Rutinlerin Çocuklara Faydaları Nedir?

Rutin aktiviteler, çocukların bazı önemli alışkanlıklar kazanması ve güçlü bir karakter geliştirmesi için önemlidir.
Rutinlerin Çocuklara Faydaları Nedir?

Son Güncelleme: 31 Ocak, 2020

Çocukları bazı rutin aktiviteler yapmaya alıştırmakla, onlara bütün hayatları boyunca kullanacakları disiplinli olma ve sorumluluk alma gibi önemli prensipleri öğretmiş olursunuz. İşte rutinlerin çocuklara faydaları bu denli hayati boyuttadır.

İyi alışkanlıklar edinmek çocukların karakter gelişimi için elzemdir. Rutinler kısıtlayıcı gibi görünse de, işin aslı ufaklıklar için son derece gerekli bir şey olmasıdır. Rutinler çocuklara hayata dair kıymetli dersler öğretir. Rutinlerin çocuklara faydaları nelermiş, bazılarını aşağıda açıklayacağız.

Rutinler çocuklara doğru davranışlar ve iyi alışkanlıklar kazandırmak amaçlı yapılır. Bu uygulama, çocuğun ilerideki davranışları ve tutumlarını doğru yönlendirmek açısından daha etkili olacaktır çünkü bunlar bir kere yerleşti mi değiştirmek çok zordur.

Örneğin, dışarı çıkmadan önce saçını taramak ya da her yemekten sonra dişlerini fırçalamak gibi alışkanlıklar çocuklar için öğrenilen davranışlardır. İyi alışkanlıklar her zaman doğuştan gelmez, hatta çoğu sonradan öğrenilir. Ayrıca çocuklarınıza erken yaştan itibaren sağlıklı bir rehber olması açısından da çok önemlidir.

Çocukların rutinlere ne zaman başlaması gerekir?

Çocuklarınız için rutinler geliştirmeye çok vakit kaybetmeden başlamalısınız. Neredeyse doğduğu andan itibaren uygulamaya başlayabilirsiniz. Çocukların 1 yaşına gelmeden ilk rutinini öğrenmiş olması anormal bir şey değildir. Eğer çok geç kalırsak çocuğumuz sonradan değiştirmesi çok zor olan bazı kötü alışkanlıklar edinebilir. 

Erken yaşta yemek rutini oluşturmanın, banyo ve yatma vaktini belirlemenin çocuğun büyüdükçe kendi rutinlerini oluşturmasına çok büyük yardımı olacaktır. Büyük resme baktığımızda ise bu rutinlerin çocuğun anaokuluna, ondan sonra okula ve genel olarak yaptığı aktivitelere daha kolay adapte olmasını sağladığını görebiliriz. 

rutinlerin çocuklara faydaları: oyuncaklarını toplayan çocuk

Çocuklar küçük yaştan itibaren gördükleri şeyleri iyi veya kötü olarak ayırt etmeksizin taklit eder. Çünkü ilk etapta doğruyu yanlıştan ayırabilme kapasiteleri yoktur. İşte bu yüzden, kendi günlük aktivitelerinizdeki alışkanlıklarınızla ve rutininizle çocuklarınıza iyi bir örnek olmalısınız.

Çocuklar için alışkanlıkların ve rutinlerin önemi

Planlamak ve rutinine sadık kalmak çocuklara birçok yönden fayda sağlar, işte çocuğa kattığı şeylerden bazıları şunlardır:

Çocuklarımızın rutininde belirlenmesi gereken şeyler yemek, banyo ve uyku saatleridir. Bu zamanlara uymanız ve ailenin günlük programına sadık kalmanız önerilir. Çocuklar büyüdükçe, halihazırdaki rutini bozmadan programlarına ders çalışmak ve oyun oynamak gibi yeni aktiviteler eklemeniz gerekecek.

Alışkanlıklar, rutinler ve bunların öğrenmekle olan ilişkisi

Bu alışkanlıklar özünde, kişiye otokontrol sağlayan davranışları ve disiplini kazandıran öğretiler gibidir. Örneğin, çocuğun okula daha kolay adapte olmasına yardımcı olur. Derslerde, özellikle de anaokullarında çocuklara rutinlere uymayı öğretmek esas hedeflerden biridir.

Aynı şekilde, rutin oluşturmak ve planlı olmak yer ve zaman algısının daha sağlıklı olmasına ve çocukların dikkatini görevlerine verebilmesine de yardımcı olur.

Ayrıca çocuklara, hem günlük hedeflerini gerçekleştirmek hem de daha büyük hedeflerine ulaşmak doğrultusunda plan yapma ve çalışma programı oluşturma becerileri öğretir. Bu da çocukların ertelemek ya da işlerini yarım bırakmak yerine, bir şeye başlayabilme ve o şeyi bitirebilmeye yönelik etkili bir tutum göstermesine yardımcı olur.

Rutinlerin çocuklara faydaları

En genç aile üyelerinin nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri için bir rutin belirlenmesi gerekir. Bu elbette ailenin tam desteğiyle, herkesin iyi bir örnek oluşturarak kendine düşeni yerine getirmesiyle yapılabilir.

Faydalı günlük alışkanlıklar edinmenin çocuklara öğrettiği diğer şeyler:

  • Olacakları öngörebilmek ve anksiyeteyle başa çıkmak.
  • Farklı durumlara daha kolay bir şekilde adapte olmak.
  • Düzenli olmak ve bu beceriyi yetişkinliğinde de işine yarayacak şekilde öğrenmiş olmak.
  • Saygı duyulması gereken normları ve limitleri kabullenmek.
dişlerini fırçalayan anne ve çocuklar

Çocuklar için etkili rutinler geliştirmenin, ancak sizin sabırlı bir şekilde örnek teşkil etmenizle olabileceğini unutmayın. Bu, t üm ailenin takım halinde birlikte çalışmasıyla olabilecek bir şey. Yoksa çocukların kötü alışkanlıklar edinmesi çok kolay olur.

Çocuklarınızın keşfetmek ve gelişmek konusunda sonsuz bir kapasitesi ve yeteneği vardır. Ne kadar çok iyi alışkanlık edinirlerse gelecekte başarmak istedikleri hedeflere ulaşma şansları da o kadar artacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.