Çocuklarda Büyüme Hormonu Eksikliği
Büyüme hormonu eksikliği ya da BHE nispeten nadir olarak rastlanan bir çocukluk rahatsızlığıdır.
Bu hormonun eksikliği, kafatasının tabanında yer alan hipofiz bezindeki düşük üretim hızından kaynaklanır. Beyin hasarı, beynin bu bölgesindeki bir tümörün varlığından ya da fazla radyasyona maruz kalınmasından dolayı da kaynaklanabilir.
Çocuklarda büyüme hormonu eksikliğine yol açabilecek başka hastalıklar da bulunmaktadır. Bu durum kalıtsal değildir.
Çoğu durumda, doktorlar hastalığın nedenini belirleyememektedir. Bazı çocuklarda bu durum, doğumdan hemen sonra baş gösterir. Büyüme hormonu eksikliği, yarık dudak ya da yarık damak gibi diğer konjenital deformasyonlarla birlikte ortaya çıkabilir.
Büyüme hormonunun eksikliği, gonadotropin, tirotropin ya da vazopresin eksikliği gibi diğer endokrin bozukluklarla ilgili olabilir. Bu hormonlar önemli biyolojik süreçleri düzenler.
Sık yapılan muayeneler, büyüme hormonu eksikliğini erken bir aşamada tespit etmenin ve uygun önlemleri almanın en iyi yoludur.
Ebeveynler bu eksikliğin uyarısı olabilecek işaretlere dikkat etmelidir. Uygun tedavi için erken tanı önemlidir.
Çocuklarda büyüme hormonu eksikliği belirtileri
Büyüme hormonu eksikliğinin en belirgin göstergesi kısa boydur.
BHE olan çocuklar aynı yaş grubunda diğerlerinden daha küçük olma eğilimindedir. Yavaş büyüme, yüzün ve uzuvların şeklini etkiler ve tıknaz vücut tipine yol açar.
>Büyüme hormonu eksikliği olan kişiler genellikle zayıf kas tonusuna sahiptir ve erkeklerde penis boyutunun küçük olmasına da yol açabilir.
Kan dolaşımındaki düşük glukoz seviyesi ergenliğin başlangıcını geciktirebilir.
Dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise çocuğun özgüvenidir. Arkadaşlarından ve sınıftaki diğer çocuklardan fiziksel olarak farklı olduğunu fark etmek, çocuklara aşırı derecede savunmasız hissettirebilir.
Büyüme hormonu eksikliğinin teşhis edilmesi
Düzenli sağlık muayenesinin bir parçası olarak, çocuk doktorunuz çocuğunuzun büyümesini bir büyüme eğrisine göre takip edecektir. Bu tür bir analiz, büyüme hormonu sorununun tespit edilmesine yardımcı olabilir.
Doktorların büyüme hormonu eksikliği teşhisini doğrulamak için başvurdukları ilk testlerden biri, x-ışınıdır. Bu test, hastanın kemik yaşını ve kemiklerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü belirleyebilir.
Doktorun yapması muhtemel başka bir test ise, IGF ya da insülin benzeri büyüme faktör düzeylerini kontrol etmek adına yapılacak bir kan testidir.
“Birçok durumda, doktorlar büyüme hormonu eksikliğinin nedenini belirleyemiyor. Bu durum, bazı çocuklarda, kalıtsal olmamasına rağmen doğumdan itibaren baş gösterebilir. ”
Bu durumu teşhis etmenin bir başka yolu ise, hipofiz bezini uyaran ilaçların uygulanması ile vücudu büyüme hormonları üretmeye teşvik etmektir.
Çocuk doktorunuz, daha sonra vücudun bu hormon tedavisine verdiği cevabı analiz eder.
Diğer teşhis yöntemleri vücudun gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) seviyesini ölçen testleri içerir.
Büyüme hormonu eksikliğinin klinik tedavisi
Büyüme bozuklukları hormonal bir eksiklikten kaynaklandığında, bu durum ilaçla tedavi edilebilir. Tedavi spesifik olarak, eksikliği olan hormonun sentetik bir versiyonunun subkutanöz enjeksiyonu yoluyla uygulanır.
Tıp uzmanı, hormon tedavisinin dozajını, sıklığını ve tipini belirleyecektir. Bazı durumlarda, tedavinin yetişkinlik döneminde de devam etmesi gerekebilir.
BHE olan çocuklar yılda 5 cm’den az büyüme eğilimindedir. Bununla birlikte, uygun bir tedavi ile, aynı dönemde 25 cm’e kadar büyüme gösterebilir.
Her ne kadar yan etkiler ortaya çıkabilirse de, bunlar genellikle hafif ila orta derecelidir, hormon tedavisinin etkileri ise daha büyüktür.
Bu yan etkilerden bazıları şunlardır:
- Erkeklerde meme dokusu büyümesi
- Skolyoz
- Kas ve eklem ağrısı
- Üst ve alt ekstremite iltihabı
- Baş ağrısı
- Hafif hipotiroidizm
Daha ciddi yan etkiler çok daha nadir olarak görülür. Bunlar aura semptomları ile baş ağrısı, pankreatit ve kalça kemikleri ile ilgili sorunları içerir.
Büyüme hormonu tedavisinden iyi sonuçlar elde etmenin en iyi yolu erken teşhistir.
Bu durum erken yaşta teşhis edilir ve uygun bir tedavi uygulanırsa, büyüme hormonu eksikliği olan çocuklar genellikle yetişkin olduklarında normal boylara ulaşır.