Çocuklarda Anksiyete Nasıl Önlenir?

Çocuklar sinirlilik, huzursuzluk ve gerginlik ile anksiyeteyi dışa vurabilirler. Bu makalede onlara nasıl yardım edebileceğinizi öğrenin.
Çocuklarda Anksiyete Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 18 Temmuz, 2019

Hem yetişkinler hem de çocuklar anksiyete yaşayabilirler. Bu yazıda, bazı basit tekniklerle çocuklarda anksiyete sorununu nasıl önleyeceğimiz konusunda ipuçları vereceğiz.

Anksiyetenin çeşitli sonuçları vardır. Çocukların fiziksel ve zihinsel refahlarını etkileyebilir. Ayrıca çevreleriyle ilişkilerini de etkileyebilir.

Anksiyete, tehdit veya tehlike karşısında bir savunma mekanizmasıdır. Çevreye bir uyum sağlama işlevi olarak anksiyete hem iyi hem de normaldir.

Fakat, anksiyete, sık ve sebepsiz bir şekilde gerçekleştiğinde bir problem haline gelir. Bu, çocuklar korku hissettiklerinde veya endişelenmemeleri gereken şeyler hakkında endişelendiklerinde gerçekleşebilir.

Biyolojik özellikler, kişilik ve çevre gibi bir insanın anksiyete yaşamasına neden olabilecek birçok faktör vardır.

Çocuklarda anksiyete nasıl ortaya çıkar?

Anksiyeteden muzdarip çocuklar aşağıdaki belirtileri yaşar:

  • Yoğun korku
  • Endişe
  • Sinirlilik
  • Huzursuzluk
  • Asabiyet

Aynı zamanda insanlarda fiziksel belirtilere de neden olur. Tabii ki, çocuklar istisna değildir. Anksiyeteden muzdarip bir çocuk aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

  • Baygınlık
  • Hızlı kalp atışı
  • Ateş
  • Soğuk, yaş eller
  • Baş ağrısı veya mide ağrıları
  • Uykusuzluk ve hatta nöbetler

Çocuklarda hangi durumlar anksiyeteye neden olabilir?

Çocuklarda anksiyete sorununu nasıl önleyeceğinizi bilmek istiyorsanız, anksiyetenin neden ortaya çıkabileceğini bilmek önemlidir. Daha önce de söylediğimiz gibi, birisinin anksiyeteye yatkın olmasına neden olan üç tür faktör vardır.

Biyolojik faktörler hakkında hiçbir şey yapamazsınız, çünkü çocuğun zihnine ve genetiğine gömülüdürler. Kişilik faktörleri konusunda çocuğunuza problem çözme tekniklerini öğretebilirsiniz. Ayrıca, her yönüyle daha iyi bir yaşam sürmeleri için yaşam tarzlarını değiştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Üçüncü faktör olan çevre söz konusu olduğunda, en büyük farkı burada yaratabilirsiniz. Sosyal çevresinde nasıl hareket ettiğini (okul, spor ve aile) gözlemleyin ve endişeli hissetmesine neden olan şeylere dikkat edin.

Çocuğun ebeveynleri ve öğretmenleri gibi ona en yakın olan yetişkinler, çocukluk anksiyetesini azaltma görevinde önemli bir rol oynar.

Çocuklarda anksiyete nasıl önlenir?

Bu öneriler, çocuklarda anksiyete önlemek için etkili olabilir. Tedavi ile nasıl ilerleyeceğinizi bilmek için bu sorunun nedenini bulmanın çok önemli olduğunu unutmayın.

  • Onunla konuşun. Ona neyin onu endişelendirdiğini, nedenini ve bu konuda nasıl hissettiğini sorun. Onunla konuşmaya hazır olun, böylece size içini dökebilir. Onu rahatsız etmeyin veya size söylemek istemediği bir şeyi size söylemesi için zorlamayın.
  • İyi örnek olun. Daima makul davranın ve panik yapmadan davranışlarınızı düşünün. Sonra, yavaş yavaş çocuğunuz bu davranışı taklit edecek ve her şeyin bir çözümü olduğunu öğrenecektir.
  • Ona problemleriyle yüzleşmeyi öğretin. Kartopu metaforunu kullanabilirsiniz : Yuvarlanmasına izin verdikçe, büyüyecektir. Bu şekilde, sorunların, onların üstesinden gelip kendisini geliştirmek için ortaya çıktığını öğrenecektir.
koridorda yerde oturan çocuk
  • Endişelerini küçümsemeyin. Her şeye bir yetişkinin gözünden bakarsanız, sorunlar küçük görünecektir. Bu sebeple çocuğunuzun endişesinin nedenini anlayamazsınız. Bu şekilde düşünmekten kaçınmalısınız. Size küçük görünebilecek şeyler aslında çocuğunuz için çok zorlu olabilir.
  • Anlayışlı olun. Bir çocuk rahatsız edici bir durumla karşılaştığında kendini yalnız hissederse, anksiyetesi artacaktır. Aksine, şevkat gösterir ve destek olursanız, sorunlarla yüzleşmek konusunda kendini daha güvende hissedecektir.

“Daima makul davranın ve panik yapmadan davranışlarınızı düşünün. Sonra, yavaş yavaş çocuğunuz bu davranışı taklit edecek ve her şeyin bir çözümü olduğunu öğrenecektir.”

  • Çocukları başarılarından dolayı tebrik edin. Bir sorun veya zorlukla yüzleşemeyeceğinize inanmak çok fazla anksiyeteye neden olur.
    • Çocukların yeteneklerinin farkına varmasını sağlarsanız, zihniyetleri değişecektir. Her şeyle daha olumlu bir şekilde yüzleşmeye başlayacaklar.
  • Çocukların eğlenmesine müsaade edin. Çocuklarınızın fazla kontrol altına alınması, kişilikleri üzerinde tahribata yol açabilir. Aksine, her gün eğlenmelerine ve rahatlamalarına izin verirseniz, kafasında kaygılar için daha az yer kalacaktır.

Sonuç

Son bir ipucu olarak, çocuğunuzun yaşamına dahil olmak önemlidir. Onlara baskı yapmadan veya mahremiyetlerini ihlal etmeden , her gün neler yaşadıklarını bilmek güzeldir.

Bu şekilde, olası bir çatışmayı önceden tespit ederek çocuğunuzun yüzleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bize çocuklarda anksiyete sorununu nasıl önleyeceğimizi öğreten sihirli bir formül olmasa da, sorunları çözme tutumları üzerinde çalışabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bragado, C., Bersabé, R., & Carrasco, I. (1999). Factores de riesgo para los trastornos conductuales, de ansiedad, depresivos y de eliminación en niños y adolescentes. Psicothema, 11(4). https://www.redalyc.org/html/727/72711415/
  • Cárdenas, E. M., Feria, M., Palacios, L., & de la Peña, F. (2010). Guía clínica para los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes. México: Instituto Nacional de Psiquiatria Ramón de la Fuente Muñiz.
  • Reynolds, C. R., & Richmond, B. O. (1997). Escala de ansiedad manifiesta en niños (revisada). El Manual Moderno.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.