Tedavi Gerektirmeyen Bazı Çocuk Hastalıkları

Tedavi Gerektirmeyen Bazı Çocuk Hastalıkları

Son Güncelleme: 01 Ekim, 2018

Çocuğunuz büyürken, doğal olarak farklı hastalık türlerine maruz kalacaktır. Ve bu durum yaşandığında birçok ebeveyn cevabın ilaç tedavisi olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, birçok hastalık çocuklar için tedavi gerektirmez, çünkü bağışıklık sistemleri ve antikorlar düzgün bir şekilde işlev görüyorsa çocuklar bu hastalıkların doğal olarak üstesinden gelebilirler.

Tedavi gerektirmeyen çocuk hastalıkları söz konusu olduğunda çocuklar bağışıklık sistemleri sayesinde bu yaygın hastalıkları yenebilir. Çoğu durumda, antibiyotikler gereksizdir. Özellikle de bütün ilaçların bu hastalıkları iyileştirmediği, sadece iyileşme sürecindeki problemleri hafiflettiği göz önüne alındığında.

Bir virüsün neden olduğu çocuk hastalıklarının pek çoğunun genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileştiğini göreceksiniz. Grip gibi antibiyotik gerektirmeyen birçok bakteriyel enfeksiyon var.

Grip, soğuk algınlığından daha ciddidir. Semptomlar yüksek ateş, kuru öksürük ve genel rahatsızlık hissidir. Geliştiği zaman, genellikle burun akıntısı ortaya çıkmaz. Grip, bir yıldan diğerine değişen birçok farklı varyasyona sahip bir virüsten kaynaklanır.

Grip için bir aşı vardır ama her yıl farklı bir aşı üretilir. Virüs mutasyona uğradığı için bir önceki yılın aşısı işe yaramayacaktır. Yine de, çocuğunuz astım gibi kronik bir hastalıktan muzdaripse, grip aşısı yaptırmanız önerilir.

ilaç tedavisi

Soğuk Algınlığı İlacı Hastalığı İyileştirmez, Sadece Hafifletir

Grip aşısının soğuk algınlığını engellemeyeceğini unutmayın. Bu farklı bir hastalıktır. Yine antibiyotikler, zatüre gibi bakteriyel bir komplikasyon gelişmedikçe soğuk algınlığı için faydasızdır.

İlaçlar sadece grip belirtilerini hafifletir. Mesela, antipretikler ateş ve ağrıyı hafifletir ama hastalığın süresini kısaltmaz. Bu süreci aşan, çocuğun bağışıklık sistemidir.

Gripten farklı olarak soğuk algınlığı, mukus, öksürük ve bazen ateş gibi semptomlar gösterir. Mukus önce sulu ve daha sonra beyaz, sarı, yeşil ve kalın, yeşil ve kuru olur. Bu noktada çocuk iyileşir ve başka bir soğuk algınlığına yakalanmaya hazırdır.

Bu hastalık soğuktan değil, bir virüsten kaynaklanır. Yüzlerce farklı virüs soğuk algınlığına neden olabilir, bu yüzden bunun için bir aşı yapmak imkansızdır.

Antibiyotikler soğuk algınlığı için de çok yararlı değildir. Yan etkileri ve gereksiz maliyetinin yanı sıra antibiyotiklerin yanlış kullanımı, mikroplarda direnç oluşturur ve ilaç etkisiz kalabilir.

Ateşi varsa, onlara ateş düşürücü ilaç verebilirsiniz. Çocuğunuz gerçekten çok kötü öksürüyorsa ve uyuyamıyorsa öksürük ilacı verebilirsiniz. Fakat eğer dayanabilecekse, mukusun dışarı çıkması için öksürmelerine izin vermek en iyisidir. Nefes açıcı ve damar daraltan ilaçlar, 12 yaşından küçük çocuklar için önerilmemektedir.

Uyuyan bebek

Balgam sökücü ilaçlar,öksürüğü ve mukuzu artırarak çalışır; mukolitik ilaçlar mukusu inceltir; antihistaminler alerjiler için kullanılır ve balzamik ilaçların ise bahsetmeye değer bir etkisi yoktur.

Aynı şey C vitamini yanı sıra doğal ürünler ve alternatif ilaçlar için de söylenebilir. Çocuğunuz kısa bir süre içinde kendini daha iyi hissederse nedeni, aldığı son ilaç değil tamamen tesadüftür.

Tedavi Gerektirmeyen Çocuk Hastalıkları Kendiliğinden iyileşir

Akut otitis media bir virüs veya bakteriden kaynaklanabilir ve yıllardır antibiyotiklerle tedavi edilmiştir. Çocuğun ateşi olduğunda ve başka bir sorun yok gibi gözüküyorsa doktorlar genellikle otit teşhisi koyar. Kulak zarının biraz kırmızı göründüğüne ikna olmaları kolaydır.

Çeşitli bilimsel çalışmalar, otit tedavisinin pratikte işe yaramadığını göstermiştir. Hastalığın süresini kısaltmaz, acıyı azaltmaz veya duyma yeteneğini iyileştirmez. İki yaşından küçük ve yüksek ateşi olan çocuklarda, genel sağlık durumu zayıf olan ve bilateral otit ya da uzun süreli bir hastalıktan muzdarip çocuklarda tedavi gerekmektedir.

Farenjit, boğaz iltihabı anlamına gelir. Ana semptomu yutma sırasında daha da kötüleşen boğaz ağrısıdır. Birçok durumda nedeni bir virüstür ve antibiyotik hiç işe yaramaz. Diğer durumlarda, streptococcus bakterisi bu hastalığa neden olur ve bu nedenle romatizmal ateş denen nadir fakat ciddi bir komplikasyonu önlemek için penisilin uygulanır.

Streptococcus bakterisi genellikle 38.5 ºC’den (101.3 ºF) yüksek ateşe neden olur, ancak öksürük veya mukus yoktur. Öksürük ve burun akıntısıyla birlikte görülen ancak yüksek ateşin olmadığı boğaz ağrısının bir virüsten kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Penisilin anjin hastalığını iyileştirmek için değil, romatizmal ateşi önlemek için yapılır. Örneğin; Anji hastalığı da antibiyotikle daha hızlı iyileşmez.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.