Çocukların Kulakları Nasıl Temizlenir?
Kulak kiri koruyucu bir maddedir. Ancak fazla miktarda biriktiğinde, çok rahatsızlık verir ve kulağın kapanmasına yol açar. Bu nedenle çocukların kulaklarının temizlenmesi çok önemli fakat oldukça basit bir iştir.
Kulak üç parçadan oluşmaktadır. Dış parçaya, işitme ya da kulak kepçesi adı verilir. Kulak kanalı üzerinden orta kulakta bulunan kulak zarına ulaşılır ve buradan da iç kulağa varılır.
Kulak kanalının yüzeyinde kulak kiri ya da teknik tabiri ile serumen adı verilen maddeyi üreten özel bir takım bezeler bulunmaktadır. Bu madde, yavaş bir biçimde dış kulağa ulaşır ve banyo yaparken dışarı çıkar.
Kulak Dışa Doğru Nasıl Temizlenir?
Vücut organizması dışarı atamadığında, bu sarımsı ve yapışkan madde kulakta birikir ve pıhtılaşır. Bunun sonucunda işitme yetisinde azalma, vertigo ya da baş dönmesi gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
Yenidoğan bir bebeğin kulaklarının kirli olma ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle yüzeysel bir temizlik yeterli olacaktır. Zaman ilerledikçe çocukların kulaklarının nasıl temizlenmesi gerektiğinin öğrenilmesi, istenmeyen hatalara düşmemek için önemli bir konudur. Bu konuyu bir saplantı haline getirmek bebeğinizin sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir.
Çocukların kulakları temizlenirken, kulak kanalından dışarıda bulunan bölgenin temizlenmesine dikkat edilmelidir. Çocuğunuza banyo yaptırırken, bir bez parçası ya da ıslak bir mendille kulağın dış bölgesinde görülen kirleri temizleyebilirsiniz.
Kulağın içine kesinlikle herhangi bir tür nesne sokulmamalıdır. Eğer kulak kepçesinde çok fazla kir olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktor kulakta bir kapanma olup olmadığına karar vererek, meydana gelebilecek diğer sorunların önüne geçecektir.
Kulak kepçesinden içeri kulak çöpü gibi nesneler sokulduğunda, içerideki kirlerin daha da fazla geriye doğru itilmesi ve kulağın tıkanması riski ile karşı karşıya kalınabilir.
Bu durumda kulak zarına zarar verme ihtimali oldukça yüksektir. Eğer bebek, derinlemesine temizlik esnasında beklenmedik bir hareket yaparsa, bu durumun çok ciddi sonuçları olabilir. Eğer kullandığınız nesne kürdan ya da saç tokası gibi sivri bir nesne ise, yol açabileceği zararlar çok daha fazla olacaktır.
Bebeklerde kulak kanalı çok ince ve narin olduğundan dolayı, kulağa nesneler sokmak deri soyulmasına ya da dökülmeye (deskuamasyon) neden olabilir. Bu tür bir durumda bebeğin vücudu, bir savunma mekanizması olarak serumen üretimini artırabilir. Bunun sonucunda da çeşitli problemler ortaya çıkabilir.
Kulak İçine Nasıl Ulaşılmalı?
Kulakta serumen (kulak kiri) birikmesi sorunu risksiz bir biçimde çeşitli şekillerde çözülebilmektedir.
Çocukların kulaklarını temizlemek için alternatif yöntemlerden biri, mineral yağı, zeytin yağı ya da gliserin kullanmaktır. Bu maddelerden iki ya da üç damla, kulak kirinin rahat bir biçimde çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca, daha önceden ısıtılmış iki ya da üç damla parafin yağı da tavsiye edilmektedir.
Kulağı temizlemenin bir diğer yolu ise yarım bardak su içinde bir çay kaşığı tuzu eritmektir. Hazırlanan bu solüsyondan bir kaç damla kulağa damlatılır, bir süre beklenir ve daha sonra kulak aşağı doğru tutularak solüsyonun dışarı çıkması sağlanır.
Tavsiye edilen diğer bir yöntem de oksijenli su ısıtmak ya da papatya suyu kullanmaktır. Ilık sıvıyı kulağa damlatın ve kulak kirinin çıkması için bir süre bekleyin. Eğer kir hala çıkmıyorsa ya da herhangi bir ağrıya yol açıyorsa bir doktora başvurmanız gerekecektir.
Kulakları Yıkamak ve Temizlemek
Çocuğunuza banyo yaptırırken, kulak kirinin rengini ve yapısını kontrol etmelisiniz. Açık sarı, biraz daha koyu ya da portakal rengine yakın saf bir görüntüye sahip olması gereklidir. Eğer daha katı ve koyu renkliyse, herhangi bir sorun olup olmadığından emin olmak için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekecektir.
Kulak çöpleri, dış kulağı temizlemek için uygundur. Ayrıca nemli kıyafetler ve sabunlu su da kullanılabilir. Ancak her durumda bebeğin kafasını yan şekilde tutarak kulağın temizlik işlemini içeriden dışarıya olacak şekilde, kulak kepçesi yönünde yapmanız gerekmektedir.
Eğer banyo esnasında bebeğin kulağına su kaçarsa, bu suyu çıkarmak için başını her iki tarafa doğru çevirerek yan şekilde tutmak gerekir. Yapacağınız bu işleme ek olarak bir havluyla kurulamanız yeterli olacaktır. Sıvının kulak kanalında içeri girmemesi için gereken önlemlerin alınması önemle tavsiye edilmektedir.
Eğer kulak girişinde halen su bulunuyorsa, bu bölgedeki küçük tüycüklere güvenmeniz gerekmektedir. Bunlar, suyun kulağa girmesini engelleyecektir.
Yenidoğan bebeklerde kulak temizliği rutin bir iş değildir. Ancak ilerleyen aylarda, daha düzenli ve sık bir hijyen gerekli hale gelecektir. Anne ve babaların, çocukları kulaklarını kendileri temizleyebilecek duruma gelene kadar bu işlemi nasıl yapmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekecektir.