Çocuklarda Ani Saldırganlık Nedir?

Çocuklarda Ani Saldırganlık Nedir?

Son Güncelleme: 08 Nisan, 2018

Eğer çocuğunuz varsa, ani saldırganlık durumlarıyla karşılamış ve bu durumda ne olacağını ya da ne yapılabileceğini bilememiş olma ihtimaliniz yüksektir. Şimdi dikkatinizi verin, çünkü size şimdi bu sorunun detaylarından bahsedeceğiz.

Çocuklarda Ani Saldırganlık

Saldırgan ya da agresif davranış biçimi, çocuğun herhangi bir şeyden memnun olmamasının bir işareti olabilir. Daha açık belirtmek gerekirse, hissettiği bu memnun olmama duygusuna bir cevap niteliğindedir.  Bu tarz davranışlar, çocukların belirli durumlar hakkında mutsuzluklarını ifade etme alışkanlıkları da olabilir. Çocuklardaki ani saldırganlığın temelinde bu yatmaktadır.

Eğer bu tür bir durumla karşılaşırsak kendimize, çocuğu bu davranışa iten nedenlerin neler olabileceğini sormamız gerekir. Bu durum, istediği kadar televizyon izleyememesi ya da ihtiyaç duyduğu sevgiyi bulamaması sonucunda ortaya çıkmış olabilir.

Çocuklarda ani saldırganlığa yol açan diğer bir neden de kendilerini muhtemel bir tehdit altında hissetmeleri olabilir. Bu tür durumlarda çocuk kendisini bir şey tarafından tehdit ediliyor olarak görmektedir. Örnek olarak hoşuna gitmeyen ya da anlamakta güçlük çektiği bir durumla karşılaşması bu tür duygular hissetmesine sebep olabilecektir.

sinirlenmiş kıvırcık saçlı çocuk

Tüm bu durumlar aşağıda sıralanan tepkilere yol açabilir:

  • Öncelikle anne ve babalara ses yükseltme ve hakaret içeren sözlü saldırganlıklar.
  • İkinci olarak cezadan kurtulmak amacıyla yalan söylemek.
  • Ayrıca, cezadan ve azardan kurtulmak için öfke nöbetlerine sığınmak.

Bu Tür Saldırganlıklar Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bu tür davranışların ortaya çıktığı durumlardan biri, çocuğun bir kardeşinin olacak olmasıdır. Başka biri tarafından yerinden edilecek ve sahip olduğu konumu kaybedecek olma hissi, büyük olasılıkla onu bu şekilde davranmaya yöneltebilecektir.

Bu tarz saldırgan davranışlarla, eski konumunu ve gücünü geri kazanmaya çalışacaktır. Bu tür durumlar, kuzenler ya da arkadaşların ziyaretleri esnasında, bu çocukların aile büyükleri tarafından ilgi görmeleri sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.

Bu Tarz Davranışlara Nasıl Karşılık Verilmelidir?

Sorunun kaynağının ne olduğunu belirlemeniz, bu tür durumlara nasıl karşılık vereceğinize karar verebilmeniz açısından en uygun yöntem olacaktır. Bu aşamadaki en kritik konu, çocukların eğitimine katkıda bulunmak için, anlayışlı ve sağlam davranarak gerekli karşılığı verebilmektir:

  • Çocuğunuza ne olduğunu anlamaya çalışın. Ufaklığın isteklerinde haklı olup olmadığını değerlendirmeli ve ona göre bu istekleri karşılayıp karşılamayacağınıza karar vermelisiniz. Eğer haklı olmadığını düşünüyorsanız, nazlarına ve isteklerine boyun eğmemelisiniz.
  • Onu sakinleştirmeye çalışın. Eğer çocuğunuzun aniden üzüldüğünü ve hayal kırıklığı yaşadığını görürseniz onu sakinleştirmeye gayret etmelisiniz. Bunu  yapmak için, ondan sesini alçaltmasını ve bu yola başvurmamasını, aksi taktirde bunun sonuçları olacağını söylemelisiniz.
  • Sağlam durun. Anne babaların sağlam durmaları ve çocukların nazlanmalarına karşı kesinlikle taviz vermemeleri gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer böyle yapmazsanız, çocuk bu tarz davranışlar sergilediğinde istediğini aldığını görecektir.
  • Sabırlı olmak diğer bir anahtar kelimedir. Onun gözündeki rolünüzü kaybetmekten kaçının ve bu tür durumlarda sinirlerinize hakim olamamanın bir fayda sağlamayacağının bilincinde olun. Anne babalar olarak her zaman sakin kalmalı ve çocukları sakin bir şekilde uyarmalıyız.

Konu İle İlgili Diğer Bilgiler

Şunu bilmelisiniz ki, çocuklar etraflarındaki insanlara, anne babalarının diğerlerine olan davranış biçimlerine benzer şekilde davranırlar. Eğer siz diğer insanlarla sakin bir ilişki kurarsanız, çocuğunuz da arkadaşlarıyla benzer ilişkiler kuracaktır. Ama eğer ilişkileriniz düşmanca olursa, çocuk da benzer bir davranış sergileyecektir.

el hareketi yapan sinirli çocuk

Diğer taraftan, saldırganlığa saldırganlıkla karşılık vermeme konusunda dikkatli olmamız gerektiğini aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir. Bu durum, saldırgan davranışlar sonucunda sosyal öğrenim ile ilgilidir. Yani çocukların, rol modellerinin davranış şekillerini gözlemlemesi ve taklit etmesi ile gerçekleşen öğrenme şekli olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle, çocukların anne babaları açısından iyi birer rol modeline sahip olmaları çok önemlidir.

Son olarak, çocuk eğitiminin zaman ve çaba isteyen bir konu olduğunu unutmamalıyız. Anne babalar kendi aralarında, çocuk eğitimi ile ilgili çelişkiye düşmeme konusunda uzlaşmalıdır. Yani biri bir şekilde davranırken diğeri farklı bir tutum sergilememelidir. Anne babadan biri bir şeye izin verirken diğeri aynı şeyi yasaklarsa, çocuğun kafası karışacak ve muhtemelen izin vermeyene karşı isyan bayrağını çekecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Train, A. (2001). Agresividad en niños y niñas: ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela (Vol. 158). Narcea Ediciones. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Kmftj1PH1YoC&oi=fnd&pg=PA9&dq=agresividad+niños&ots=Zk7mHm2k5B&sig=2tru8a7SyCz7LS6NWBq3f9YWhGk#v=onepage&q=agresividad%20niños&f=false
  • Bernal, L. V. L. (2010). Agresividad en niños y niñas, una mirada desde la psicología dinámica. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, 1(31), 274-293. https://revistavirtual.ucn.edu.co/index.php/RevistaUCN/article/view/45
  • Noroño Morales, N. V., Cruz Segundo, R., Cadalso Sorroche, R., & Fernández Benítez, O. (2002). Influencia del medio familiar en niños con conductas agresivas. Revista cubana de Pediatria, 74(2), 138-144. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312002000200007

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.