Babaanneler, Anneanneler ve Dedelerle Torunlar Arasındaki Özel Bağ
Büyükanneler ve dedeler ile torunlar arasındaki ilişkinin her iki tarafa da büyük faydaları vardır. Büyükanneler ve dedeler, bol bol boş zamana sahip oldukları için anne babalar işteyken torunlara bakabilir. Bu da kuşaklar arası özel bir bağ kurmaya yarayan bir fırsattır.
Büyüklerle zaman geçirmek, çocukların karakterine katkıda bulunur ve aile içindeki yerlerini bilmelerini sağlar çünkü ailenin eski kuşaklarıyla iletişim halindedir.
Torunlar, büyükanne ve büyükbabalarla vakit geçirdiklerinde, psikolojik açıdan zinde olurlar. Büyükler de torunlarıyla vakit geçirmek için can atar ve bu sayede yaşlılıkta meydana gelen depresyon riski önlenmiş olur.
Babaanneler, anneanneler ve dedeler, evlerini torunlarının ve çocuklarının fotoğraflarıyla süslerler. Onlar için, çocukları ve torunlarıyla vakit geçirmek bir zevktir.
Aile Öyküsünü ve Değerlerini Yeni Nesillere Aktarmak
Ailedeki yaşlılar ve torunlar arasındaki özel bağ, aile öyküsünü ve değerleri yeni nesillere aktarmaya yardımcı olur. Çocuklar büyüklerden hikayeler dinlemekten ve onların tecrübelerini öğrenmekten hoşlanırlar.
Ayrıca, yetişkinlikte önemli olan birtakım değerleri de öğrenmiş olurlar. Aynı şekilde, büyükanne ve dedelerle sık sık görüşmek, çocuğa aile değerlerini öğretir ve aile birliğini korumaya yardımcı olur.
Babaanne, anneanne ve dedeler güven kaynağıdır
Anne babalara göre daha az stresli olduklarından, büyükanne ve büyükbabalar çocuklar için önemli bir figürdür çünkü çoğu zaman kısıtlama yapmazlar ve çocuk tavsiyeye ihtiyaç duyduğunda eleştirel davranmazlar.
Bu sorunların çocuk yaşlandıkça değişeceğini göz önünde bulundurun. Gençler aşk hayatları veya anne babalarıyla olan anlaşmazlıkları konusunda daha az konuşsa da, çocuklar okuldaki sorunlarından bahsetmeyi sever.
Büyükanne ve büyükbabalar daha iyi sır saklayabilir. Eğer çocuk bir hata yaparsa, bunu ilk olarak büyükanne veya büyükbabasıyla paylaşabilir. Bu ilişki, çocuğun koşulsuz sevginin ne demek olduğunu kavramasına yardımcı olur.
“Yabancı bir dünyada kendini daha güvende hissedebilmek için çocuğun büyükanne ve büyükbabasına ihtiyacı vardır.”
–Charles and Ann Morse–
Torunlar ile Özel Bir Bağ Kurmak: Sevmek ve Sevilmek
Küçüklerin sevgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Sıcak ve sevgi dolu bir çevrede büyüyen çocuk kendisini daha güvende hisseder. Bu da, sağlıklı bir özgüven için gereklidir.
Çocuk büyükanne ve büyükbabasını ziyarete gittiğinde ve içten bir sarılmayla karşılandığında, güvende hissetmeyi ve duygularını ifade etmeyi öğrenir. Bu, gelecekteki sağlıklı bir duygusal gelişim için çok önemlidir.
Aynı şekilde, büyüklerle birlikte geçen zamanda iki taraf da sevildiğini hisseder. Büyükanne ve büyükbabalar nasıl şefkatli ve sevgi dolu davranacaklarını iyi bilirler. Torunlarını sevmek ve ihtiyaçlarını karşılamak onlar için çok önemlidir. Torunlar ile aralarında özel bir bağ bulunmaktadır.
Büyükanne ve büyükbabalar sayesinde çocuklar saygı ve değer gördüklerini bilir. Kendilerine güvenildiğini bilen çocuklar, her şeyi yapabileceklerine inanır.
Bu bakımdan, büyüklerin çocuklar için yapabileceği en önemli şey onlarla vakit geçirmektir. Bu zaman, çocuklara hayatları boyunca kullanacakları önemli değerlerin aşılanması için gereklidir. Büyükanne ve büyükbabalar torunlarına hediyeler almayı çok sever ancak onların torunlarına verebilecekleri en güzel hediye zamanlarıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García, C. N., & Vega, C. V. (2013). Relaciones abuelos-nietos: una aproximación al rol del abuelo. Sociedad y Utopía. Revista de Ciencias Sociales, 41, 464-482. https://estaticos.qdq.com/swdata/files/619/619320697/relacionesabuelosnietos.pdf
- Planillo, A. H. (2004). Abuelos, abuelas, nietos y nietas. El punto de vista infantil. Indivisa: Boletín de estudios e investigación, (5), 35-42. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/1043224.pdf
- Triadó Tur, C., & Villar Posada, F. (2000). El rol de abuelo: cómo perciben los abuelos las relaciones con sus nietos. Revista española de geriatría y gerontología, 35(S2), 30-36. https://www.infogerontologia.com/documents/gerontologia/articulos/ll_congreso_geront_geriat_cataluna/2000c_rol_de_abuelo.pdf