Çocuklar Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebekler konuşmayı çevresindeki yetişkinleri taklit ederek, çevresindeki eşyalarla ve insanlarla kelimeleri ilişkilendirerek başarırlar. Aynı ebeveynlerinin yaptığı gibi.
Çocuklar Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2018

Çocuklar ne zaman konuşmaya başlar? Eğer konuşma çağında olan ya da konuşma çağına yaklaşan bir bebeğiniz varsa, bu soruyu sık sık kendinize soruyor olmalısınız. Özellikle bebeğiniz ses çıkarmaya başladığı zamanlarda bu sorunun aklınıza gelmesi çok normal.

Bu durumu daha doğru ve sağlıklı bir şekilde anlamanız için, bebeğinizin sözlü yeteneklerine daha yakından bakacağız. Bu şekilde siz de bebeğinizin ne zaman konuşmaya başlayacağı hakkında daha sağlıklı bir fikre sahip olursunuz. Umarım anlatacaklarımız sizin için faydalı olacaktır.

İlk kelimeler

Bebeğinizin ilk kelimelerini genellikle sizin çevrenizdeki insanlardan duyarsınız. Bebeğiniz ilk seslerini çıkardığı zaman, bu anlamsız seslerin arasından anlam ifade eden sesleri ara ara yakalayabilirsiniz.

Bir saniye, dinleyin, bebek ‘kelebek’ dedi!

Bebeğinizin söylediği ilk kelimeler, aslında bizim yakalayıp anlam yükleyebildiğimiz kelimelerden başka şeyler değildir. Ancak biz bu kelimeleri bebeğimizin bilinçli olarak söylediğini düşünmek konusunda biraz fazla istekliyizdir.

Bebeğinize karşı beslediğiniz sonsuz sevgi beyninizin sizi yanıltmasına sebep olur ancak buna izin vermemelisiniz. Tam da hayatımızın bu çağında realistik bir yaklaşım belirlememiz gerekir. Bazı fantazilere kulak vermeden, bebeğinizin aslında anlamlarını gözetmeden sesler çıkardığını bilmeniz gerekir.

Çocuklar yetişkinlerden daha hızlı öğrenir. Biz, anne baba olarak, çocuklarımıza aktif olarak birçok şey öğretebiliriz bu çağda. Erken yaşlarda öğrenim, içgüdüsel ve taklitle mümkündür. Bebeğimizin yetişkinler gibi öğrendiğini düşünmek pek mantıklı değildir. 

Çocukların kendi kendilerine edindikleri en büyük kabiliyet ana dilini konuşmaktır.

İlk defa konuşmaya başlayan bebeklerin dediği ilk kelimeler anne, baba, dede gibi kelimeler olacaktır.

çimlerde bebek

Başta, bebekler ancak “ba” ya da “ne” gibi hece seslerini çıkartırlar. Haftalar geçtikçe görürsünüz ki, “baba” ya da “anne” gibi kelimeleri bebeğiniz kısa süre içerisinde telaffuz edebiliyor. Bunun sebebi, bebeğinizin ses tellerini daha iyi yönetmeye başlamasıdır.

Şimdi sorumuza gelirsek. Bebeklerin konuşmaya başladığı kesin bir zaman dilimi yoktur. Bu durum bebeğin kendisine, çevresindekilere ve sosyal gelişimine bağlıdır.

Eğer çocuğunuz herkesin konuştuğu, hatta anlamadığı halde çocuğunuzla konuşarak anlaşmaya çalışan insanların yanında büyüyorsa, daha erken konuşabilir.

Ancak, tekrar etmeliyiz ki, bu kesin bir kural değildir. Konuşur umuduyla saatlerce bebeğiyle konuşan anneler hayal kırıklığına uğrayabilir çünkü bebeğinizin ne zaman konuşacağı belli olmaz.

Ancak yapabileceğiniz yardım gayet açık. Çocuğunuzu konuşması noktasında desteklemeniz, şarkı söylemesi için sizin ona şarkılar öğretmeniz, düzenli olarak ona hikayeler okumanız gerekir.

Konuşmaya başlama konusuna gelince, her çocuk farklı bir ritimle büyür. Motor kabiliyetlerin gelişmesi farklılık gösterdiği gibi konuşma kabiliyetleri de çocuktan çocuğa ve çocuğun yetiştiği çevreye bağlı olarak farklılık gösterir. Diğer farklılık gösteren şeyler: emekleme, yürüme ve benzeri eylemlerdir.

Çocukların konuşma yetenekleri üzerine yapılan çalışmalara göre, bebeklerin yarısına yakını ilk altı ayda konuşmaya başlamaktadır.

Bu süre zarfında konuşmayan bebeklerse genellikle yedi, sekiz ve dokuzuncu ayda konuşmaya başlar.

Kelimeleri anlamak ve kelime dağarcığını artırmak

oyuncaklarla oynayan bebek

Bebekler başta sesler çıkararak kelimeleri taklit ederler ve söyledikleri şeylerin anlamını bilmezler. 

Yaptıkları tek şey, ebeveynlerin ve çevresindeki insanların söylediklerini taklit etmektir. Ilk başta, anne kelimesinin anne anlamından ya da babanın baba olduğundan haberdar değillerdir.

Çocuklar 11. ayını doldurduktan sonra söylediklerinin anlamını anlayabilecek kapasiteye gelirler. Ancak bu 11 ay, bazı bebekler için 15 ay olabilir ve bu süre de normal olarak görülür.

Bir yaşına geldikleri zamanlar, kelime dağarcıklarına daha kompleks kelimeler girmeye başlar ve bu kelimeler arasında anlam ilişkisi kurabilmeye başlarlar. Neler gördüklerini, neler işittiklerini anlatabilir, çevresindeki objeleri tarif ederek onları vermenizi isteyebilir kapasiteye gelirler. Tabii bunları kendilerine özgü şekilde yapacaklardır. Aynı zamanda bazı basit gereksinimlerini de bu yaşlarda söyleyebilmeye başlarlar, susamak ya da çiş yapmak gibi.

Çocukların 12 aydan sonra kelime dağarcığı oldukça zengindir ancak bazı çocuklar pek de konuşma yönünde çaba harcamazlar. Hatta kelimeleri telaffuz etmek yerine, mimik ve işaretle anlaşabilirler.

Tuvalete gitmek istedikleri zaman elbisenizi çekebilir ya da aç olduğunu belli etmek için basitçe biberonunu gösterebilir. Eğer yatağının yanına gelmiş ve sersemce geziniyorsa, uykusunun geldiğini ve onu yatağa koymanızı istediğini anlayabilirsiniz.

Çocuklar ne zaman konuşmaya başlar

Eğer çocuğunuzun ses telleriyle ilgili ya da konuşmasına engel olabilecek herhangi bir engeli yoksa, ne zaman isterse o zaman konuşacaktır kısacası. Konuşmaları gereken zamanı onlar iyi bilirler.

Her bebek farklıdır ve bebeğinizin farklılıklarını kabul etmek ve onu sevmek anne ve babalara düşen görevdir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.