Yeni Doğan Kardeşini Kıskanan Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmanız Gerekir
Çocuğunuzun kıskançlığı yenmesine yardımcı olarak işlerin daha da karmaşık hale gelmesini önlemiş olursunuz. Çocukların kıskançlık hissetmesi oldukça normaldir. Ancak bu durum zaman zaman aileler için kaygı verici olabilir. Kaygı içindeki anne ve baba, bu durumu kontrol etmekte zorlanabilir.
Çocukların kıskançlık duygusunu hissetmelerine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Ancak çoğu durumda, yeni doğan bir kardeşe sahip olmak kıskançlığın ana nedenidir.
Çocukların kıskançlık duygusunu hissetmesi, olumsuz bir durum olarak görülmemelidir. Bu duygu, aslında çocuğunuzun ailesine karşı ne kadar bağlı olduğunu gösterir. Bu bağlılık hissinden dolayı ailesinin sevgisini ve ilgisini yitireceğini düşünüp endişelenmeye başlar. Bu saydığımız etkenleri hesaba katarak bu soruna yaklaşmanız önemlidir.
Birçok aile, doğacak olan kardeşini kıskanabilme olasılığını düşünerek çocuğu hakkında endişelenir. Ancak bu kadar endişelenmelerine rağmen çoğu aile, bebekleri doğmadan önce çocuğunu bu konuda hazırlama hususunda bazı hatalar yapar.
Çocuğunuza kıskançlık konusunda yardım etmek ve sahip olduğu korkuları yenmesine yardımcı olmak için aşağıda bahsedeceğimiz önerilere mutlaka göz atın.
Alışma sürecini nasıl daha kolay hale getirebilirsiniz
Bütün çocuklar yeni doğan kardeşlerine karşı aynı şekilde tepki göstermezler. Bazıları kıskançlılarını belli ederken, bazıları ise bunu saklayabilir. Hatta bazı çocuklar yeni doğan kardeşlerini hiç kıskanmayabilir.
Bu nedenden dolayı kardeşi dünyaya gelmeden önce çocuğunuzla bu konu hakkında konuşmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde bu yeni duruma alışması daha kolay hale gelecektir.
Bebek doğmadan önce, çocuğunuz kendisini bekleyen değişimlerden haberdar olmalıdır. Hayatının ne yönde değişeceğini düşünemeyebilir, bu nedenle onları bu konuda önceden bilgilendirmelisiniz.
Yeni doğan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ilgi ve özen, zamanınızın ve enerjinizin büyük bir kısmını silip süpürecektir. Çocuğunuzun bu yeni durum karşısında şaşırmamasına dikkat edin.
Çocuğunuza, yeni doğan kardeşi hakkında nasıl hissetmesi gerektiğini anlatamazsınız. Sabırlı olun, gösterdiği tepkilere karşı anlayışlı ve toleranslı olun. Çocuğunuz kıskançlığını kolay kolay atamayabilir. Gereken özeni gösterin, ancak bu konu hakkında çok fazla endişeye de kapılmayın.
Bebeğiniz dünyaya geldiği zaman, hamilelik boyunca ona anlattığınız şeyleri daha iyi anlayacaktır. Bebek doğduktan sonra ise, bu yeni duruma adapte olması için çocuğunuza yardımcı olmanız gerekmektedir.
Bazı aileler, çocuklarının duygusal durumu tamamen stabil hale gelene kadar yeni doğan bebekle çocuklarının ilişki kurmasını sınırlandırma yoluna gidebilir; veya gözetim ve denetim altında bir arada vakit geçirmelerini sağlayabilirler.
Kıskançlık konusunda çocuklarınıza nasıl yardım edebilirsiniz
Bu süreç kolay olmayabilir. Çocuklar, kolay kolay fikirlerini değiştirmezler. Özellikle doğru bir şekilde yönlendirilmedikleri zaman onları ikna etmeniz zor olabilir. Sabır ve sevgi, çocuklarınızın kıskançlığı yenmesi için en çok ihtiyaç duyacağı iki şeydir.
