmelerine izin verin

Yeni kardeşlerinin bakımına onları da dahil edin. Yaşlarına göre daha büyük çocuklarınıza bazı görevler verebilirsiniz. Bu sayede onlara kendilerini ailenin önemli bir parçası gibi hissettirebilirsiniz. Elbette eğer yapmak istemiyorlarsa onları zorlamamanız tavsiye edilir.

Anlamayı öğretin

Çocuklarınıza anlamanın önemini öğretin. Başkalarının hislerini anlamayı öğrenmeleri gereklidir. Bu noktada onlara, en büyük veya en küçük olmanın avantajlarını gösterin.

“Daha büyük çocuklarınız bebeği beklerken yanlış beklentilere sahip olabilir. Bu nedenle onları en kısa sürede hazırlamak, kardeşleri geldiğinde kıskançlıktan kaçınmaya yardımcı olabilir.”

Onlara eşit davranın

Her çocuğa eşit şekilde davranmaya çalışın. Sevginin eşit şekilde paylaşılması gerekse de çoğu durumda özel ilgi vermeniz gerekecektir. Böyle durumlarda ilgi her çocuğun yaşı ve kişiliğine bağlı olacaktır.

Diğer yetişkinlerden yardım isteyin

Aileniz ve arkadaşlarınıza en büyük çocuğun dışlanmaması gerektiğini hatırlatın. Aksi takdirde çocuğa yakın bir başka insan tarafından eforunuz ve kendinizi adamanız engellenebilir, hatta boşa çıkarılabilir.

Paylaşmayı öğretin

Bireyselliklerini geliştirmelerine ve birbirlerine saygı duymalarını sağlamaya yardımcı olun. Çocuklar büyükdükçe kardeşleriyle birlikte alanlarını paylaşmayı öğrenmelilerdir.

Durumla baş ederken yapmamanız gereken 5 şey

Yeni bir kardeş geldiğinde kıskançlıktan kaçınmak ve aynı zamanda aile bağlarını desteklemek istiyorsanız bu tüyoları aklınızda tutun:

Rutini değiştirmeyin

Çocuklarınızın yeni bebeğinizin doğumundan önce sahip oldukları rutini değiştirmeyin. Aynı anda çok fazla değişim gerçekleşmesi onların asimile olmasını zorlaştırabilir. Yeni doğumun bir taşınma veya okul değişikliğiyle aynı döneme denk gelmemesini sağlamaya çalışın.

Kardeş istemediklerini düşünmeyin

Kıskançlığın, çocuğunuzun küçük bir kardeş istemediğine dair bir işaret olduğunu düşünmekten kaçının. Vakaların büyük bir çoğunluğunda ufaklıklar zaman içerisinde olgunlaştıkça birbirlerine karşı bozulamaz bir sevgi beslerler.

Karşılaştırma yapmaktan kaçının

Çocuklarınızı karşılaştırmayın. Bazı yorumlarınız sadece basit gözlemler gibi görünebilir fakat onları söyleyiş biçiminiz çocuklarınız üzerinde güçlü bir etki bırakabilir.

bebek bekleyen anne ve kıskanan kızı

Yorumlarınıza dikkat edin

Sitem eden hatta aksiyonlarını yanlış yorumlayan cümlelerden kaçının. Örneğin, diğer çocuklarınıza “bebekten uzak durun” veya “ona dokunmayın” demeniz büyük kardeşlerin küçük kardeşi reddetmesine neden olabilir.

Gerek gördüğünüzde düzeltin

Kötü davranışları düzeltin ve yapmalarına müsaade etmeyin. Bazı çocuklar bebeği küçümseyerek, onunla dalga geçerek ve onu tehdit ederek ilgi görme peşinde koşabilirler. Duyguları kınamamanız gerekse de yanlış davranışta bulunduklarında onları alkışlamamalısınız da.

Kısacası, bir kardeş geldiğinde kıskançlıktan kaçınmak neredeyse imkansızdır. Fakat, sabır ve şevkat ile çocuklarınızın bu hisleri yönetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle çocuklarınız birlikte yaşamayı, sorumluluklarını kabul etmeyi ve birbirlerine saygı duymayı öğrenecekler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.