Neden Çocuklarımızı Yemek Yemeleri İçin Zorlamamalıyız
Geçmişten günümüze ebeveynler, çocuklarını tabaklarındaki yemeği tamamen bitirmeleri konusunda zorlamışlardır. Peki bu tarz bir talep acaba doğru mu?
Uzmanlar çocukların yemek yemeye zorlanmaması konusunda fikir birliğine varmış durumdalar. Bütün insanlar gibi çocuklar da ne zaman yemeleri gerektiğini ve ne zaman yemeyi bırakmaları gerektiğinin farkına varabiliyorlar.
Buna rağmen onları sürekli tabaklarını bitirmeleri konusunda zorladığımızda kendi vücut ihtiyaçları yerine bizim onlardan beklentimize cevap vermeye çalışıyorlar.
Kendi alanında birçok kitap yazmış beslenme uzmanı ve diyetisyen Julio Basulto: “Çocuklarımıza istediklerinden fazlasını yemeleri konusunda ya da istediklerinden daha hızlı yemeleri konusunda ısrar etmemeliyiz” diyor. Eğer ısrar edersek elimize sadece olumsuz sonuç geçer.
Diğer yandan çocuklarımızın sadece çocuk olduğunu dikkate almalıyız. Biz yetişkinlerden çok daha ufak boyutlardalar ve ihtiyaçları olan beslenme, yaşları ne kadar küçük olursa bizimkinden o kadar farklı.
Mideleri bizimkinden çok daha ufak ve bu nedenle porsiyonlarının bizimkiyle aynı olmasını beklememeliyiz.
Çocukları yemeleri konusunda zorladığımızda ne olur
Çocuklarımızı beğenmedikleri bir yemeği yemeleri konusunda ya da tabaklarındaki bütün yemeği bitirmeleri konusunda zorladığımızda doğru bir şey yaptığımıza inanıyoruz. Ama aslında bu doğru bir davranış değil.
Çocuklarımızı yemeğe zorladığımızda bu onlarda yemeği tamamen reddetme şeklinde bir tepkiye neden olabilir.
Diğer yandan çocuk doyduğu halde yedirmeye devam ediyorsak, ihtiyacından fazla besliyoruz demektir. Ve ihtiyacından fazla beslenen çocuklarda obezite problemi ortaya çıkabilir.
Hangi tipik davranışlardan kaçınmalıyız?
- Çocukları sevdikleri bir oyun ya da aktiviteden mahrum bırakma tehdidi
- Onların kendilerini kötü hissetmelerini sağlamak
- Yalan söylemek
- Baskı yapmak
- Korkutmak
- Psikolojik eziyet yapmak
Onların yemelerini sağlamak için ne yapmalıyız?
- Onlara zaman tanıyın: Her insan kendi tarzında ve kendi istediği hızda yemek yer. Anneyle babanın yeme hızında bile büyük ihtimalle bir fark vardır. Bu konuyu anlamak ve bu konuda çocuklara baskı yapmamak son derece önemlidir. Her yemek için çocukların kendilerini mutlu ve huzurlu hissedecekleri bir hızda yemelerine saygı göstermek gerekir.
- Onları yavaş yavaş yeni yiyeceklerle tanıştırın: Çocuklar yeni yiyeceklere yavaş yavaş ve teker teker alışabilmeliler. Eğer onlara alışık olmadıkları birçok yeni tadı tek bir yemek şeklinde sunarsak bu yeni tatlara alışmalarını zorlaştırmış oluruz. Ama farklı tatları tek tek, ilk seferde hoşlanmama ihtimalini de göz önünde bulundurarak, baskı yapmadan denemelerini sağlayarak alışmalarına yardımcı olmuş oluruz.
- Dikkat dağıtıcı öğelerden kaçınma: Yemek saati tamamen ve sadece yemeğe ayrılmalıdır. Televizyondan ve her çeşit oyuncaktan arındırılmış bir yemek saati tercih edilmeli. Bu şekilde çocuklar sadece yemeğe konsantre olabilirler.
- Tüm ailenin beraber yemesi: Çocukların evdeki diğer bireylerle aynı anda yeme alışkanlığı edinmeleri önemlidir. Onları, ebeveynlerin yemek zamanında masaya getirmek hem yemekle hem de çevreyle ilişkilerini geliştirebilmelerini sağlar. Unutmayın, büyüdükçe sizin yaptığınız her şeyin bir parçası olmak ve bunu hissetmek isteyecekler.
- Örnek olun: Eğer çocuğunuzun bir yemek yemesini istiyorsanız siz de o yemekten yiyin. Sizin yemek istemediğiniz bir şeyi yemelerini beklemek onların için zorlayıcı bir deneyim olacaktır! Onlara yeni tadacakları yemeğin tadının çok lezzetli olduğunu göstermeli ve beğenerek yemelisiniz.
- Çocuğunuza yeni bir yemek verirken endişeli bir yüz ifadesi takınmaktan kaçının: Yemek sunumunuzda her şey doğal ve her zaman olduğu gibi gözükmeli. Bu konuya dikkat etmezseniz çocuğunuz bir şeylerin aynı olmadığını hemen fark edecek ve bünyesi alarma geçecektir. Yeni yemeği reddetme ihtimalini kuvvetlendirmiş olursunuz.
- Yemek saatinden önceki şekerleme ve atıştırmalıklardan kaçının: Çocuklarımızın yemek öncesi atıştırmasına göz yumduğumuzda yeme isteğini azaltacağımızı bilmeliyiz. Yemek sırasında özellikle sevdikleri bir şey sunmadığımızda önceden biraz da olsa yedikleri için sunduğumuz yemeğin reddedilme ihtimalini arttırmış oluruz.
Unutmayın ki her bireyin yeme için kendi uygun bulduğu bir zamanı ve hızı vardır. Çocuğunuzun ihtiyacı olan zamana saygı göstermek onunla daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacak ve ileride ona faydalı olacak beslenme düzenini oturtmanızı sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mascola, A. J., Bryson, S. W., & Agras, W. S. (2010). Picky eating during childhood: a longitudinal study to age 11 years. Eating behaviors, 11(4), 253-257. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015310000528
- Bailey, L. (2018). Parents: Think twice before you pressure your picky eater. University of Michigan News. https://news.umich.edu/parents-think-twice-before-you-pressure-your-picky-eater/
- Salvador, G., & Manera, M. (2018). Acompañar las comidas de los niños y las niñas: consejos para comedores escolares y para las familias. Infancia: educar de 0 a 6 años, (170), 34-39. https://scientiasalut.gencat.cat/bitstream/handle/11351/1986/acompanyar_apats_infants_2016_cas.pdf?sequence=2
- De Gracia, M., Marcó, M., & Trujano, P. (2007). Factores asociados a la conducta alimentaria en preadolescentes. Psicothema, 646-653. https://reunido.uniovi.es/index.php/PST/article/view/8530/8394
- Ramos Méndez, R. J., & Sánchez Valencia, A. M. (2018). Propuesta de cocina creativa para favorecer la nutrición de niños entre 4 a 7 años a partir del consumo de alimentos naturales. https://repository.unab.edu.co/handle/20.500.12749/11877