Çocuğum Neden Her Zaman Yorgun?

Çocuğunuz sözlü olarak yorgun olduğunu dile getirmese de, durum böyle olabilir. Davranışlarını yakından izleyin ve sürekli yorgun olmalarına neden olan etmenleri anlamaya çalışın.
Çocuğum Neden Her Zaman Yorgun?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Kendinize “Çocuğum neden her zaman yorgun?” diye soruyor olabilirsiniz. Çocukların yorgun olmalarına neden olan çeşitli etmenler vardır. Bu yazımızda, bu etmenlerden bahsedeceğiz.

Çocuğum Neden Her Zaman Yorgun?: Çocuklarda Yorgunluğun 6 Nedeni

Çocuğunuzun davranışlarını ve gün içinde neler yaptığını yakından izleyin. Böylelikle sürekli yorgun olmasının nedenini bulabilirsiniz.

İlgi Çekmek

Bazı çocuklar hemen hemen her şeyden çabucak yorulabilirler çünkü ebeveynleriyle kaliteli zaman geçirmek isterler. Anne babaları onlarla oynamadığında ya da onlarla vakit geçirmediğinde huysuzluk dahi yapabilirler.

“Çocuğum Neden Sürekli Yorgun?”: Çok Fazla Oyuncak Sahibi Olmak

Çocukların oynayacak çok fazla oyuncakları olduğunda, her şeyden keyif alamayabilirler. Çünkü ellerinde odaklanacakları bir şey olmaz. Bundan dolayı, çok fazla şeye sahip olmanın baş döndürücü etkisiyle yorgun hissederler.

Duygusal Sorunlar

Çocuğunuz uzun süre mutsuz ya da kızgın olursa, bu onları yorabilir. Duygu durumlarını çözmeye çalışmak ve günlük aktivitelerine devam edebilmeleri için iyi olduklarından emin olmak oldukça önemlidir.

Aşırı Uyarılma

Kendinize “Çocuğum neden her zaman yorgun?” diye soruyorsanız, bu sorunun yanıtı aşırı uyarılmaları olabilir. Bundan dolayı da çocuklar konsantre olamazlar. Bunun onları yorgun hissettirmesi oldukça doğal bir şeydir.

Uyumakta Zorlanma

Çocuklar korktuklarından, kabus gördüklerinden ya da genel olarak anksiyeteden ötürü iyi uyuyamıyor ve dolayısıyla da yorgun hissediyor olabilirler.

Büyüme ve Gelişme

Çocuklar 4 yaşından itibaren okula başlar ve yeni beceriler edinerek grup aktivitelerine katılırlar. Bunlar da çocukların yorgun hissetmesine yol açar.

“Çocuğum Neden Hep Yorgun?”: Tıbbi Nedenler

Çocuklarda yorgunluk bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kalp ve böbrekle ilgili sorunlar, kansızlık, viral enfeksiyonlar, yetersiz beslenme, bağışıklık sistemi problemleri ya da Epstein-Barr virüsü yorgunluğa neden olabilir.

Çocuğum neden yorgun

“Çocuğum Neden Yorgun?” Sorusunun Yanıtını Nasıl Bulursunuz?

Aşağıdaki tavsiyelerimize kulak vererek çocuğunuzun yorgunluğunu azaltabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme

Çocuğunuzun çeşitli bir beslenme düzenine sahip olması oldukça önemli. Yorgunluğa karşı etkili demir ve C vitamininin alınması ayrı bir önem arz eder. Bunlar et, balık, yeşil lifli sebzeler, süt ürünleri ve meyvelerde bulunabilir.

“Çocukların duygu durumlarını çözmeye çalışmak ve günlük aktivitelerine devam edebilmeleri için iyi olduklarından emin olmak oldukça önemlidir.”

Yeterli Uyku

Özellikle okul çağında çocukların yeterli uyku alabilmeleri oldukça büyük önem taşır. Yatağa geç gitmeleri iyi bir şey değildir. Gecede 8-10 saat uyumaları gerekir.

Oyun Oynarken Zihinsel Uyarılma

Eğlenceli ve öğretici oyunlar, çocukların zihinlerini uyanık ve pozitif tutmak için idealdir. Çok fazla uyarılırlar yorgun hissedecekleri için bu aktivitelerin dengesini bulmanız gerekir.

Sürekli Fiziksel Egzersiz

Düzenli olarak spor yapmak vücudu uyararak yorgunlukla savaşılmasına imkan tanır. Ayrıca geceleri daha iyi uyunmasına yardımcı olur.

Tıbbi Kontrol

“Çocuğum neden her zaman yorgun?” sorusunun yanıtını bulamıyorsanız, bir doktora danışmak iyi bir fikir olabilir. Zira bu yorgunluk bir hastalığın belirtisi olabilir.

Genç Çocuğum Neden Her Zaman Yorgun?

Gençlerdeki sorun genellikle okul saatlerindeki değişikliktir. Ayrıca gençlikte sorumluluklar artar ve daha fazla sosyal aktivite gündeme gelir. Tabii buna bir de gençlerin vücudundaki biyolojik değişimleri de eklemeniz gerekir.

Bu dönemde, nefes darlığı, uykusuzluk ya da sirkadiyen ritim bozukluğu nedeniyle uykuları bölünebilir. Ayrıca, geç yatıp geç kalkmak isteyebilirler ki bu da sorumluluklarını yerine getirmelerini sekteye uğratabilir.

Yılbaşı ağacı önünde yatan çocuk

“Çocuğum Neden Sürekli Yorgun?”: Gençlerde Yorgunluk Belirtileri

Yorgunluğun temel belirtileri ruh halindeki ani ve sürekli değişimler olabilir. Kolaylıkla sinirlenir, az konuşur, az güler ve hissizleşebilirler.

Yorgun Gençlere Nasıl Yardım Edilebilir?

Genç evladınız sürekli yorgunsa, onlara destek olabilir, güzelce dinlenip uyuduklarından emin olabilir, ihtiyaçları varsa onları doktora götürebilirsiniz.

Özellikle yatağa gitmeden önce, konuşarak, bir şeyler okuyarak ya da müzik dinleyerek dinlendirici aktivitelerde bulunduklarından emin olun. Ayrıca sağlıklı bir gelişim adına vitamin ve mineral açısından yeterli bir beslenme düzenine sahip olmaları da şart.

Sonuç olarak, çocuğunuzun ihtiyacı olan her şeye sahip olduğundan emin olun. Bu tavsiyeler sayesinde, çocuğum neden sürekli yorgun diye düşünmekten kurtulacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.