Çocuğunuz Neden Kötü Not Alıyor ve Ona Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Ebeveynseniz, çocuğunuzun neden kötü not aldığı sizi endişelendirebilecek şeylerden biridir. Bugün, kötü not almanın ardındaki olası nedenleri tartışacak ve performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olabileceğiniz bazı yollar önereceğiz.
Çocuğunuz Neden Kötü Not Alıyor ve Ona Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Son Güncelleme: 08 Aralık, 2020

Çocuğum neden kötü not alıyor? Okulda çocuklarımızın başarısız olduğunu gördüğümüzde, kendimize ilk bu soruyu sorarız.

Çoğu durumda, bununla nasıl başa çıkacağımızdan emin olamayız. Her şeyden önce, performans düşüklüğünün arkasındaki gerçek nedeni bulmak gerekir. Bazen, çocuklar iyi bir şey yapmak istese de yapamayabilir. Bu nedenle sebep her zaman tembellik değildir.

Çocuklar zaman zaman notlarından dolayı kendilerini değersiz hissederler. Ebeveynlerinin sevgisinin akademik başarılarına bağlı olduğunu düşünürler. Bu nedenle, notları ne olursa olsun onlara olan sevgimizin koşulsuz olduğunu göstermek önemlidir.

Çocuk neden kötü not alır?

Yapmamız gereken ilk şey, çocuklarımızın kötü notlarının disleksi veya disortografiden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaktır. Bu durumlarda, çocuğunuzun özel bir bakıma ihtiyacı olacaktır.

ders çalışmak

Elbette, bazı durumlarda çocuklar çaba göstermek istemezler. Evet, bazen tembellik dikkate almamız gereken bir faktör olabilir. Ancak, genellikle kötü notların nedeni tembellik değildir. Okul başarısının en yaygın “düşmanlarından” bazıları aşağıdakiler olabilir:

  • Entelektüel olarak erken gelişmişlik
  • Ayrılma anksiyetesi
  • Duygularını iyi yönetememe (özellikle de her zaman başarılı olmaları gerektiğini düşünüyorlarsa)

Entelektüel olarak erken gelişmişlik: Çabayla eğitmek

Zeka seviyesi yüksek olan veya bilgi edinme konusunda erken gelişen çocuklar için okuduklarını anlamak çok kolaydır. Bunu çok az çabayla yapabilirler. Ancak okuduğunu anlamak ve öğrenmek aynı değildir.

Öğrenmek çaba gerektirir; anlamak daha kolaydır. Bu erken gelişmiş çocuklar genellikle çaba göstermezler. Aksine, asgari çaba yasasına uyarlar. Burada önemli olan bu efor eksikliğini sadece okul ödev değil, spor veya diğer alanlarda da yavaş yavaş azaltmaktır.

Sana nasıl yardımcı olabilirim?

Çabalamayı bilmeyen bir çocuk entelektüel olarak çok yetenekli olabilir ancak zekasıyla doğru orantıda sonuçlar elde edemeyecektir. Bunun sonucunda ise depresyona girip ders çalışmaya küsecektir.

Yapmanız gereken, başlangıçta ondan belirli miktarda bir çaba istemek ve çocuğunuzu motive etmektir. Çabalarını ve bunların sonuçları gördükten sonra onlara bir çeşit ödül verin. Bu ödüllerin maddi olması gerekmiyor. Bir sinema bileti veya gezi programı olabilir.

Çocuğunuz ayrılma anksiyetesi yüzünden kötü not alıyor olabilir

Genellikle çocuklar annelerinden ayrılmayı travmatik bir şey olarak algıladıklarında ortaya çıkar. Çocuklarda ayrılma anksiyetesine katkıda bulunabilecek durumlar; kardeş doğumu, aniden sütten kesilme ve 18 ay ile 2 yaş arasında annenin yokluğudur.

Ayrılma anksiyetesi olan çocuklar, anneleri olmadan okulda yalnız kaldıklarında sürekli stres altında hissederler. Bu acı onların bilişsel işlevlerini felç eder ve dersleri takip edemezler. Entelektüel kapasitelerine göre neyi anlamaları gerektiğini anlayamazlar.

Ne yapabilirim?

Çocuğunuz bu durumdaysa yapmanız gereken, bu tür problemlerde uzmanlaşmış bir terapistten yardım istemektir. Bu şekilde, onu bu entelektüel tıkanıklıktan kurtarabilir ve normale döndürebilirsiniz.

kötü not almak

Konu başarı değil elden gelenin en iyisini yapmaktır

Hepimiz yaptığımız işte başarılı hissetme ihtiyacı duyarız ancak bazen çocuklar ve bazı ebeveynler için bu arzu saplantılıdır. İşte bu durumda başarı bir zorunluluk haline gelir ve çocuklar iyi notlar almak için kaygı ve gerginlikten muzdarip olurlar.

Ve bunu başaramadıklarında ise özgüvenlerini kaybederler ve tatminsiz hissederler. Bu da depresyona yol açabilir. Peki çocuk depresyona girerse ne olur? Açıkçası, istediğimizin tam tersi olur, yani notları yükseleceğine kötüleşir.

Bu durumu nasıl düzeltebilirim?

Çocuklarınızdan sınavlar ve testler konusunda ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını isteyin ve sonuçlara odaklanmayın. Aksine, dikkatinizi ellerinden geldiğince çabalamalarına verin.

Bu bilgilerin, birçok ebeveynin kendilerine sorduğu soruyu cevaplamaya yardımcı olacağını ve çocuğunuzun kötü notlarına veda edebileceğini umuyoruz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.