Yeni doğan kardeşi nedeniyle kıskançlık hisseden çocuğunuza yardım etmek için bu adımları takip etmenizi tavsiye ediyoruz:
- Çocuğunuzu, yeni doğan kardeşiyle daha çok vakit geçirmeye teşvik edin. Daima kontrolünüzün altında olması şartıyla kardeşine dokunmasına ve onu tutmasına izin verin (yaş aralığına göre).
- Arkadaşlarınız ve ailenizden insanlar evinize ziyarete geldiği zaman, büyük çocuğunuza da ilgi göstermelerini söyleyin. Yalnızca yeni doğan bebekle ilgilenmemeleri gerektiğini onlara hatırlatın.
- Yeni doğan bebeğin, çocuğunuzun özel alanına girmemesine dikkat edin. Çocuğunuz, yeni doğan kardeşi yüzünden odasından ya da oyun alanından mahrum kalmamalıdır.
- Çocuğunuzla istisnasız her gün birebir zaman geçirin ve ona ilgi gösterin. Dışlanmış hissetmemesi için çaba gösterin. Her zaman yaptığınız belli aktiviteleri yine düzenli olarak yapmaya çalışın.
- Çocuğunuz bazen tıpkı küçük kardeşine benzer davranışlar sergileyebilir, bu durumu baştan kabul edin. Mesela sizden biberonu ona vermenizi isteyebilir. Yapabileceğiniz en mantıklı şey, fazla ilgiliymiş gibi görünmeden çocuğunuzun bu isteklerine uymak olacaktır.
- Tüm çocuklarınıza eşit ilgi ve yakınlık göstermeye gayret edin. Hiçbir çocuğunuzu ihmal etmeyin. Ancak bunları yapmaya çalışırken büyük yaştaki çocuğunuzu şımartmamaya da özen gösterin. Çünkü eğer dengeyi koruyamazsanız çocuğunuz iyi bir şey yaptığını sanabilir.
- Eğer çocuğunuz kardeşiyle biraz sert bir şekilde oynamaya başlarsa ona bağırmamaya çalışın. Açık ve net bir şekilde neyin kabul edilebilir, neyin edilemez olduğunu onlara anlatın.
- Çocuğunuzu, yeni doğan kardeşiyle ilgilenmesi konusunda teşvik edici olun. Bu durum, aralarındaki kardeşlik bağını daha güçlü bir hale getirecektir. Hem bu sürecin içinde yer alarak, yeni doğan kardeşinin belli ihtiyaçları olduğunu kavrayacak ve onun daha çok ilgiye muhtaç olduğunu anlayacaktır.
- Çocuğunuza vereceğiniz bazı imtiyazlar onu mutlu edecektir ve bu davranışınızı mutlaka takdir edecektir.
Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak yeni doğan kardeşini mümkün olan en kısa zamanda kabul edecektir. Ancak uygun olmayan ve aşırıya kaçan davranışlar karşısında her zaman için alarm halinde olmanız gerekmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ainsworth, M.D.S. (1989). Atachment beyond infancy. American Psychology, 44, 709-716.
- Arranz Freijo, E. (2000). Interacción entre hermanos y desarrollo psicológico: una propuesta educativa. https://minerva.usc.es/xmlui/bitstream/handle/10347/5181/pg_313-334_inneduc10.pdf?sequence=1
- Howe, N. y Recchia, H. (2014). Las relaciones entre hermanos y su impacto en el desarrollo de los niños. Concordia University, Canadá. Recuperado de: http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/textes-experts/es/2592/las-relaciones-entre-hermanos-y-su-impacto-en-el-desarrollo-de-los-ninos.pdf
- Velasco, T. (2011). Conociendo un poco más el apego. Pedagogía Magna.