Çocuklarda Tembelliği Önlemek İçin 6 Tavsiye
Çocuklarda bıkkınlık ve tembellik ebeveynler için bir endişe konusu olmalıdır. Bu durumun çocuğun aldığı eğitimle de çok büyük bir ilişkisi vardır.
Ebeveynler olarak bizim sorumluluğumuz onu motive etmek, ona yol göstermek ve sınır koymaktır. Tembellikle mücadele etmek için çocuklarımıza çok çalışmanın ve gayret göstermenin amaçlarına ulaşmadaki önemini öğretmeliyiz.
Sizin hedefiniz çocuklarınız için her şeyi kolaylaştırmak olmamalı. Tam tersi, bunu yapmanızın çocuğunuzun tembelliğinde payı büyüktür.
Siz geçici olarak bir işle meşgul olurken çocuğunuzda motivasyon eksikliğinin olmadığını söyleyemeyiz. Bu durum çocuk ve ebeveynler arasında gereksiz suçlama ve aşırı endişe dolu konuşmalar geçtiği sürece normal bir davranış olarak kabul edilir.
Çocuğunuzun sürekli olarak teknolojiyi kullanmasına izin verirseniz çok az çaba ile anında istediğini elde etmeye alışır. Bu durum da bir problem haline dönüşebilir.
Teknoloji çocuklarımızı kolay bir şekilde eğlendirip memnun ederek tembelliğin gelişimine katkıda bulunur.
Olası sonuçlar
Çocuklarda tembelliğin bazı ciddi sorunları olabilir. Örnek olarak:
- Geç öğrenme
- Çalışma alışkanlığının kaybolması
- Çalışmaya olan ilginin azalması
- Uyumada güçlük
Çocuklarda tembellikle savaşmanın 6 yolu
Bu tip davranışları önlemek için sizlere bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Aşağıdaki tavsiyeler çocuğunuzdaki tembellik alışkanlıklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
1. Öz değerlendirme yapın
Eğer tembel bir karaktere sahipseniz çocuğunuzun da tembel olma ihtimali yüksektir. Kendi çalışma ahlakınızı değerlendirin. Sizin çalışma düzeniniz tam olarak çocuğunuzun sahip olacağı çalışma düzeni ile aynıdır.
2. Çocuklarınızla birlikte çalışın
Çocuklarınıza çalışkanlığı aşılamanın en iyi yolu onlarla birlikte çalışmaktır. Onlara bu işi nasıl eğlenceli bir şekle dönüştürebileceklerini öğretin.
Çocuklarınıza amaçlarına ulaşmanın doğru yolunu öğrettiğinizde iyi yapılmış bir işin sonucunda tatmin olmuş hissedecekler.
Onlara çok çalışmanın önemini öğretin. Bu, onlara hayatları boyunca fayda sağlayacak bir özelliktir.
Çocuğunuza nasıl çalışması gerektiğini öğretmek ve görevlerini tamamlamak için vakit ayırmanız önemlidir.
3. Çocuğunuzun özveri hissini destekleyin
Özveri sahip olunması gereken önemli bir kişilik özelliğidir. Eğer bir çocuk kendini bir amaç, bir iş ya da bir görev gibi herhangi bir şeye adarsa daha fazla kendini vererek çalışır.
Kendini vermemek yarım kalmış ya da düzgün tamamlanmamış bir işin ilk adımıdır. Bu durum elbette bir tembellik belirtisidir.
4. Çocuklarınıza istedikleri her şeyi vermeyin
Çocuklarınıza öğretebileceğiniz en önemli derslerden biri istediklerine ulaşmak için çabalamaları gerektiğidir. Bu demek oluyor ki çoğu zaman çocuğunuz bir şey istediğinde ona hayır demelisiniz.
Tabi ki çoğu zaman hayır demek çok zordur. Bu özellikle de iyi bir şey istedikleri durumlarda geçerlidir.
Fakat onlar tarafından çaba ve özveri gösterilmezse her istediklerini yerine getiremezsiniz.
Bazen yapılması gereken en iyi şey hayır demektir. Eğer çocuğunuz bir şeyi gerçekten istiyorsa onu elde etmesi için çaba harcamasına izin verin. Bunun sonucunda çocuğunuz fedakârlık yapmanın önemini öğrenecektir.
5. Ev işlerinde görevlendirin
Çocuklarınıza erken yaşta çalışmanın önemini öğretmenin en iyi yollarından biri ev işlerinde yardım etmesini sağlamaktır.
Çocuğunuza yaşına uygun ve tamamlayabileceği görevler verin.
Bunlar yatak düzeltmek, masa hazırlamak, bulaşık yıkamak, çöpü dışarı çıkarmak ve yerleri süpürmek gibi görevler olabilir.
Eğer çocuğunuz için her şeyi siz yaparsanız onu temel görevleri öğrenme ayrıcalığından mahrum bırakırsınız. Aynı zamanda farkında olmadan da onlara yeteneksiz olduklarını düşündürürsünüz.
“Tembel insanlar her zaman yapmayı düşündükleri şeylerden, ne yapacaklarından bahsederler. Gerçekten bir şeyler yapanlar ne yaptıkları hakkında konuşmak için bile zaman harcamazlar.”
-Goethe-
6. Sabır ve sağduyu
Çocuğunuzun motivasyon eksikliğine karşı sağduyulu olmalı ve taviz vermemelisiniz. Çocuğunuzun boşa çabaladığını ve sonuç bulamadığını görürseniz korkmak yerine sağduyulu olun ve ona yardım etmeyi teklif edin.
Motivasyon
Bazen çocuğumuzda motivasyon eksikliği olduğu durumlarda onların tembel olduğunu düşünerek hata ediyoruz.
Çocuğunuzun çabasını ödüllendirmek ve istediği şekilde sonuçlandırmak onun davranışlarını doğrudan etkiler.
Fakat unutmayın ki çoğu zaman ödüller uzun vadeli amaçlara ulaşmada yeteri kadar ilgi uyandırmayabilir.
Çocuğunuzu motive etmek için ne yapabilirsiniz?
- İlgi alanlarını destekleyin.
- Çaba harcamanın gerekliliğini öğretin.
- Çocuğunuzun başarılarını önemseyin ve onları cesaretlendirin.
- Onların güçlü yönlerini ortaya çıkarın.
- Sabırlı olun.
Gördüğünüz üzere çocuğunuzda tembelliği önlemenin yolu onu doğru bir şekilde yetiştirmektir.
Kötü özellikleri teşvik ederek veya hayatı onlar için kolaylaştırarak sadece istediğinin peşinde koşamayan bireyler yetiştiririz.
Motive ve çalışkan çocuklar yetiştirmek için sizin arkadaşlığınızdan ve yol göstermenizden daha iyi bir şey yoktur.