Çocuklarda En Yaygın Görülen Alerjiler
Ebeveynlerin ne tür gıdaların çocuklarda alerjiye sebep olabileceğini bilmesi çok önemlidir. Dahası, çocuklarının vücudunun bu gibi durumlarda gösterebileceği belirtileri de tanımaları gerekir.
Son olarak, ebeveynlerin gıda alerjisi ve gıda intoleransı arasındaki farkı ve çocuklarının beslenme düzenlerine olası alerjenleri nasıl dahil edebileceğini biliyor olması gereklidir.
Ne yazık ki, eğer bir kişi bazı gıdalara karşı alerjikse bu kalıcı bir durumdur. Bu yüzden, bunların ne tür reaksiyonlar üretebileceğini bilmek şarttır. Aynı zamanda bu durumdan korunmak için savunma şekillerini de bilmeniz gerekir.
Çocuklarda görülen yaygın gıda alerjileri
Çocuklarda görülmesi yaygın olan gıda alerjileri herhangi bir gıdanın vücuda alınmasıyla başlar. Ve bu gıda, vücutta ani tepkiler oluşmasına sebep olur.
Bu yüzden, ebeveynlerin gıda alerjilerinin belirtilerini tespit edebilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda, gıda alerjileri ile gıda intoleransı arasındaki farkları da anlamaları gerekir.
Gıda alerjilerinin belirtileri
Gıda alerjileri, cilt sorunları, nefes alma güçlüğü ve hazımsızlık şeklinde ortaya çıkabilir, bu sorunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Bölgesel ya da genel kaşıntı.
- Deride iltihaplı hastalıklar.
- Bronkospazm.
- Bronşiyal astım.
- İç burun iltihabı.
- Kurdeşen.
- Dilin şişmesi.
- Ağızda şişme.
- Göz kapaklarında kabarıklık.
- Anafilaksi.
Bu yaygın gıda alerjisi belirtileri, çocuğunuz alerjen bir gıdayı tükettikten yaklaşık 30 dakika sonra ortaya çıkar.
Çoğu durumda, ortaya çıkması 2 ila 3 saati bulur. Hatta, iltihaplı deri hastalıklarında olduğu gibi bazen 5 gün sonra bile belirtiler oluşabillir.
Alerji belirtileri ile gıda intoleransı belirtileri arasındaki farklar
Gıda intoleransının işaretleri metabolik sistemle ilgilidir. Temelde, bazı yemeklerin sindirilmesinde zorluk olarak meydana gelirler.
Gıda intoleransının ana belirtileri, gaz, karında şişkinlik ve ishal ya da sıvımsı dışkıdır.
Çocuklarda genellikle alerjik reaksiyonlara sebep olan gıdalar
Bu gıdalardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Yer fıstığı ya da fıstık ezmesi.
- Balık ve deniz ürünleri.
- İnek sütünde bulunan proteinler.
- Buğday.
- Soya.
- Kuruyemişler.
- Yumurta.
- Çilek.
- Şeftali.
- Kivi.
- Gluten.
“Ebeveynlerin gıda alerjilerinin belirtilerini tespit edebilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda, gıda alerjileri ile gıda intoleransı arasındaki farkları da anlamaları gerekir.”
Çocuklarda gıda alerjileri nasıl önlenir
Uzmanlar, çocuklarda görülen gıda alerjilerini önlemek için gerçek bir yöntem olmadığını iddia etmektedir.
Birçok çocuk doktoru, olası alerjenleri beslenme düzenine dahil etmek için çocuğunuz biraz büyüyene kadar beklemenizi önerir. Çünkü alerjik reaksiyonlar en çok küçük bebekler için geçerlidir.
Başka bir seçenek de gıdaları birer birer dahil etmek ve çocuğunuzun her birine nasıl tepki verdiğini yazılı bir günlükte tutmaktır.
Çocuğunuzu birkaç gün boyunca gözlemleyin ve istenmeyen bir reaksiyon olup olmadığına bakın. Eğer her şey yolundaysa, çocuğunuzun beslenme düzenine yeni bir şey katabilir ve bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Listenizdeki gıdalardan, birden fazlasını beslenme düzenine aynı anda sokmamak önemlidir. Çünkü eğer bunu yaparsanız, çocuğunuzun hangi gıdaya karşı alerjik reaksiyon göstereceğini belirleyemezsiniz.
Ne yazık ki, gıda alerjilerinden kurtulmanın bir yolu yoktur. Uzmanlar, alerjilerin kalıtsal faktörlerden kaynaklandığını düşünmektedir.
Bu yüzden, eğer ailenizde bazı gıdalara karşı alerji geçmişi varsa, bunları çocuğunuzun beslenme düzenine dahil ederken çok dikkatli olmalısınız. Bu gıdaların onlarda alerjik bir reaksiyonu tetikleme ihtimali daha yüksektir.
Aynı zamanda, çocuğunuza verdiğiniz gıdaların paketlerindeki açıklamaları da çok detaylı bir şekilde okumalısınız.
Birçok ürün az miktarda da olsa yer fıstığı parçaları ya da alerjik reaksiyona sebep olabilecek başka bir madde içeriyor olabilir. Bunları yemesini önlemek kesinlikle tek çözümdür.
Son tavsiyeler
Eğer çocuğunuzda alerjik reaksiyona sebep olan gıdaları belirlediyseniz, çocuk doktoruna gitmelisiniz. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun beslenme düzeninden tamamen çıkarmanız gereken gıdaları belirlemede size yardımcı olacaktır.
Dahası, doktorunuz yeni alternatifler bulmanız için de size rehberlik edecektir. Bu sayede, çocuğunuzun gerekli her besini aldığından emin olabilirsiniz.
Son olarak, eğer çocuğunuz şişme, solunum güçlüğü ya da anafilatik şok gibi ciddi alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa, acil olarak tıbbi yardıma başvurmanız gereklidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barboza, F. (2009). Aspectos clínicos de la alergia alimentaria. Universidad del Valle.
- Rossel, G. M., & Araya, Q. M. (2011). Alergia alimentaria en la infancia. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(2), 184-189.
- Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).