Kardeşler Arasında Karşılaştırma Yapmayın
Kardeşler arasında karşılaştırma yapmaktan kaçınmak, çocuk yetiştirmenin en temel ilkesidir.
Maalesef, bu ebeveynlerin çocukları küçükken sık sık yaptığı bir şey. Çocuklarını okuldaki veya spor takımındaki diğer çocuklarla karşılaştırırlar. Diğer zamanlarda ise kardeşler arasında karşılaştırma yaparlar.
Ebeveynlerin çocuklarını karşılaştırma eğilimi doğaldır. Genel olarak konuşursak, bunlar dahili olarak yaptıkları karşılaştırmalardır. Daha sonra belirli konuşmalarda düşünceleri gün ışığına çıkar.
Sorun, bu karşılaştırmalar bir çocuk diğerinden üstün tutulduğunda ve çocuklar bunu öğrendiğinde ortaya çıkar.
Ancak diğer zamanlarda bu kasıtlı olarak gerçekleşir. Ebeveynler “Kardeşin senden daha akıllı ve daha çalışkan” veya “Kardeşin gibi davranmaya çalış” gibi şeyler söyler.
Diğer zamanlarda ise çocuklar bu karşılaştırmalara bir şekilde kulak misafiri olacaktır.
Ebeveynler neden kardeşler arasında karşılaştırma yapar?
Tüm ebeveynler çocukları için en iyisini ister. İşte kardeşler arasında karşılaştırma kısmen bundan kaynaklanır. Bazı ebeveynler bunun doğru bir şey olduğuna inanıyor.
Başka bir deyişle, bir kardeşi idealleştirmek, onu diğer çocuk için rol model yapacaktır. Genellikle ebeveynler bu karşılaştırmaları belirli bir özellik veya yeteneğe dayandırır. Kıyaslamanın öteki ucundaki kardeş için bunun faydalı olacağını düşünürler.
- Kardeşler arasındaki bu karşılaştırmalar ebeveynlerin idealleri için de bir standart oluşturmaktadır. Her çocuğun kesinlikle değerli ve farklı olan özelliklerini ve yeteneklerini göz önünde bulundurmalısınız. Ama bunun yerine, birçok anne-baba, karşılaştırmada üstün gördükleri çocuğu ideal model olarak kullanarak öteki çocuğun da buna uyması için uğraşır.
- Kardeşler arasında karşılaştırma bazen çocuklardan biriyle özdeşleşen anne veya babadan kaynaklanır. Çocuklardan birinde kendilerini daha fazla görürler ve sonuç olarak onun daha iyi olduğunu düşünürler. Diğer çocuğa “Kardeşin benim gibi matematikte iyi” derler. Bu, ebeveynlerini en üst otorite olarak gören çocuğa ciddi zarar verir. İşte kıskançlığın başladığı yer burasıdır.
Kardeşler arasında karşılaştırma yapmanın sonuçları
Olumsuz sonuçlar genellikle karşılaştırmanın değer kaybettirdiği çocuğu etkileyecektir.
- Çocuğun özgüvenine zarar verir. Karşılaştırmalar yaparak, çocuğa değerli olmadığını ve olumlu niteliklerden yoksun olduğunu söylüyorsunuz. Sonuç, güvensizliğin yanı sıra işe yaramaz ve sevilmemiş hissetmektir.
- Kıskançlık ve imrenme kardeş ilişkilerini zehirleyecektir. Bir çocuk ebeveynlerinin kardeşini daha çok sevdiğine inandığında, iki çocuk arasında bir mesafe oluşacaktır.
- Bir kardeş kötü karşılaştırmalar yüzünden kendini aşağı hissettiğinde, ebeveynlerine kızacak, düşmanca davranacak ve kayıtsızlaşacaktır. Pek çok durumda, algılanan boşluğu kapatmak için ilgi çekmenin yollarını arayacaktır. Ancak bunu yaparken büyüme ve kendini geliştirme hedefini gütmeyecektir. Aksine, sadece kardeşini bir konuda yenmeyi hedefleyecektir.
Olumlu davranışları karşılaştırma yapmadan nasıl teşvik edersiniz?
Her çocuğun kendi başına benzersiz ve değerli olduğunu hatırlamak önemlidir. Kardeşler arasında karşılaştırma asla olumlu öğrenme veya büyümeyi sağlamaz.
Bu amaçla, alabileceğiniz önlemler var. Karşılaştırma yapmak zorunda kalmadan çocuğunuzun olumlu niteliklerini ve davranışlarını geliştirmesine yardımcı olmak mümkündür.
- Çocuğunuzu olabildiğince iyi tanımanız gerekir. Değerli nitelikleri belirleyin ve neden önemli olduklarını söyleyin. Çocukların, ebeveynlerinin tüm pozitif özelliklerine değer verdiğini ve negatiflere odaklanmadıklarını bilmeleri gerekir.
- Olumlu davranış gördüğünüzde ve çocuğunuzun bu davranışı daha da geliştirmesini istediğinizde, bundan özellikle bahsedin ve olumlu pekiştiriciler kullanın. Çocuğun, kardeşi öyle yaptığı için değil kendisi için iyi olduğundan bu davranışa değer vermesi gerekir.
- Çocuklar için anne babalarının onları olduğu gibi kabul ettiğini bilmek çok önemlidir. Bu gelişme için yer olmadığını söylemekle aynı şey değildir. Ek olarak, belli bir özelliğe sahip olma veya olmama durumunda onları daha fazla veya daha az sevmeyeceğinizi bilmeleri gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Daganzo, R. R. G. P. C. Los celos infantiles. https://www.clinicadeldoctorherrero.es/app/download/5775815284/CELOS.pdf
- Miano Silva, C. L. (2020). Perfeccionismo infantil y competencias parentales percibidas en niños de 10 a 13 años de dos instituciones educativa privadas de Lima. http://repositorio.usmp.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12727/6580/MIANO_SC.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Torres, L. H., Bonilla, R. E. B., & González, T. P. (2015). Psicología positiva e inteligencia emocional en educación. Dedica. revista de educação e humanidades, (8), 139-153. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6451094
- PLAZA, C., & RODRIGO, L. (2015). ESTRATEGIAS PARA POTENCIAR LAS HABILIDADES INNATAS EN NIÑOS Y NIÑAS DE LA ESCUELA DE EDUCACIÓN BÁSICA “JUAN EZEQUIEL VARGAS “DEL CANTÓN MILAGRO (Master’s thesis). http://repositorio.unemi.edu.ec/handle/123456789/3290